Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 09 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-09 Téma vzdělávacího materiálu: Dřevo - stavba jehličnaté a listnaté Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Buňka,pletiva Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Stavba dřeva - jehličnaté dřeviny
Mikroskopickou stavbu pozorujeme při násobném zvětšení na mikroskopických preparátech. Dřevo jehličnanů je složeno z několika druhů buněk. (Je vývojově starší než dřevo listnatých stromů). Jednotlivé typy buněk mají několik funkcí. Dřevo je složeno hlavně z buněk: Tracheid Parenchimatických buněk

3 Jehličnaté dřeviny - tracheidy
Tvoří přes 90% objemu jehličnatého dřeva. Jsou to většinou mrtvé buňky. Živé jsou jen v posledních letokruzích. Jsou uspořádány v pravidelných řadách. V letokruhu jsou jarní a letní tracheidy. Jarní tracheidy Mají především vodící funkci. Mají velký lumen a tenké stěny s mnoha ztenčeninami. Jsou větší než letní tracheidy. Letní tracheidy Mají především mechanickou funkci. Mají tlusté stěny.

4 Jehličnaté dřeviny - tracheidy
Jarní tracheidy Letní tracheidy Obr.1

5 Jehličnaté dřeviny - tracheidy II
Jarní tracheidy - světlejší Letní tracheidy - tmavší Obr.2

6 Jehličnaté dřeviny - parenchymatické buňky
Tvoří cca 10% objemu jehličnatého dřeva. Jsou to mrtvé i živé buňky. Tyto buňky tvoří útvary: Dřeňové paprsky - úzké útvary složené z parenchymatických buněk. Vedou živiny v příčném směru. V době vegetačního klidu slouží k ukládání živin. Pryskyřičné kanálky - složeny z živých a mrtvých parenchymatických buněk. Vedou horizontálně a vertikálně (tvoří síť). Produkují pryskyřici. Dřevní parenchym - slouží k ukládání zásobních látek. Tvoří dlouhé vertikální řady.

7 Jehličnaté dřeviny - schéma
Obr.3

8 Stavba dřeva - listnaté dřeviny
Mikroskopickou stavbu pozorujeme při násobném zvětšení na mikroskopických preparátech. Dřevo jehličnanů je složeno z mnoha druhů buněk. (Je vývojově mladší). Listnaté dřevo nemá tak pravidelnou strukturu jako dřevo jehličnaté. Dřevo je složeno hlavně z buněk: Tracheje Tracheidy Libriform (libriformí vlákna) Parenchimatických buněk

9 Listnaté dřeviny - tracheje(cévy)
Tvoří cca 10-20% objemu listnatého dřeva. Mají tvar tenkostěnných trubiček. (Buňky jsou za sebou). Dělicí blány buněk za sebou jsou perforovány v pravidelnými otvory. (Styl perforace je charakteristický pro určitou dřevinu.) Jsou to mrtvé buňky naplněné roztoky. Ve stěnách mají tečky a dvojtečky. Cévy některých dřevin se v jádře ucpávají. (To zabraňuje impregnaci jádra – AK,DB).

10 Listnaté dřeviny - tracheidy (cévice)
Tvoří do 5% objemu některých listnatých dřevin. (JM,JS,BR,DB,JS.) Mají tvar tenkostěnných trubiček. Mají vodivou a mechanickou funkci.

11 Listnaté dřeviny - libriform
Tvoří až 70% objemu listnatého dřeva. Mají tvar tlustostěnných trubiček s malým množstvím teček. Tloušťka stěn závisí na druhu dřeviny a závisí na nich i pevnost a měrná hmotnost dřeviny. Libriform tvoří většinou mrtvé buňky naplněné vzduchem. Mají převážně mechanickou funkci.

12 Listnaté dřeviny – parenchymatické buňky
Tvoří cca 2-15 % objemu listnatého dřeva. Jsou to většinou živé buňky. Tyto buňky tvoří útvary: Dřeňové paprsky - úzké útvary složené z parenchymatických buněk. (Jedné, desítek, stovek - DB.) Vedou živiny v příčném směru. V době vegetačního klidu slouží k ukládání živin. Dřevní parenchym - slouží k ukládání zásobních látek. Tvoří dlouhé vertikální řady kolem cév nebo na hranicích letokruhů.

13 Listnaté dřeviny - buňky
Obr.4

14 Listnaté dřeviny - schéma
Obr.5

15 Dřevo - stavba J+L- kontrolní test
Jaký je zásadní rozdíl ve stavbě jehličnatých a listnatých dřevin? Z jakých buněk je především složeno jehličnaté dřevo? Z jakých buněk je především složeno listnaté dřevo? Proč má listnaté dřevo jiné složení od jehličnatého? Jsou pryskyřičné kanálky u všech jehličnatých dřevin? Vyskytují se tracheidy i u listnatých dřevin?

16 Dřevo - stavba J+L- popis obrázků

17 Dřevo - stavba J+L- kontrolní test výsledky
Jaký je zásadní rozdíl ve stavbě jehličnatých a listnatých dřevin? Stavba listnatých dřevin je výrazně složitější. Z jakých buněk je především složeno jehličnaté dřevo? Jehličnaté dřevo je především složeno z tracheid. Z jakých buněk je především složeno listnaté dřevo? Listnaté dřevo je především složeno z librifirmních vláken. Proč má listnaté dřevo jiné složení od jehličnatého? Protože je vývojově mladší. Jsou pryskyřičné kanálky u všech jehličnatých dřevin? Z průmyslově využívaných dřevin nejsou u jedle a tisu. Vyskytují se tracheidy i u listnatých dřevin? Vyskytují, ale v podstatně menším množství než u jehličnatých dřevin.

18 Dřevo – stavba J+L- popis obrázků-výsledky
Dřevní parenchym Cevy s performací Jarní tracheida Obr.8 Obr.7 Obr.6 Stavba listnaté dřeviny Stavba jehličnaté dřeviny Letní tracheida Obr.9 Obr.10 Obr.11

19 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN Obr. : 1, 3-11 HADÁMEK, Luděk. Obr. 2 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google