Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;"— Transkript prezentace:

1 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401; tel.: 469 667 445; www.skola-rosice.net Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2527 Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu:Bylo nás pět 1– dětští hrdinové Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 11, (III/2, sada F) Autor materiálu:Lada Němcová Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, Český jazyk, 6., 7. Klíčová slova: Karel Poláček, Petr, Eduard, Čeněk, Josef, Antonín, Rampepurda, Eva Svobodová Anotace: DUM, žáci si zopakují informace o hlavních hrdinech knihy. Materiál byl vytvořen (datum, období): 24.-26.9.2012 Ověření ve výuce: Český jazyk - literatura Datum: 8.11.2012Třída: 6.Ověřil/a: Němcová Lada Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 2 Bylo nás pět 1 – dětští hrdinové Literatura pro 6.-7.ročník

3 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Nyní se podíváme, jak pečlivě jste přečetli knihu Bylo nás pět. V průběhu četby jste se seznámili s množstvím hlavních, ale i vedlejších postav, které se podílely na příběhu. Nyní si zopakujete vše, co jste se dozvěděli o hlavních, tedy dětských, postavách knihy. Tak co? Dáme se do toho? Tak tady jsou otázky:

4 4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 1. J ak se jmenuje autor knihy Bylo nás pět? („To je ale lehké!“) 2. Z nabízených jmen sestavte celá jména naší slavné pětice. Petr Bejval Eduard Antonín Jirsák Zilvar Čeněk Bajza Kemlink Josef 3. J eden z chlapců má u svého jména často připojeno – z chudobince. O jakého chlapce jde? Proč je tak nazýván? (zdůvodněte)

5 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 4. C hlapci si byli v mnohém podobní, ale co jejich rodiče? Vzpomenete si, čím se jejich otcové živili? (k nabízenému zaměstnání doplňte jména chlapců) úředník - ______________ obchodník se zbožím všeho druhu - ____________ žebrák - _______________ povozník - _____________ čepičář - ______________ 5. K naší pětici se občas připletl i další chlapec - Otakárek Soumar, ten se však od naší pětky dost lišil. Čím? (napište alespoň tři rozdíly) 6. P etr nacházel přátelství nejen u chlapců. Blízká mu byla i jedna postava opačného pohlaví. Jak se jmenovala?

6 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 7. Č ím si dívka získala Petrovu přízeň? 8. O pravte chybná tvrzení. Pan Zilvar měl od války dřevěnou ruku. Teta a strýc Vařekovi patřili k oblíbeným příbuzným Bajzů. Ti je vždy rádi přivítali ve svém domě. Petr Bajza měl mladšího bratra Milana. Petr i další chlapci se učili hrát na flétnu. Rampepurda byla stará prodavačka ovoce a zeleniny. Petr Bajza patřil ve škole k podprůměrným žákům.

7 7 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Řešení: 1. K arel Poláček 2. P etr Bajza, Eduard Kemlink, Josef Zilvar, Antonín Bejval, Čeněk Jirsák 3. J osef Zilvar z chudobince – zde žil se svým otcem 4. ú ředník – Kemlink obchodník se zbožím všeho druhu - Bajza žebrák - Zilvar povozník - Bejval čepičář – Jirsák 5. B ohatá rodina, vždy slušné chování, pod dohledem vychovatelky, pečlivě opatrován, oblečení, mnoho hraček,…

8 8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. 6. E va Svobodová 7. S polečné zájmy – četba, pěkná dívka, nosila Petrovi cukrovinky,… 8. T vrzení Pan Zilvar měl od války dřevěnou nohu. Teta a strýc Vařekovi patřili k neoblíbeným příbuzným Bajzů. Ti je vždy jen neradi přivítali ve svém domě. Petr Bajza měl staršího bratra Ladislava. Petr i další chlapci se učili hrát na housle. Rampepurda byla dívka, která vypomáhala u Bajzů. Petr Bajza patřil ve škole k chytrým žákům.

9 9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Použité zdroje Zdroje tištěné: POLÁČEK, Karel. Bylo nás pět. 11. vydání. Praha: Československý spisovatel, 1973. ISBN 22- 010-73. Zdroje elektronické:


Stáhnout ppt "1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, 538 34 Rosice; IČO: 70986401;"

Podobné prezentace


Reklamy Google