Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 15.02.2013 ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 15.02.2013 ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:"— Transkript prezentace:

1 JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 15.02.2013 ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST: JAZYKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ A KOMUNIKACE, ESTETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR: LITERATURA TEMATICKÝ OKRUH: LITERATURA A UMĚNÍ V 1. POLOVINĚ 20. STOLETÍ TÉMA: SYMBOLISMUS, IMPRESIONISMUS A DEKADENCE METODICKÝ LIST/ANOTACE: LITERÁRNÍ SMĚRY – ZNAKY, TVORBA SPISOVATELŮ; PRAKTICKÁ PRÁCE S UKÁZKAMI, ZAŘAZOVÁNÍ K JEDNOTLIVÝM SMĚRŮM; MOŽNO VYUŽÍT I PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU JAKO OPAKOVÁNÍ K ÚSTNÍ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY.

2 IMPRESIONISMUS SYMBOLISMUS DEKADENCE (ČESKÁ LITERATURA) Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století Antonín Sova Otokar Březina Karel Hlaváček

3 Impresionismus ( = otisk, dojem ) – zachycení okamžitého dojmu Symbolismus ( = znak) – základním prostředkem vyjádření je znak, symbol, obraznost, nepřímé pojmenování Dekadence (= úpadek) – provokace, témata smrti, rozkladu, erotiky, oslava Satana, kult smrti

4 Zařaďte podle charakteristických znaků následující ukázky z tvorby našich básníků k jednotlivým směrům

5 OTOKAR BŘEZINA TAJEMNÉ DÁLKY Snad potom… (úryvek) „Na úpatí pohoří Smrti, kde v ledovcú závratný spád se smývá Věčnosti příval, chci umdlený spát, a ilusi dní, klam krve a šero vlastního žití, jak dusivý sen, jenž na prsa kleká, chci sníti.“(1) ( nejvýznamnější představitel českého symbolismu, řetězení symbolů, představ a metafor, snaha proniknout do nitra věcí, připomíná modlitbu, téma Věčnosti, Smrti)

6 ANTONÍN SOVA Z MÉHO KRAJE Rybníky (úryvek) „Ty české rybníky jsou stříbro slité, žíhané temnem stínů pod oblaky, vloženy v luhy do zeleně syté jsou jako krajů mírné, tiché zraky. Tu sluka steskne v rákosí blíž kraje a kachna vodní s peřím zelenavým, jak duhovými barvami kdy hraje…“(2) (představitel impresionismu, přírodní lyrika, vztah k rodnému kraji, barevnost, prchavé dojmy, vnímání všemi smysly)

7 Antonín Sova jako maturant píseckého gymnázia Otokar Březina Obr. 1 Obr. 2

8 CITACE, ZDROJE A LITERATURA Obr. 1: Autor neuveden. Soubor:Sova portret01.jpg-Wikipedie [online]. [cit. 3.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sova_portret01.jpg Obr. 2: Autor neuveden. Soubor:Brezina otokar.jpg-Wikipedie [online]. [cit. 3.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brezina_otokar.jpg MGR.HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN 80-7358016-0. MGR. HAVLÍČKOVÁ, Iveta a kol. Odmaturuj z literatury 2. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN 80-86285-83-9. (1)(2) HOFFMANN, Bohuslav, STRYALOVÁ., Jaroslava. Literatura pro II. ročník SŠ, Pracovní antologie textů. Praha: SPN, n. p., 1985.


Stáhnout ppt "JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 15.02.2013 ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:"

Podobné prezentace


Reklamy Google