Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 "— Transkript prezentace:

1                                                                          Egyptské pyramidy                                                                                                                                       

2 Cheopsova pyramida… ...je vysoká 138 metrů (původně dle výpočtů sahala až do výše 146,6 metru). Byla jedním z divů světa a překonává lidské chápání. Egypťané v té době totiž neznali ani koně, ani kolo. Cheopsova pyramida vážící přes 6 miliónů tun tedy mohla být vybudována jen s pomocí ramp, pák a saní tažených voly. Celá byla původně obložena bílým leštěným vápencem.

3 Cheopsova pyramida vždy vzbuzovala úžas a úctu
Cheopsova pyramida vždy vzbuzovala úžas a úctu. Složitý systém místností v podzemní i nadzemní části patří k vrcholným dílům staroegyptského umění. Králova komora, v níž byl faraón pohřben, byla celá postavena z červené žuly. Díky důmyslné konstrukci přečkala více než čtyři a půl tisíciletí bez vážnějších poškození.

4 Zoserova pyramida.. …Zoserova stupňovitá pyramida byla postavena faraónovým architektem Imhotepem cca 2700 let před naším letopočtem. Původně mel Imhotep postavit pro faraóna pouze klasickou mastabu (tj. většinou se jednalo podzemní hrobku, kde na vrcholu stála mastaba z nepálených hliněných cihel), ale on zvolil naprosto jiný postup.

5 Džoserova pyramida Džoserova pyramida je nejstarší monumentální stavbou na světě. Byla postavena okolo roku 2680 př.n.l. Hrubé kamenné bloky se sice při stavbě používaly již v Archaické době, Džoser a Imhotep však opracovaný kámen objevili jako stavební materiál a poprvé s ním vytvořili monumentální architekturu- stavby, jejichž forma a symbolika ovlivnili utváření egyptského státu.

6 Sfinga Sfinga to je kamenný kříženec se lvím tělem a lidskou hlavou. Na výšku dosahuje dvaceti metrů a do délky sedmnácti metrů. Je tu něco, co také mnoho lidí neví. Pod sfingou se nacházejí další komplexy chodeb a chrámů

7 Údajně je to propojovací cesta mezi všemi třemi pyramidami
Údajně je to propojovací cesta mezi všemi třemi pyramidami. Před sfingou a již zmíněnou cestou je něco jako chrám. Zřejmě se jedná o dvě architektonicky oddělené komory s devíti opěrnými sloupy, tajným přístupem posunutým daleko před Sfingu a rovněž tajným vchodem k podzemním spojovacím chodbám.

8 Mumie Mumie je mrtvé tělo člověka nebo zvířete, které bylo zachováno buď přirozeně (mrazem, vysušením apod.) nebo uměle - balzamováním.

9 Výzdoba pyramid

10 KONEC Doufám, že se líbilo 


Stáhnout ppt "                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 "

Podobné prezentace


Reklamy Google