Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Dějepis Tematický okruh Moderní dějiny ve 2. ročníku Téma Hrozba terorismu Označení DUMU VY_32_INOVACE_619 Jméno autora Petr Brož Datum vytvoření 8. června 2014 Anotace Materiál obsahuje poučení o cílech a metodách teroristů. Seznamuje rovněž studenty s nejnebezpečnějšími teroristickými organizacemi a jejich zločiny. Součástí materiálu je i historický pramen k interpretaci.

2 Terorismus Terorismus - nejvážnější hrozba pro západní liberálně-demokratickou civilizaci Cílem vyvolat strach a destabilizovat společnost Zejména útoků proti civilnímu obyvatelstvu Skrytá podpora režimů některých asijských zemí. Teroristické skupiny ve 20. století v různých částech světa. V Evropě to byly například italské Rudé brigády, španělská ETA nebo Irská republikánská armáda. V poslední době nejvíce teroristických základen na Blízkém východě ( hnutí Talibán, Hammás, Hisballáh a v poslední době zejména Al-Kájda).

3 Hamás Hamás (zkratka pro Hnutí islámského odporu), je palestinská islamistická politická strana, která vznikla v roce 1987 Vojenské křídlo Hamásu Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma nespočet útoků proti izraelskému civilnímu obyvatelstvu Vpravo vlajka Hamásu a pochod jeho stoupenců Betlémem.

4 Hisballáh Hizballáh (Strana Alláhova) je libanonská politická a militantní organizace existující od roku 1982. Hizballáh má dva základní cíle: Zničení státu Izrael Omezení vlivu Západu zejména USA na Blízkém východě

5 Al-Kájda Al-Kájda je militantní islámskou teroristickou organizací
Usiluje o zničení Západu a vytvoření celosvětové islámské republiky). V čele této organizace stál saúdskoarabský multimilionář Usáma bin Ládin Zastřelen americkými vojáky ve svém sídle v Pákistánu.

6 Teroristické útoky v USA
11. září 2001 19 mužů spojených s militantní islámskou organizací al-Kájda uneslo 4 letadla letící na komerčních linkách. Dvě z nich narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku Při útocích celkem zemřelo lidí V reakci na útoky vyhlásily Spojené státy Válku s terorismem.

7 Útoky v Madridu 11. března madridské příměstské vlaky terčem teroristických útoků organizace al-Kájda. Při útocích zemřelo 192 lidí a 1460 lidí bylo zraněno.

8 Teroristické útoky v Londýně v roce 2005
7. července 2005 došlo v Londýně k sérii teroristických bombových útoků v londýnských dopravních prostředcích , které si vyžádaly 56 obětí a 7 stovek zraněných. V září 2005 se k útokům přiznala síť Al-Káida. Na fotografiích okamžik těsně po výbuchu v metru a Russell Square

9 Válka proti terorismu Válka proti terorismu je obecný termín pro řadu vojenských, politických, právních a náboženských akcí započatých vládou Spojených států amerických jako odpověď na teroristické útoky z 11. září 2001 Americký prezident George W. Bush dne 20. září 2001 Hlavním aktérem jsou Ozbrojené síly Spojených států amerických a jejich koaliční spojenci z celého světa Jednou z hlavních operací je Operace Trvalá svoboda týkající se války v Afghánistánu a operací v Somálsku a na Filipínách.

10 Válka v Afghánistánu Začala 7. října 2001 jako součást Operace Trvalá svoboda. Cílem invaze zajetí Usámy bin Ládina a dalších členů Al-Káidy a zničení islamistického režimu Tálibánu Proti Talibanu bojují země NATO – ISAF: USA,Spojené království,Kanada,Německo, Francie,Itálie, Polsko,Česko a 33 dalších zemí.

11 Pohled českého prezidenta na nebezpečí terorismu
EU ustupuje teroristům jako kdysi mocnosti nacistům, varuje Zeman 27. června 2013  13:00 BERLIN - Prezident Miloš Zeman v přednášce na berlínské Humboldtově univerzitě kritizoval "měkký" přístup Evropské unie k teroristům. Přirovnal jej k politice ústupků, již prosazovaly západní mocnosti proti narůstající moci nacistů a fašistů ve 30. letech minulého století. Každé vyjednávání s teroristy podle Zemana vede k nárůstu jejich síly. Hlavním úkolem společné zahraniční politiky unie by měl být boj proti mezinárodnímu terorismu, uvedl prezident. Zároveň se vyslovil pro společnou armádu a hospodářskou politiku evropské sedmadvacítky. "Hlavním úkolem zahraniční politiky je bojovat proti mezinárodnímu terorismu, což je podle mě hlavní nebezpečí pro 21. století," řekl Zeman. "Víme z historie appeasementu, že Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání," uvedl prezident. Politika ústupků měla za cíl zbrzdit rozpínavost nacistického Německa a fašistické Itálie. Západním zemím se přesto nepodařilo zabránit rozpoutání druhé světové války. Zdroj:

12 Použité studijní materiály
BROŽ, Petr – LABISCHOVÁ, Denisa: Dějepis světa, 1. vydání, Orlová 2007, ISBN ČORNEJ P. a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, Praha, SPN 2002, ISBN X


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google