Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 1 WANs and Routers.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 1 WANs and Routers."— Transkript prezentace:

1 1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 1 WANs and Routers

2 222 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Introduction to WANs A WAN is a data communications network that spans a large geographic area such as a state, province, or country. WAN - Wide Area Network V tomto kurzu se pod WAN obvykle rozumí prostředky, které slouží k propojení mezi sítěmi. Např. ADSL slouží k propojení mezi domácí sítí a internetem.

3 333 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. WAN Devices WANs Large geographic area – spojení na velké vzdálenosti Low cost, low speed – např. dial-up připojení modemem Higher cost, high speed – např. ADSL, ATM, skleněné vlákno Full-time - např. ADSL, kabelový modem Part-time - např. dial-up připojení modemem

4 444 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. WAN Services DTE je naše zařízení, to, co máme doma. Zařízením DCE končí linka, kterou k nám za peníze přivede někdo jiný. Tomu patří DCE i ta linka.

5 555 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Data Link Encapsulations Pro WAN se používají služby, protokoly, zapouzdření,..., které budeme probírat později. Např. HDLC, Frame Relay, PPP, ISDN.

6 666 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internal Configuration Components RAM: Píšeme do ní příkazy a tím v ní tvoříme tzv. konfiguraci. Tato konfigurace se po vypnutí napájení smaže. NVRAM: Pamatuje si i při vypnutém napájení. Proto do ní hotovou konfiguraci z RAM překopírujeme.

7 777 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internal Configuration Components Flash ROM: Je v ní uložen operační systém IOS (Internetwork Operating System), obdoba DOSu u počítačů. Tento operační systém se stará o to, aby se router choval podle konfigurace, kterou jsme napsali, a aby vykonával všechny příkazy v ní uvedené.

8 888 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internal Configuration Components ROM: Je v ní uložen ROM Monitor. To je program, který se spouští po restartování routeru nebo po zapnutí napájení. ROM Monitor se postará o spuštění IOSu (booting - bootování). Pokud IOS chybí nebo je poškozený, ROM Monitor zajišťuje základní funkce routeru. ROM Monitor je obdobou BIOSu u počítačů.

9 999 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internal Configuration Components Console je konektor, ke kterému pomocí kabelu roll-over připojíme sériový port PC. Na PC pak spustíme program (např. Hyperterminal), který umožní jednoduchou komunikaci s routerem. Tuto sestavu použijeme k ovládání routeru a ke tvorbě konfigurace.

10 10 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internal Configuration Components Interfaces – konektory, kterými spojíme router s okolím. Serial interface – pro spojení s jiným routerem Ethernet interface – pro připojení sítě LAN

11 11 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Routers Connected by WAN Technologies Kabelová TV síťTelefonní linka – vytáčené připojení Telefonní linka – ADSL Bezdrátové připojení Toto je jen příklad. Jiná síť může vypadat úplně jinak.

12 12 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Path Determination Hlavní úloha routerů: Podle IP adres (3. vrstva) najít nejlepší cestu

13 13 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internetwork Routers Any internetwork must include the following: Consistent end-to-end addressing – Adresy musí umožnit předávání paketu po celou cestu od jednoho konce ke druhému bez zádrhelů Addresses that represent network topologies – adresy musí být volené tak, aby odpovídaly uspořádání sítě Best path selection – výběr nejlepší cesty paketu Dynamic or static routing – cesty musí být voleny automaticky (dynamic) nebo určeny natvrdo administrátorem (static) Switching - přepínání

14 14 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Academy Approach to Labs In the academy lab, devices that make up the WAN cloud are simulated by the connection between the back-to-back DTE-DCE cables. Internet budeme simulovat tak, že routery propojíme přímo pomocí kabelů. Mezi DTE-DCE při tom bude chybět ta linka, za kterou venku musíme někomu zaplatit.

15 15 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Router Internal Components Toto si prohlédni, ale neuč se to zpaměti. Pamatuj si: Procesor, RAM, NVRAM, ROM, Flash ROM, serial a ethernet rozhraní, console

16 16 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Router Internal Components Toto si prohlédni, ale neuč se to zpaměti. Pamatuj si: Procesor, RAM, NVRAM, ROM, Flash ROM, serial a ethernet rozhraní, console

17 17 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Internal Components of a 2600 Router Pamatuj si: Procesor, RAM, NVRAM, ROM, Flash ROM, serial a ethernet rozhraní, console

18 18 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. External Connections on a 2600 Router Sem připojíme jiné routery Sem připojíme přes switch počítače Sem PC jako konzolu Sem modem

19 19 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Router External Connections

20 20 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Computer or Terminal Console Connection Některé roll-over kabely už mají „RJ-45 to DB-9“ adapter vestavěný.

21 21 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Modem Connection to Console or Auxiliary Port Auxiliary Port se dá použít ke stejnému účelu, jako Console, ale na dálku, pomocí modemu přes telefonní linku. Při ovládání routeru a tvorbě konfigurace mohu tedy sedět jinde.

22 22 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Console Port Connections 1.Configure terminal emulation software on the PC for the following: The appropriate com port 9600 baud 8 data bits No parity 1 stop bit No flow control 2.Connect a rollover cable to the router console port (RJ-45 connector). Jeden konec roll-over kabelu připoj na konzolový port routeru... 3.Connect the other end of the rollover cable to the RJ-45 to DB-9 adapter... a druhý na „RJ-45 to DB-9“ adapter... 4.Attach the female DB-9 adapter to a PC.... a ten zapoj do sériového portu PC. Aby fungovalo spojení přes Console, udělej toto: V programu Hyperterminal nastav sériový port takto.

23 23 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. WAN Types Linka se poskytne na dobu spojení. S nikým ji nesdílíme. Příklad: telefonní hovor Linka se poskytne jen na přenos každého jednotlivého paketu. Linku sdílí víc účastníků. Linka je k dispozici stále, i když ji nevyužíváme. S nikým ji nesdílíme.

24 24 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Router Serial WAN Connectors Naše routery používají kabely V.35.

25 25 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. DCE Serial Connections Naše routery používají kabely V.35.

26 26 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. Summary Velké vzdálenosti, spojení mezi sítěmi Router je jako počítač: procesor, ROM, RAM, rozhraní,... Ale PC se pro tuto funkci nepoužívají. Používají se jednoúčelové přístroje.


Stáhnout ppt "1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 1 WANs and Routers."

Podobné prezentace


Reklamy Google