Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Sugesce ve školách bojových umění a nejenom tam SUGESCE 2.Fascinace 3.Frapování 4.Gradace 5.Koheze 6.Prospekce 7.Dispenzace 8.Symbolizace 9.Identifikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Sugesce ve školách bojových umění a nejenom tam SUGESCE 2.Fascinace 3.Frapování 4.Gradace 5.Koheze 6.Prospekce 7.Dispenzace 8.Symbolizace 9.Identifikace."— Transkript prezentace:

1 1 Sugesce ve školách bojových umění a nejenom tam SUGESCE 2.Fascinace 3.Frapování 4.Gradace 5.Koheze 6.Prospekce 7.Dispenzace 8.Symbolizace 9.Identifikace 10.Repudiace 1.Repetice 11.Rituály, iniciace

2 2 Sugesce ve školách bojových umění a nejenom tam Jde o násilné ovlivňování založené na obcházení racionálního přesvědčení navzdory realitě. Metodika běžné sugesce a záměrné manipulování užívané v reklamě aj. má mnoho vrstev a metod. Jde o násilné ovlivňování založené na obcházení racionálního přesvědčení navzdory realitě. Metodika běžné sugesce a záměrné manipulování užívané v reklamě aj. má mnoho vrstev a metod. Často je zaměňován sport ze sebeobranou aj. Často je zaměňován sport ze sebeobranou aj. Různí někdy až pseudomistři jsou glorifikováni… Různí někdy až pseudomistři jsou glorifikováni… Lidé jsou dnes ve stresu, v nejistotě, mají obavy o budoucnost, pochybují o svém způsobu života, o své identitě a snadno se nechají / manipulovat. Lidé jsou dnes ve stresu, v nejistotě, mají obavy o budoucnost, pochybují o svém způsobu života, o své identitě a snadno se nechají z/ manipulovat.

3 3 1.Repetice - neustálé opakování téhož, až je zlomen odpor dotyčné osoby, zde se často používají pojmy jako: japonský, samuraj, nejlepší na světě, sensei, šihan, dan, reálná technika apod. 1.Repetice - neustálé opakování téhož, až je zlomen odpor dotyčné osoby, zde se často používají pojmy jako: japonský, samuraj, nejlepší na světě, sensei, šihan, dan, reálná technika apod. 2.Fascinace – oslnění silným psychickým vyzařováním až charisma, např. ukolébáním pozornosti a otupěním soudnosti. Různé reklamní předměty, fotografie apod… 2.Fascinace – oslnění silným psychickým vyzařováním až charisma, např. ukolébáním pozornosti a otupěním soudnosti. Různé reklamní předměty, fotografie apod… 3.Frapováním – ovlivněním myšlenkového procesu neodůvodněnými vtíravými soudy: nejlepší bojovník, nejlepší na světě, nejúčinnější styl boje, originální japonská škola (i když Japonce nikdy neviděli) apod. 3.Frapováním – ovlivněním myšlenkového procesu neodůvodněnými vtíravými soudy: nejlepší bojovník, nejlepší na světě, nejúčinnější styl boje, originální japonská škola (i když Japonce nikdy neviděli) apod.

4 4 4.Gradace – fyzicko emocionální vytržení způsobené sugestivním podáním, nejprve se předvedou žáci-nejlépe nositelé 5.Danu a teprve potom se předvede mladý učitel, nejlépe nositel 9.- 10. i 15. Dan, úspěch je vždy zaručen. 4.Gradace – fyzicko emocionální vytržení způsobené sugestivním podáním, nejprve se předvedou žáci-nejlépe nositelé 5.Danu a teprve potom se předvede mladý učitel, nejlépe nositel 9.- 10. i 15. Dan, úspěch je vždy zaručen. 5.Koheze – sociální tlak provedený většinovými vlivy účastníků apod. Také můj kamarád tam chodí a chodí tam ještě……a je to super….musíš se také přihlásit. 5.Koheze – sociální tlak provedený většinovými vlivy účastníků apod. Také můj kamarád tam chodí a chodí tam ještě……a je to super….musíš se také přihlásit. 6.Prospekce – svádění vidinami lákavého cíle, snadno u nás získáte černý pás, kvalifikaci trenéra, naučíte se pracovat s energií KI, získáte rozhodčího, získáte paranormální schopnosti apod. Dostanete certifikáty z Japonska, Antarktidy apod. 6.Prospekce – svádění vidinami lákavého cíle, snadno u nás získáte černý pás, kvalifikaci trenéra, naučíte se pracovat s energií KI, získáte rozhodčího, získáte paranormální schopnosti apod. Dostanete certifikáty z Japonska, Antarktidy apod.

5 5 7.Dispenzace – využití touhy utéci, vymanit se z aktuální vazby, např. stávajícího učitele a stávající bojové školy, je třeba rychlou změnu! Pojďte k nám a to hned. Nevadí, že jste stále začátečníci, uděláme z vás hned mistra…a budete někdo. Vystudovat vysokou školu a stát se i jen bakalářem (Bc) je obtížné a tady to máte hned! Stačí přijít a zaplatit… 7.Dispenzace – využití touhy utéci, vymanit se z aktuální vazby, např. stávajícího učitele a stávající bojové školy, je třeba rychlou změnu! Pojďte k nám a to hned. Nevadí, že jste stále začátečníci, uděláme z vás hned mistra…a budete někdo. Vystudovat vysokou školu a stát se i jen bakalářem (Bc) je obtížné a tady to máte hned! Stačí přijít a zaplatit… 8.Symbolizace – dráždění přehnaně zesílenými klíčovými podněty: 8.Symbolizace – dráždění přehnaně zesílenými klíčovými podněty: Tzv. „reálné“ techniky… Tzv. „reálné“ techniky… černý, červený pás, logo, vlajka, zbraně, certifikáty, gi, hudba aj. černý, červený pás, logo, vlajka, zbraně, certifikáty, gi, hudba aj. Tak jsou probuzeny základní potřeby k získání těchto symbolů. Tak jsou probuzeny základní potřeby k získání těchto symbolů.

6 6 9.Identifikace – ztotožnění se s idolem (učitelem) o kterém ovšem většinou není vůbec nic známo, chybí relevantní informace o tom kdo to doopravdy je, jakou má praxi, kvalifikaci, vzdělání, morální zásady, osobní život apod. Někteří „učitelé“ jsou schopní říkat a udělat cokoliv…pro upevnění své pozice?! 9.Identifikace – ztotožnění se s idolem (učitelem) o kterém ovšem většinou není vůbec nic známo, chybí relevantní informace o tom kdo to doopravdy je, jakou má praxi, kvalifikaci, vzdělání, morální zásady, osobní život apod. Někteří „učitelé“ jsou schopní říkat a udělat cokoliv…pro upevnění své pozice?! 10.Repudiace – kontrolní sugesce využívající mj. sofistikovaného přehánění, předstíraného, zaujímání opačného postoje nebo úrovně, leč neagresivního zlehčování tohoto postoje. Dáváme jakoby zapravdu konkurenci…. 10.Repudiace – kontrolní sugesce využívající mj. sofistikovaného přehánění, předstíraného, zaujímání opačného postoje nebo úrovně, leč neagresivního zlehčování tohoto postoje. Dáváme jakoby zapravdu konkurenci….

7 7 11.Rituály – iniciace v běžném životě citelně chybí, tady je dostanete na talíři přímo pod nos. 11.Rituály – iniciace v běžném životě citelně chybí, tady je dostanete na talíři přímo pod nos. RESUMÉ: RESUMÉ: Objevuje se nový fenomén: konzumace bojových umění, podobně jako hamburgery aj. „vymoženosti“ dnešní doby… Objevuje se nový fenomén: konzumace bojových umění, podobně jako hamburgery aj. „vymoženosti“ dnešní doby… Někteří bojovníčci si řeší své komplexy anonymně na různých internetových chatech. Mají strach se pod svůj blábol podepsat a už vůbec nehodlají o něm informovat ostouzené jedince…jsou to zbabělci, ale takových je všude mnoho, víc než si myslíte. Stačí se jen pozorně rozhlédnout… Někteří bojovníčci si řeší své komplexy anonymně na různých internetových chatech. Mají strach se pod svůj blábol podepsat a už vůbec nehodlají o něm informovat ostouzené jedince…jsou to zbabělci, ale takových je všude mnoho, víc než si myslíte. Stačí se jen pozorně rozhlédnout… PhDr. Ing. Alois Konečný, psycholog, soudní znalec alois.konecny@volny.cz


Stáhnout ppt "1 Sugesce ve školách bojových umění a nejenom tam SUGESCE 2.Fascinace 3.Frapování 4.Gradace 5.Koheze 6.Prospekce 7.Dispenzace 8.Symbolizace 9.Identifikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google