Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Irena HULANOVÁ KBI / OŽP. Základní údaje o lokalitě Jezero: Poloha: Středočeský kraj, okres Benešov u Prahy, 14°32‘19‘‘ východní zeměpisné délky a 49°39’49‘‘

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Irena HULANOVÁ KBI / OŽP. Základní údaje o lokalitě Jezero: Poloha: Středočeský kraj, okres Benešov u Prahy, 14°32‘19‘‘ východní zeměpisné délky a 49°39’49‘‘"— Transkript prezentace:

1 Irena HULANOVÁ KBI / OŽP

2 Základní údaje o lokalitě Jezero: Poloha: Středočeský kraj, okres Benešov u Prahy, 14°32‘19‘‘ východní zeměpisné délky a 49°39’49‘‘ severní zeměpisné šířky Rozloha: 1,83 ha Nadmořská výška: 500 m n. m. Význam lokality: líhniště silně i kriticky ohrožených druhů obojživelníků hnízdiště ohroženého motáka pochopa Ohrožení lokality: zarůstání orobincem, mizení vodní hladiny dostavba dálnice D3, která by v budoucnu měla vést v bezprostřední blízkosti lokality

3 Letecký snímek lokality Jezero

4 Fotografie lokality Jezero Foto: Irena Hulanová

5 Fotografie lokality Jezero Foto: Irena Hulanová

6 Český názevLatinský názevOchrana Blatnice skvrnitáPelobates fuscuskriticky ohrožený druh Čolek obecnýTriturus vulgarissilně ohrožený druh Kuňka obecnáBombina bombinaohrožený druh Ropucha obecnáBufo bufoohrožený druh Rosnička zelenáHyla arboreasilně ohrožený druh Skokan hnědýRana temporaria Skokan zelenýRana kl. esculentasilně ohrožený druh

7 Blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus) se vyznačuje zavalitým tělem, krátkými končetinami a vystupujícíma očima s kolmou zornicí. Jedná se o stepní druh, který se vyskytuje i na obdělávané půdě a zejména na mělkých písčitých půdách. Zahrabává se pomocí zvláštních rohovitých útvarů na zadních chodidlech. Den přečkává zpravidla v zemi. Každá samička klade asi 1000 vajíček v jedné tlusté šňůře, připevněné k vodním rostlinám. Z nich se líhnou pulci, kteří jsou nápadní svou velikostí. Pokud přezimují, dorůstají až do délky 18 cm, při čemž dospělé žáby měří max. 8 cm. V poslední době jich ubývá, jsou kriticky ohroženým a přísně chráněným druhem.

8 Čolek obecný (Triturus vulgaris) má štíhlé tělo s bočně zploštělým ocasem. Barva kůže hnědavá s tmavými skvrnami, spodní strana žlutá až růžová. Samcům v době páření vyrůstá na hřbetě nápadný hřeben. K rozmnožování souží čolkům příkopy, tůňky a zarostlé rybníčky. Mimo dobu páření se zdržují na souši. Přezimují v různých úkrytech. Je to ohrožený druh. Rosnička zelená (Hyla arborea) je 3-5 cm dlouhá žabka s oválným, na povrchu lesklým a hladkým tělem. Zbarvení je velmi proměnlivé, od trávově zelené po šedomodrou až žlutou barvu. Bříško je bělavé, zrnité. Sameček má na hrdle veliký ozvučný měchýř. Žije v blízkosti vodních nádrží v porostu bylin a křovin. Výborně šplhá a je aktivní hlavně v noci. Samci se ozývají nejsilnějším hlasem z našich žab. Je to silně ohrožený druh.

9 Skokan zelený (Rana kl. esculenta) Tělo je štíhlé se špičatým čenichem. Svrchní strana je trávově zelená, tmavě skvrnitá, břicho je bílé. Zadní nohy jsou tmavě skvrnité nebo pruhované. Samec má v koutcích úst dva bělavé ozvučné měchýřky. Jedná se v podstatě o křížence mezi skokanem skřehotavým a skokanem krátkonohým. Dříve byl v ČR velmi hojný, dnes je vytlačován skokanem skřehotavým a je považován za silně ohrožený druh. Kuňka obecná (Bombina bombina) má shora zploštělé tělo s krátkou hlavou. Hřbetní strana je šedohnědá až zelenavá s tmavými skvrnami, břišní strana je černá s nápadnými červenavými až oranžovými skvrnami a drobnými bílými tečkami. Velikost do 5,5 cm. Vyznačují se charakteristickým houkavým zvukem a tzv. kunčím reflexem. Jedná se o ohrožený druh.

10 Ropucha obecná (Bufo bufo) dorůstá až 15 cm. Je zavalitá, má širokou hlavu se zaobleným čenichem a vodorovnou zornicí. Pohybuje se především na souši kde v noci a za deštivého počasí i ve dne loví hmyz a slimáky. Většinou se zdržuje na jednom místě. V květnu ropuchy hromadně putují k třecím nádržím. Malé ropušky hromadně opouštějí vodu v červnu a v červenci. Jak při jarním putování k třecím nádržím, tak při tahu malých žabek hyne mnoho ropuch na silnicích pod koly aut. Je ohrožená. Skokan hnědý (Rana temporaria) je nejhojnější a nejrozšířenější žábou ČR i Evropy. Většinu života tráví na souši, ale po zimě se jako první objevuje v třecích nádržích. Zbarvení světle hnědé, tmavě hnědé až narezavělé s tmavými skvrnami. Samci mají bělavé břicho, samice oranžově až červeně skvrnité.

11 Český názevLatinský názevOchrana Ještěrka obecnáLacerta agilis Slepýš křehkýAnguis fragilisohrožený druh Užovka hladkáCronella austriacaohrožený druh Užovka obojkováNatrix natrix

12 Užovka obojková (Natrix natrix) Slepýš křehký (Anguis fragilis) Užovka hladká (Cronella austriaca) Ještěrka obecná (Lacerta agilis)

13 Český názevLatinský názevOchrana Čáp bílýCiconia ciconiaohrožený druh Kachna divokáAnas platyrhynchos Krkavec velkýCorvus coraxohrožený druh Lyska černáFulica atra Moták pochopCircus aeruginosusohrožený druh Volavka popelaváArdea cinerea

14 Moták pochop (Circus aeruginosus) žije v otevřené krajině s dostatkem vodních ploch a většími porosty rákosu. Typický je jeho pomalý plachtivý let nad rákosištěm, kde vyhledává kořist v podobě vodních ptáků, plazů, obojživelníků a menších savců. Pár hnízdící v rákosí mívá 3-6 mláďat, která jsou krmena oběma rodiči. Ohrožený druh. samice samec samice na hnízdě s mláďaty

15 Lyska černá (Fulica atra) Kachna divoká (Anas platyrhynchos) Volavka popelavá (Ardea cinerea)Čáp bílý (Ciconia ciconia) Krkavec velký (Corvus corax)

16

17 Blatnice skvrnitá Užovka hladká Ještěrka obecná Skokan hnědý Ropucha obecná

18 lessonae-1.jpg lessonae-1.jpg temporaria.jpg temporaria.jpg Literatura: Heiko Bellmann: Velká kniha o zvířatech Jindřich Krejča: Velká kniha živočichů Fotografie živočichů převzaty z těchto internetových stránek:


Stáhnout ppt "Irena HULANOVÁ KBI / OŽP. Základní údaje o lokalitě Jezero: Poloha: Středočeský kraj, okres Benešov u Prahy, 14°32‘19‘‘ východní zeměpisné délky a 49°39’49‘‘"

Podobné prezentace


Reklamy Google