Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Příprava cukrářských výrobků Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_21_13 Název DUMu: Ozdoby Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Technologie Ročník: 3. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Ozdoby Význam ozdob Zlepšení vzhledu – přitažlivý vzhled lépe prodává výrobky Zlepšení chuti – ozdoby jsou součástí výrobku Obr.36

3 Druhy ozdob Jedlé z cukru (cukr, cukerné hmoty, karamel, griliáš)
Obr.84 Druhy ozdob z cukru (cukr, cukerné hmoty, karamel, griliáš) bílková poleva marmelády a džemy zmrzlina oplatky cukrovinky Jedlé z čokolády z modelovací hmoty z krémů a šlehačky jádroviny ovoce – čerstvé, sušené, kompotované, kandované Obr.85

4 Druhy ozdob Nejedlé květiny svíčky figurky fontány mašle obrázky
hračky Obr.79 Obr.78 Obr.102

5 Ozdoby z čokolády Poleva Figurky Strouhaná čokoláda Čokoládová rýže
Obr.101 Poleva Figurky Strouhaná čokoláda Čokoládová rýže Čokoládové bonbony Čokoládové hobliny Vykrajovaná čokoláda Stříkaná čokolády Arabesky Melír

6 Ozdoby z čokolády Obr.12 Obr.8 Obr.11 Obr.24 Obr.13

7 Ozdoby z čokolády Čokoládová rýže Mřížka Melír Strukturovaná folie
Obr.18 Ozdoby z čokolády Obr.57 Čokoládová rýže Obr.19 Mřížka Obr.9 Melír Strukturovaná folie

8 Obr.2 Ozdoby z čokolády Obr.1 Obr.10

9 Obr.4 Obr.7 Ozdoby z čokolády Obr.3

10 Obr.6 Ozdoby z čokolády Obr.5

11 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Ozdoby z čokolády Obr.23

12 Ozdoby z modelovací hmoty
Příprava mandlové hmoty Cukr se svaří na 115°C, přidají se hrubě strouhané mandle a vše se provaří. Vychladlá hmota se postupně několikrát zjemňuje na třecím stroji. Během tření se přidává škrobový sirup, vanilín a moučkový cukr.

13 Příprava modelovací hmoty
Jiný způsob Hmotu lze také připravit v mixeru z fondánu, mandlí a moučkového cukru. Pro zlepšení elastičnosti se přidává želatinový roztok nebo čistý glycerin. Nakonec se hmota zjemní na třecím stroji. Mandle lze nahradit kokosem – kokosová modelovací hmota

14 Ozdoby z modelovací hmoty
Obr.28 Ozdoby z modelovací hmoty Obr.25 Obr.29 Obr.17 Obr.26 Obr.27

15 Ozdoby z bílkové polevy
Příprava bílkové glazury Prosátý moučkový cukr s bílky se vymíchá měchačkou na hladkou hmotu. Ke konci se může přidat roztok kyseliny citrónové. Obr.51

16 Ozdoby z bílkové polevy
Obr.31 Obr.30 Ozdoby z bílkové polevy Obr.33 Obr.32

17 Ozdoby z jádrovin Pekanové ořechy Jedlé kaštany Pistácie
Obr.87 Ozdoby z jádrovin Obr.34 Obr.88 Pekanové ořechy Jedlé kaštany Obr.37 Pistácie Loupané arašídy Obr.35 Lískové oříšky Piniové oříšky Arašídy

18 Ozdoby z ovoce Čerstvé ovoce Obr.41 Obr.100 Obr.38 Obr.40 Obr.39

19 Ozdoby z ovoce Sušené ovoce Kandované ovoce Obr.43 Obr.42 Obr.16

20 Ozdoby z cukru Dekorační cukr 500g Isomalt v perličkách je výborným prostředkem pro výrobu cukrových jedlých dekorací. Pokud je s cukrem správně zacházeno při jeho zpracování, je výsledný efekt v podobě lesklého skla nezaměnitelný. Hotovou dekoraci lze obarvit sprejem, nebo práškovými barvami. Pokud chceme mít hmotu obarvenou již při modelování, postačí když přidáme do rozpuštěné hmoty libovolnou barvu a dobře promícháme. Obr.50 Isomalt

21 Obr.46 Ozdoby z cukru Obr.47 Karamelový drak Karamel Obr.45

22 Cukrové ozdoby Obr.15 Obr.54 Obr.56 Obr.52 Obr.14 Obr.55 Obr.53

23 Cukrové ozdoby Fondán Obr.80 Obr.83 Obr.81 Obr.82

24 Cukrové ozdoby Obr.48 Modelovací fondán Obr.86

25 Ozdoby z krému Obr.70 Obr.71 Obr.72

26 Ozdoby z krému Obr.73 Obr.74 Obr.75 Obr.76

27 Ozdoby z krému Krémový provaz Hrachor Obr.63 Obr.64 Obr.58 Obr.59

28 Ozdoby z krému Šípková růže Růže Mašle Obr.65 Obr.66 Obr.68 Obr.69

29 Ozdoby z krému Obr.89 Obr.90

30 Ozdoby z krému Obr.91

31 Ozdoby z krému Obr.92 Obr.93

32 Ozdoby z krému Obr.94 Obr.95 Obr.96

33 Ozdoby z krému Obr.97 Obr.98

34 Zdroj materiálů: BLÁHA, L.; KADLEC, F.; PLHOŇ, Z.. Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, 1998, ISBN Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 Obr.17 Obr.18 Obr.19 Obr.20

35 Zdroj materiálů: Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 rencax.blog.cz/0903/marcipanove-ozdoby Obr.26 rencax.blog.cz/0903/marcipanove-ozdoby Obr.27 rencax.blog.cz/0903/marcipanove-ozdoby Obr.28 Obr.29 Obr.30 Obr.31 Obr.32 Obr.33 Obr.34 Obr.35 Obr.36 Obr.37 Obr.38

36 Zdroj materiálů: Obr.39 Obr.40 Obr.41 Obr.42 Obr.43 Obr.44 Obr.45 Obr.46 Obr.47 Obr.48 Obr.49 Obr isomalt Obr.51 Obr.52 Obr.53 Obr.54 Obr.55 Obr.56 Obr.57 Obr.58 Obr.59 Obr.60 Obr.61 Obr.62 Obr.63

37 Zdroj materiálů: Obr.64 Obr.65 Obr.66 Obr.67 Obr.68 Obr.69 Obr.70 Obr.71 Obr.72 Obr.73 Obr.74 Obr.75 Obr.76 Obr.77 Obr.78 Obr.79 Obr.80 Obr.81 Obr.82 Obr.83 Obr.84 Obr.85 Obr.86 Obr.87 Obr.88 .

38 Zdroj materiálů: Obr.89 Obr.90 Obr.91 Obr.92 Obr.93 Obr.94 Obr.95 Obr.96 8http:// Obr.97 Obr.98 Obr.99 Obr.100 Obr.101 Obr.102 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google