Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sítě – řešení problému.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sítě – řešení problému."— Transkript prezentace:

1 Sítě – řešení problému

2 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
IPCONFIG IPCONFIG slouží pro zjištění síťové konfigurace. síť = IP AND maska síť = AND síť = (kde byly v masce nuly, tak jsou nuly, jinak ostatní čísla se zachovaly z adresy) Z IP adresy a masky můžeme určit adresu sítě. Jsou-li adresy sítě několika počítačů stejné, znamená to že jsou počítače ve stejné síti a jsou propojeny přes huby nebo switche. Výchozí brána je adresa rozhraní routeru za kterým jsou umístěný další sítě. Pro výpis podrobnějších informací o síťové konfiguraci se používá IPCONFIG s parametrem /ALL (ipconfig /all). leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

3 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
IPCONFIG Pomocí IPCONFIG si lze znovu vyžádat síťovou konfiguraci od DHCP serveru. Žádost o síťovou konfiguraci na DHCP server: Příkaz: IPCONFIG /RENEW leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

4 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
PING PING je program určený pro měření časové odezvy počítače (síťového rozhraní). Parametrem programu PING je IP adresa nebo celé doménové jméno. Ping na adresu (lab1-xp.alfa.cz): leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

5 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
PING Ping na LOCALHOST (LOCALHOST je odkaz na právě používaný počítač): Adrese není adresa počítače v síti, ale je to adresa testovací smyčky (LoopBack). Možné důvody proč neprojde ping: cílový nebo zdrojový počítač není připojen k síti v cestě k cíli nebo na cílovém počítači je Firewall špatná adresa výchozí brány leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

6 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
TRACERT TRACERT zjišťuje průchodnost cesty k cílové adrese pomocí pingu. Mapování cesty k IP (lab1-xp.alfa.cz): K adrese je přímá cesta, protože je ve stejné síti jako počítač, který vyslal ping. Mapování cesty k ( ): Ping na neprošel bránou s IP adresou leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

7 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
NSLOOKUP NSLOOKUP slouží pro testování překladu doménových jmen. Zjištění IP adresy pro doménové jméno Příkaz: NSLOOKUP název_cíle Pro překlad doménového jména na určeném DNS serveru má příkaz zápis: NSLOOKUP název_cíle DNS_server_IP leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

8 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
Ověření velikosti MTU Při problému, že odchozí data se nedostanou do cíle, může být způsobeno velikosti MTU (max. velikost paketu). Menší velikost MTU u routeru, než velikost vyslaného paketu způsobí, že router paket zahodí (je-li zakázána fragmentace paketu). Takto se může chovat i cílový počítač. Pro ověření velikosti MTU se používá příkaz PING. V programu PING se nezadává MTU, ale velikost datové části ICMP zprávy, která se vypočte jako MTU Pro Ethernet má MTU velikost 1500 (datová část ICMP bude 1472). ICMP_data = MTU – 28 pro MTU 1500: ICMP_data = 1500 – 28 ICMP_data = 1472 Příkaz: PING –F –L ICMP_data název_cíle leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

9 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
Ověření velikosti MTU Ověření velikosti MTU pomocí programu PING: Ověření MTU 1500. Ping pro MTU 1500 prošel. Ukázka, co se stane, když velikost paketu bude větší než MTU (1500). leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

10 Nastavení velikosti MTU
Nastavení MTU se provádí pomocí editoru registrů (regedit.exe). Postup nastavení MTU: Spustíme REGEDIT. Pomocí IPCONFIG zjistíme IP adresu. Přesuneme se do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\. Procházíme podsložky a porovnáváme naši IP adresu z položkou IPAddress nebo DhcpIPAddress, dokud nenarazíme na shodu. V nalezené složce vytvoříme hodnotu DWORD s názvem MTU. Nastavíme velikost MTU. leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

11 Kontrola připojení PC v síti
Kontrola IP konfigurace pomocí IPCONFIG. Nemáli PC přiřazenou IP pak se musí zkontrolovat link (druhý bod). Jeli link v pořádku a není přiřazená IP, pak to může byt z důvodu: špatné ovladače síťové karty. problém s DHCP serverem. Kontrola zda PC má link (na síťové kartě musí svítit jedna LED). Nemáli PC link, pak to může byt z důvodu: špatný kabel nebo špatné křížení kabelu není zapojen switch zničená síťovka leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

12 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
Program Ethereal Ethereal je program pro zachytávání provozu na síťové kartě. Výstup z Etherealu při sledování ProCop Export/Import na Importní straně (ping na PC s Exportem prošel): IP je adresa PC s Importem a IP je adresa PC Exportem. Na obrázku vidíme že na žádny dotaz nepřišla odpověď. To může znamenat že po cestě k PC s Exportem je umístěn firewall, který filtruje UDP protokol a použitý port. leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

13 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
Program Ethereal Výstup z Etherealu při sledování ProCop Export/Import na Importní straně (ping na PC s Exportem prošel): IP je adresa PC s Importem a IP je adresa PC s Exportem. Na obrázku jde vidět že PC s Importem vyslalo dotaz v UDP paketu a na tento dotaz dostalo ICMP zprávu Port Unreachable (nedostupný port). Tato ICMP zpráva naznačuje že máme v projektech rozdílná čísla portu, nebo že neběží Exportní projekt. leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

14 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
ProCop Web Postup řešení problému: Zkontrolujeme připojení Web serveru a našeho PC k síti. Otestujeme Web v prohlížeči na Web serveru ( Zjistíme IP adresu Web serveru a zda je záznam v DNS (např.: NSLOOKUP Zjistíme naší konfigurací sítě (např.: IPCONFIG). Zjistíme zda jsme ve stejné síti. Jsme-li ve stejné síti, pak mezi námi a Web serverem jsou jenom huby a switche (v cestě není žádny firewall a router). leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

15 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
ProCop Web Pingneme na Web server (např.: ping Možný důvod proč neprošel ping: Firewall, Špatná IP adresa brány, …. Otestujeme Web v prohlížeči na našem PC. Ověříme nastavení IP adresy a portu Web serveru. Na Web serveru spustíme správce počítače. Přejdeme na záložku Služby a aplikace\Internetová a informační služba\Webové servery\ Výchozí webový server na které stiskneme pravé tlačítko myši a zvolíme vlastnosti. Otevře se okno, kde se adresa IP musí rovnat „(Všechny nepřiřazené)“ a port TCP rovnat 80. Ověříme velikosti MTU (např.: ping –f –l Použijeme program Ethereal pro zjištění problému. leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.

16 Copyright © 2007 - 2008 ALFA Mikrosystémy, s.r.o.
Automatizace technologií Adresa: Rudná 839/90 Ostrava – Zábřeh Telefon: Fax: Mail: Web: leden 2008 Copyright © ALFA Mikrosystémy, s.r.o.


Stáhnout ppt "Sítě – řešení problému."

Podobné prezentace


Reklamy Google