Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,"— Transkript prezentace:

1 Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Vytváření profesionálních prezentací umocňuje i široká škála možností formátování textu, včetně zalamování textu v polích, ve sloupcích, nebo vytvoření textu, který plyne svisle dolů podél snímku. Více možností nabízejí i nové styly znaků. Kromě všech standardních stylů z předchozích verzí jsou nyní k dispozici i všechna velká písmena nebo kapitálky, přeškrtnuté nebo dvojitě přeškrtnuté znaky a dvojitá nebo barevná podtržení. K textu je možné přidat výplně, čáry, stíny, záře, nastavit velikost mezer mezi znaky a zvolit i trojrozměrné efekty.

3 Vzhled písma můžete nastavit několika způsoby:  Během zápisu změníme formát písma. Další text se zapíše s použitými změnami.  V textovém okně označíte část textu. Nastavený formát se uplatní v označeném textu.  Označíte celé textové okno jako objekt. Nastavený formát se uplatní u celého objektu. Nastavení parametrů písma provedete některým z uvedených způsobů:  Tlačítky ve skupině Písmo na kartě Domů.  Minipolem s tlačítky pro formátování textu. Zobrazí se po klepnutí pravým tlačítkem myši.  Další možnosti získáte klepnutím na ležatý čtvereček v pravém dolním rohu skupiny Písmo.

4  Napište do dokumentu nějaký text.  Vyberete výše popsaným způsobem buď část textu, nebo celý text.  Postavíte se do karty Domů.  Ve skupině Písmo kliknete na šipku vedle příkazu Písmo.  Projděte jednotlivé položky, aniž bychom ihned kliknuli na konkrétní typ (tzv. dynamický náhled).  Vyberte požadovaný font a klikneme na něj.

5 Asi si všichni dovedeme intuitivně představit, co je to odstavec. Mohli bychom jej definovat jako úsek textu vymezený dvěma stisknutími klávesy Enter nebo jako tu část textu, jež se nám označí třemi kliknutími na text. Odstavec můžete nastavit dvojím způsobem:  Označíte textové okno jako celek.  Označíte jeden nebo více odstavců textového okna.

6 Pro formátování odstavce máte k dispozici tyto způsoby:  Tlačítka ve skupině Odstavec.  Dialogové okno pro nastavení odstavce (ležatý křížek v pravém dolním rohu skupiny Odstavec).  Minipanelem s tlačítky pro formátování odstavce. Zobrazí se po klepnutí pravým tlačítkem myši.

7  Výchozí zarovnání je doleva.  Další možnosti zarovnání textového pole jsou doprava a na střed a do bloku.  Zarovnání nastavíme v sekci odstavec nebo na minipanelu.  Text v textovém poli můžete zarovnat také ve svislém směru.  Text v textovém poli můžete v několika směrech: vodorovně, otočen o 90 o, otočeno o 270 o, nad sebou a další.

8  Rozteč mezi řádky v rámci odstavce nastavíte tlačítkem s šipkami nahoru a dolů.  Můžete využít také okno vlastnosti odstavce.

9  Můžete použít tlačítko Odrážky a Číslování.  Vyberte jedno z tlačítek.  Pokud požadujete jinou odrážku, použijte tlačítko Vlastní nebo Obrázek.  Podobně postupujeme také u číslování.

10  Symboly najdete ve stejné skupině příkazů a práce s nimi je ve srovnání s rovnicemi velmi jednoduchá. Příkaz symboly obvykle používáme v tom případě, kdy požadovaný znak nenajdeme přímo na klávesnici.  Přesunete se na kartu Vložení.  Kliknete na příkaz Symbol.  Vyberete Další symboly.

11 1. Předveďte a popište postup při formátování písma. 2. Předveďte a popište postup při formátování odstavců. 3. Vytvořte jednoduchou studijní oporu Odrážky a Číslování. K tvorbě textu použijte Word. Text vytvořte v ANJ.

12  LAURENČÍK, Marek. PowerPoint 2010. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3640-2.  ANDRÝSKOVÁ, Jana. PowerPoint 2010. Brno, 2010. ISBN 978-80-251-3076-6.  BŘÍZA, Vladimír. PowerPoint 207. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-2178-1.  Pavel Kas: Výukový program PowerPoint


Stáhnout ppt "Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,"

Podobné prezentace


Reklamy Google