Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kresba autor prezentace: Kateřina Marková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kresba autor prezentace: Kateřina Marková."— Transkript prezentace:

1 Kresba autor prezentace: Kateřina Marková

2 Kresba: Kresba je výtvarný prostředek, který může mít význam jako samotné dílo, ale zároveň i jako přípravná fáze pro malbu. Ke kresbě slouží široká škála kreslířských prostředků. Základním nástrojem je tužka. Její náplň je z grafitu-provádí se v mnoha stupních tvrdosti. Čím je tuha měkčí, tím je stopa tuhy širší. Pro kreslení využíváme spíše měkkých typů tužek (9B-2H).

3 Kresba: Barevné pastelky používáme stejně jako grafitové tužky. Zvláštním případem jsou akvarelové pastelky, se kterými můžeme zacházet stejně jako s obyčejnými, akvarelové však vytvářejí měkčí stopu a lze je, jak název napovídá, rozmývat štětcem namočeným do vody a vytvářet efekty blížící se akvarelové malbě.

4 Kresba: Pro kresbu větší formátů se hodí také lisovaný nebo přírodní uhel nebo rudka. Jejich stopa je velmi výrazná. Uhel tolik neulpívá na papíře jako jiné kresebné prostředky. Lze jej rozmazávat a vytvářet přechody. Výslednou kresbu bychom proto měli zafixovat. Díky podobným vlastnostem někteří malíři kombinují uhel s pastelem. Přírodní uhel nabízí širokou škálu tahů, lze ho použít v čistých liniích, rozmazávat nebo jím šrafovat.

5 Kresba: Tuš je další velmi oblíbený kresebný prostředek. Můžeme kreslit perem s vyměnitelnými násadami, špejlí, technickým či kaligrafickým perem, husím brkem nebo i bambusovými či rákosovými pery. Tuš se dá ředit, existují různé barvy tuší a lze ji doplnit třeba tahy štětcem. Zajímavá je kombinace více nástrojů v jedné kresbě.

6 Kresba: Kreslit můžeme nejrůznějšími druhy pastelů a pastelových tužek. Pastel je jedinečná výtvarná technika na pomezí malby a kresby. Umožňuje obojí. Barvy se nemíchají na paletě, ale překrýváním, mísením a roztíráním přímo na papíře. Pastely můžeme rozdělit na několik druhů: tvrdé pastely (suché) měkké pastely (suché) olejové pastely suché pastely v tužce

7 Kresba: Suché pastely jsou slisované do tyčinek a prodávají se v široké škále odstínů. Jejich tvrdost většinou umožňuje seříznutí do špičky pro detailní kresbu. Lze s nimi nanášet velké barevné vrstvy, prach dobře roztírat atd. Výsledný obrázek nutně potřebuje fixaci, protože pastel z papíru odpadává. Fixací se však ztrácí něco ze zářivosti pastelu. Měkký pastel je u nás poměrně nový. Většinou je na první pohled nerozeznatelný od tvrdého. Je zářivější a snáze se drolí. Také potřebuje fixaci.

8 Kresba: Olejové pastely jsou více přilnavé k podkladu, nedrolí se a není je proto potřeba fixovat. V pastelech je obsažen olej a proto není vhodné kombinovat je se suchým pastelem. Olejové pastely se nedají snadno míchat, proto je potřeba pořídit si širší škálu odstínů. Suché pastely v tužce - „pastely ve dřevě“ mohou být jak samostatným výtvarným prostředkem, tak doplňkovým médiem pro tvrdý nebo měkký pastel. Jsou vhodné k předkreslení námětů či dotvoření detailů pastelu.

9 Ukázky prací pastelem:

10 Ukázky prací pastelem:

11 Ukázky prací pastelem:

12 Použité zdroje: http://www.portret.ic.cz/zvirata.htm


Stáhnout ppt "Kresba autor prezentace: Kateřina Marková."

Podobné prezentace


Reklamy Google