Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo a název klíčové aktivity:VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti

2 Anotace Název tematické oblasti: Finanční gramotnost pro vyšší gymnázium 1 Název učebního materiálu: Banky Číslo učebního materiálu: VY_62_INOVACE_FG0203 Vyučovací předmět: Základy společenských věd Ročník: 1. - 4. ročník čtyřletého gymnázia 5. - 8. ročník osmiletého gymnázia Autor: Mgr. Hana Mikušková Datum vytvoření: 6. 1. 2014 Datum ověření ve výuce: 24. 1. 2014 Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Orientuje se v českém bankovním systému, objasní různé funkce bank, zná historii bankovnictví. Metodické poznámky:Materiál lze využít při výkladu nového učiva a při frontálním opakováním se třídou.

3 Banky

4 Charakteristika banky: Původ slova: lat. „il banco“ = lavice nebo stůl na nichž byly prováděny první finanční transakce Banky jsou zvláštní druh podniků- obchodují na peněžním trhu. Podnikají v oblasti služeb. Produktem je zprostředkování distribuce peněz: od těch, co peníze mají, k těm, co peníze potřebují.

5 Historie bankovnictví : antické Řecko – chrámy – úschova peněz

6 Bankovní domy vznikly prý v Anglii: lidé si dávali ke klenotníkům do sejfů peníze. Ti za riziko, které podstupovali, požadovali úhradu. Ovšem i v renezanční Itálii existovaly bankovní domy, jež půjčovaly peníze.

7 Situace za totality v Československu: Do roku 1989: bankovní soustava u nás neexistovala, byla zde pouze jedna banka, a ta měla po celém státě své pobočky.

8 Transformace bankovního systému po roce 1989 : V roce 1990 přechází Československo na dvojstupňový systém = ČNB + banky komerční 4 největší komerční banky: KB, ČSOB, IPB a ČS. Udělována licence i pro rozvoj malých bank

9 Problémy našeho finančního trhu po sametové revoluci: Bankovní dohled ČNB nebyl dostatečný Banky se dostávaly do potíží (podniky nesplácely úvěry a krachovaly) Vyhlašování nucené správy nad bankami, konkurzů či odebírání licencí.

10 Dnešní situace: bankovní soustava: 1. Centrální banka 2. Komerční banky = obchodní banky 3. Specializované finanční instituce

11 Centrální banka: ČNB „banka bank“ Praha 1 – Na Příkopě 28 Guvernér, bankovní rada 4 základní funkce

12 Komerční banky = obchodní banky Mají povahu akciových společností tj. soukromých podniků : usilují o dosažení zisku.

13 Jejich činnost se soustřeďuje na 3 oblasti: Aktivní operace Pasivní operace Zprostředkovatelské operace

14 A/ aktivní operace: půjčují peníze = poskytují úvěry jednotlivcům i podnikům, za což požadují úroky. Úvěry rozlišujeme: krátkodobé (splatné do 1 roku) střednědobé (2-4 roky) dlouhodobé (nad 4 roky).

15 Počátky poskytování úvěrů v historii: Dlužní předal bankéři zástavu (šperky, starožitnosti, cenné dokumenty) a za ně obdržel peněžní hotovost. Dlužník obnos nevrátil včas nebo vůbec: věci propadli bankéři a staly se jeho majetkem = banky tak získávaly kapitál, který půjčovaly dalším dlužníkům.

16 Dlužník vrátil hotovost řádně VČAS: banky hledají nástroj, který by jim přinášel zisk, = ÚROK : Úrok je peněžitá odměna za půjčení peněz. Je to zisk, ze kterého banka financuje svůj provoz.

17 Úroky z vkladů: Když do banky vložíme hotovost, při zpětném výběru dostaneme také ÚROK: = úrok z vkladu (vzdal jsem se svých peněz, banka s nimi hospodařila) Zásada: úrok z úvěrů je vždy vyšší než úrok z vkladů!

18 B/ Pasivní operace: Přijímají vklady (termínované, na požádání). Tím chrání peníze. Vkladatel získává úroky.

19 C/ Zprostředkovatelské operace: např. bezhotovostní platební styk či směnárenské služby.

20 Specializované finanční instituce: Pojišťovny Směnárny Penzijní fondy ………

21 Formy přímého bankovnictví : Přímé bankovnictví má 3 podoby: Mobilní bankovnictví: informace o účtu a zadávání příkazů přes mobilní telefon Internetové bankovnictví: přes internet z kteréhokoliv počítače Home banking: přes internet z počítače, v němž je nainstalován speciální, danou bankou dodávaný program.

22 Dva nejznámější druhy podvodů : Phishing: = podvod a krádež. Podvodník posílá zákazníkům e mail, který vypadá, jako by ho odeslala banka. Žádá o uvedení čísla účtu a dalších důležitých údajů: PIN, heslo, bezpečnostní kód. Udává zdánlivě důvěryhodné důvody.

23 Pharming: Podvodník sestaví softwarový program, který se po internetu sám nainstaluje do zákazníkova počítače. Zákazník se hlásí na své internet. stránky a zadá své důvěrné údaje. Podvodník je má k dispozici, protože se zobrazují jemu.

24 Obrana proti pharmingu: Internet. bankovnictví nepoužíváme z neznámých počítačů (internet. kavárna) Antivirová ochrana Maximální opatrnost Sledovat, zda se stránky nechovají podezřelým způsobem

25 Zdroje: ze zdrojů autorky


Stáhnout ppt "Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Název projektu:Zlepšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google