Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ"— Transkript prezentace:

1 MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
JUDr. Ing. Jan Kopřiva

2 Po vstupu České republiky do Evropské unie se českým podnikatelským subjektům otevřely možnosti relativně bezproblémového podnikání v ostatních členských státech EU. Trhy v členských zemích jsou však poměrně obsazené a zákazníci na těchto trzích jsou výrazně náročnější. Pro české podnikatele je proto nutné hledat i jiné možnosti pro rozvíjení jejich podnikatelských aktivit.

3 Po vstupu České republiky do Evropské unie se českým podnikatelským subjektům otevřely možnosti relativně bezproblémového podnikání v ostatních členských státech EU. Trhy v členských zemích jsou však poměrně obsazené a zákazníci na těchto trzích jsou výrazně náročnější. Pro české podnikatele je proto nutné hledat i jiné možnosti pro rozvíjení jejich podnikatelských aktivit.

4 Podnikání či investování na Ukrajinu může mít pro české podnikatele řadu výhod.
Vedle již zmíněného relativně velkého spotřebitelského trhu, jsou dalšími nespornými výhodami levnější pracovní síla a přiblížení se dalším východním trhům (Rusko, Bělorusko atd.). Nutno podotknout, že Ukrajinci jsou jevíce legálně i nelegálně zaměstnanými cizinci na území ČR. Řada z těchto Ukrajinců má vysokoškolské vzdělání a hovoří plynně česky. Tito lidé by pak mohli být vhodnými spolupracovníky českých investorů na Ukrajině.

5 Ukrajina se svým rozsáhlým trhem, poměrně členitou průmyslovou strukturou i infrastrukturou, představuje bezesporu významnou exportní i investiční příležitost pro české podnikatele. Ukrajinská ekonomika pokračuje již pátý rok v slibném ekonomickém růstu (loni 9,4 % HDP), při poměrně nízké inflaci. Rovněž devizové rezervy narůstají (kolem 9 mld. USD), směnný kurz hřivny je stabilní a domácí průmyslový i finanční trh se rozšiřuje. Ratingová agentura Standard & Poor´s zvýšila dlouhodobý rating Ukrajinské republiky v červnu 2004 na stupeň B+, se stabilním výhledem.

6 Ukrajina učinila pokrok i v postupu daňové a penzijní reformy, v privatizaci a přijetí legislativního rámce pro koupi, prodej a pronájem půdy. Rovněž dialog s mezinárodními finančními institucemi, přes určité těžkosti pokračuje a Ukrajina plní své vnější dluhové závazky.

7 Dynamicky se rozvíjí zahraniční obchod s výrazně rychlejším růstem exportu a kladným saldem obchodní bilance Ukrajiny kolem 3 mld. USD. Obchod s Českou republikou však zatím nedosahuje uspokojivých hodnot. V loňském roce 2005 se podíl ČR na ukrajinském exportu pohyboval kolem pouhých 0,4 % a na ukrajinském importu kolem 1,3 %. Saldo se pohybuje v posledních letech na úrovni mil. USD v ukrajinský prospěch.

8 Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google