Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Renesance v českých zemích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Renesance v českých zemích"— Transkript prezentace:

1

2 Renesance v českých zemích

3 Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma: Renesanční umění v českých zemích. Pomocí obrázků, ilustrací a fotografií přibližuje dětem renesanční umění, přibližuje obsah používaných termínů Je vhodný pro použití na interaktivní tabuli V závěru prezentace mohou děti vyplnit dva jednoduché kvízy.

4 Renesanční architektura v českých zemích
Zámek Velké Losiny Přichází do českých zemí později. Navazuje na prvky gotické architektury. Hrady se přestavují na zámky. .

5 sgrafito Dvoubarevného sgrafitového vzoru se dosahuje tak, že spodní vrstva tmavé omítky obarvená podle tradičního renesančního způsobu jemně mletým uhlím nebo popelem ze spálené slámy se nechá zaschnout a do svrchní tenké vrstvy omítky světlé barvy se za vlhka proškrabují vzory. Je-li postup opačný ve smyslu, že spodní omítka je světlá a vzory jsou proškrabovány do svrchní tmavé omítky, vzniká tzv. kontrasgrafito. Často je postup zjednodušován tak, že se vzory proškrabují do jednobarevné světlé omítky. Po zdrsnění hladké plochy fasády vyrytím vzorů se zakrátko vlivem povětrnosti škrábané části v jednobarevné omítce barevně odliší.

6 Valená, hřebínková klenba

7 Renesanční štíty

8 Renesanční malířství Českých zemích se šířila olejomalba , do popředí se dostává umění portrétu. Vznikají rodové galerie, například lobkovická v Roudnici a rožmberská v Jindřichově Hradci. Udržují se rovněž nástěnné vnitřní malby, dokladem jsou malby v interiérech zámku v Jindřichově Hradci. Zde se objevuje snahy využít perspektivu. Významnější jsou malby průčelí s velmi bohatou tématikou (radnice v Prachaticích). Sochařství většinou slouží jako doplněk architektury Jindřichův Hradec

9 Roudnická lobkowiczká sbírka
Zakladatelka roudnické sbírky.

10 Renesanční hudba Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic (1564 Klenová – 21. června 1621 Praha) byl český spisovatel, šlechtic, válečník, diplomat, cestovatel a hudebník, příslušník rodu Harantů z Polžic a Bezdružic.

11 Renesanční věda Ján Jesenský (27. prosince 1566 Vratislav, Slezsko – 21. června 1621 Praha) (též známý jako Jan z Jesenu, či Jan Jessenius) byl slezský lékař, politik a filozof slovenského původu. Sehrál významnou politickou a vědeckou roli v českých dějinách.

12 Kdo je kdo? Jan Jesenius Kryštof Harant Polyxena z Pernštejna

13 Název místa? Velké Losiny Pardubice Jindřichův Hradec

14 Citace: Renaissance house.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: BridlicnaKostelPresbytar.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Pardubice domy na nám DSCN2126.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Jindřichův Hradec-zámek.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: POlyxena Pernštejn.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Krystof Harant.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Jan Jesenius.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Zámek, V. Losiny.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Renesance v českých zemích"

Podobné prezentace


Reklamy Google