Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování."— Transkript prezentace:

1 Štěpán Šípal

2 Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování

3 Původní rozdělení sítí na třídy Třída A – 127 bloků s osmibitovým identifikátorem sítě: 1.*.*.* až 127.*.*.* Třída B – 16 384 bloků s šestnáctibitovým identifikátorem sítě: 128.0.*.* až 191.255.*.* Třída C – přes 2 miliony bloků s 24bitovým identifikátorem sítě: 192.0.0.* až 223.255.255.*

4 Beztřídní adresování CIDR Classless interdomain routing Adresové bloky jsou přidělovány na míru Nebylo možné určit jaká část IP patří adrese sítě Připsal se tzv. prefix, neboli délka IP patřící k adrese sítě. Například 155.221.0.0/16 představuje prefix se šestnáctibitovým identifikátorem sítě. Musel se vyměnit SW ve směrovačích. CIDR zavedl také hierarchické přidělování IP adres Jeden světový registrátor (iana.org) Regionální registrátoři (Evropa, Afrika,...) Každý poskytovatel internetu.

5 Bloky adres pro privátní sítě Pro privátní sítě byly vyčleněny některé rozsahy IP adres 192.168.0.0/16 10.0.0.0/8 172.16.0.0/12 Tyto adresy nejsou předurčeny pro počítače připojené k internetu, ale pro „privátní internety“. Kdokoliv je může uvnitř organizace používat dle svého uvážení.

6 NAT Na rozhraní privátní sítě a internetu je tzv. „brána NAT“, která má přidělenu jednu (nebo více) IP adres a zajišťuje komunikaci počítačů v privátní síti s IP z privátního rozsahu s okolním internetem. Nahrazuje v paketech zpáteční adresu klienta (z privátního rozsahu) adresou svou. Umožňuje přidělit mnoha počítačům v různých sítích stejné IP adresy z privátního rozsahu.

7 NAT 2 Mimo jiného také umožňuje skrýt vnitřní architekturu sítě před okolním světem. Při překladu přidělí stanici na své IP číslo portu, to si uloží do paměti a po příchodu požadavku na tento port jej přepošle dané stanici.


Stáhnout ppt "Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování."

Podobné prezentace


Reklamy Google