Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Sulfidy – Antimonit, cinabarit Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 5, (III/2, sada A) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis, 9. ročník Klíčová slova: Mineralogický systém, nerosty, sulfidy, antimonit, cinabarit, rumělka, rtuť Anotace: Žáci se seznámí se základní charakteristikou sulfidů a s nejdůležitějšími vlastnostmi a příklady využití antimonitu a cinabaritu. Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 9. Ověřila: Ludmila Kociánová Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Mineralogický systém III. Sulfidy
Antimonit, cinabarit (rumělka) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Sulfidy Sulfidy jsou bezkyslíkaté sloučeniny síry s kovy.
Tvoří důležité rudy všech kovů. Mají většinou kovový lesk a vyšší hustotu. Od ryzích kovů se liší hlavně křehkostí. Minerály: antimonit, cinabarit (rumělka), galenit, chalkopyrit, pyrit, sfalerit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Antimonit Složení: sulfid antimonu, Sb2S3
Vzhled: jehlicovité krystaly nebo sloupcovitě protažený, kovový lesk Použití: nejdůležitější ruda antimonu, často se těží i pro vysoký podíl zlata. Antimon se používá k výrobě slitin, pro legování ocelí odolných proti korozi, k impregnaci látek, v barvířství a ve výrobě keramiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Antimonit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Antimonit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Antimonit [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Cinabarit (rumělka) Složení: sulfid rtuťnatý, HgS Barva: jasně červená
Použití: nejdůležitější ruda rtuti Využití rtuti: teploměry a tlakoměry, zubní plomby (dentální amalgámy), slitiny rtuti, zářivky Poznámka: rtuť je prudce jedovatá a za normálních teplot jako jediný kov tekutá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2011-09-08]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Cinabarit (rumělka) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 Cinabarit (rumělka) [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 Využití rtuti – lékařský teploměr, amalgámová plomba, rtuťové výbojky (zářivky)
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 Kontrolní otázky Který kov je jako jediný za normálních podmínek tekutý? Správná odpověď: Rtuť Antimonit je nejdůležitější ruda antimonu. Kromě toho se však často se těží i pro vysoký podíl jiného kovu. Kterého? Správná odpověď: Zlata Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Antimonit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Mineralogie pro školy [online]. [cit ]. Dostupné na www: < Cinabarit - Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google