Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pece kontinuální (s nepřetržitým provozem) Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pece kontinuální (s nepřetržitým provozem) Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název."— Transkript prezentace:

1 Pece kontinuální (s nepřetržitým provozem) Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_TECHKE_0803 Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělávání Vzdělávací oborDesign a tvorba keramiky Tematický okruhTechnologie keramiky Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽáci 3. ročníku AnotacePřemísťování zdroje tepla, výrobků, kruhová pec, tunelová pec, vozokomorová pec Klíčová slovaPece, přemísťování zdroje tepla a výrobků Datum28.5. 2013 www.zlinskedumy.cz

2 Nepřetržitosti práce se u těchto pecí dosahuje: 1. přemísťováním zdroje tepla 2. přemísťováním výrobků PECE KONTINUÁLNÍ (S NEPŘETRŽITÝM PROVOZEM)

3 Hlavními nevýhodami periodických pecí jsou velké ztráty tepla, způsobené zejména opakovanou akumulací tepla vyzdívkou pece při pálení, náročnost na obsluhu ( zastaralé topné systémy, zazdívání a vybourávání vstupních otvorů, práce v nepříjemných podmínkách při nakládání a vykládání výrobků – vysoká teplota ) a nerovnoměrné rozložení teplot uvnitř pece. Další nevýhodou pecí s postupujícím plamenem byla také obtížná mechanizace při zakládání a vykládání výrobků. Tuto nevýhodu nemají pece se zařízením k přemísťování výrobků. Jsou však konstrukčně složitější a nákladnější. Kontinuální pece jsou výsledkem snahy o zhospodárnění provozu a usnadnění všech prací kolem pálícího procesu.

4 KRUHOVÁ PEC Pec s přemísťováním zdroje tepla. Kruhová pec se vyvinula z Hofmanovy pece.

5 Celý prostor peciště je zaplněn výrobky, až na část, ve které se zboží nakládá a vykládá. Palivo se přikládá otvory ve stropu a vyhořívá přímo na zboží. Kouřové plyny procházejí komorami za prostorem, kde se topí a předávají své teplo čerstvě naloženému zboží. Vzduch potřebný ke spalování se přivádí přes vypálené komory, ve kterých se zahřívá a zároveň tím ochlazuje vypálené výrobky. Mezi komorou, jíž odchází kouřové plyny do komína a komorou, kde se nakládá čerstvé zboží se dává tzv. „zásuvkový papír“. V dalším pálení se tento papír protrhává a vyhořívá.

6 TUNELOV Á PEC Výhody: 1. nakládka a vykládka se děje mimo pec, za normální teploty, za denního světla a v bezprašném prostředí. 2. zdivo pece je vystaveno neměnným teplotám, takže nedochází k rychlému opotřebení.

7 Výrobky se pohybují, zatímco žárové pásmo zůstává na místě. Dnes je to nejrozšířenější typ pece ve velkovýrobě. Podle způsobu dopravy zboží pecním kanálem se běžně používané tunelové pece dělí na vozové, válečkové, deskové, a krokové. Tyto pece je možno vytápět elektricky ( malé profily ) nebo palivy, v dnešní době hlavně zemním plynem. Přední část kanálu se používá k postupnému ohřívání zboží, opačná část k postupnému ochlazení. Pásmo nejvyšších teplot je uprostřed délky kanálu. Využívá se zde tzv. „protisměrnosti“. Proud vzduchu proudí proti pohybu vozíků a výrobků. To způsobuje vysokou hospodárnost této pece. Vzduch proudící do pece ochlazuje výrobky a tam se také zahřívá. Když se dostane do předehřívacího pásma, odvádí své teplo čerstvě přivezeným výrobkům a předehřívá je.

8 VOZOKOMOROVÁ PEC 1.těleso pece 2.peciště 3.nístěj 4.vrata 5.vůz s nístěji a vraty

9 Vozokomorové pece jsou komorové pece, do nichž se výrobky zavážejí na pecních vozech a uzavírají se bud' samostatnými vraty nebo vraty, která jsou součástí pecního vozu. Výhoda vozokomorových pecí je bezesporu především v možnosti manipulace s výrobky mimo pecní prostor (tedy mimo prostor s vysokou teplotou). Vypálené, ještě poměrně dost teplé výrobky je možné vyvézt z pece a vyložit teprve po vychladnutí. Ihned po vyvezení vypálených výrobků se do ještě horké pece zaveze nově naložený vůz. Tím se omezí ztráty tepla (pokud to výrobky i pec snesou, není nutné nechávat výrobky i pec zcela zchládnout). Teplo od chladnoucích výrobků je možné využít k volnoprostorovému dosoušení výrobků.

10 U kontinuálních pecí s nepřetržitým provozem nepřetržitosti dosahujeme pomocí? 1. přemísťováním zdroje tepla 2. přemísťováním výrobků

11 Jakou pec vidíte na obrázku? KRUHOVÁ PEC Přiřaď slova do schématu: NAKLÁDKA VYKLÁDKA PŘEDEHŘÍVACÍ KOMORY PÁLÍCÍ KOMORY CHLADÍCÍ KOMORY

12 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Pece kontinuální (s nepřetržitým provozem) Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorBc. Magda Sudková Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google