Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naše Galaxie a Sluneční soustava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naše Galaxie a Sluneční soustava."— Transkript prezentace:

1 Naše Galaxie a Sluneční soustava

2 Obsah prezentace Hvězdná Galaxie Spirální galaxie Eliptické galaxie
Čočkovité galaxie Nepravidelné galaxie Sluneční soustava Slunce Planety (Merkur,Venuše,Mars,Jupiter,Saturn,Uran,Neptun,Pluto) Planeta Země Měsíc - přirozená družice Země Shrnutí

3 Dle tvaru rozlišujeme galaxie:
spirální například naše Galaxie mají tvar disku se spirálovými rameny další spirální galaxií je Mléční dráha eliptické mají oválný tvar od spirálních se liší tím,že nemají středový disk obsahují většinou málo mezihvězdné hmoty čočkovité „spirální galaxie bez spirální stavby“ = klidná disková galaxie, jejíž tvorba už ustala, protože vypotřebovala svojí hvězdnou hmotu nepravidelné Galaxie často zkroucené gravitačním působením svých sousedů, mají své zvláštní tvary

4 Spirální galaxie Spirální galaxie Galaxie v souhvězdí
v souhvězdí Panny Andromedy Spirální galaxie Mléčná dráha

5 Eliptické Galaxie M87 eliptická galaxie v Panně
M31 eliptická galaxie v Andromedě

6 Čočkovité galaxie M 85 v Coma Berenices Vřetenovitá galaxie v Panně M84

7 Nepravidelné galaxie The Large Magellanic Cloud in Dorado; čb snímek M82

8 Sluneční soustava V Galaxii je mnoho soustav například Sluneční soustava. Sluneční soustava se skládá ze Slunce, planet, planetek, měsíců, komet, asteroidů, vesmírného prachu a dalších objektů.

9 Sluneční soustavu přibližně tvoří:
1 Slunce, 9 planet, 102 měsíců, planetek, meteorická tělesa, tělíska, zrna, prach. Planety a planetky obíhají v soustavě okolo Slunce. Okolo planet ještě můžou obíhat satelity –přirozené družice – měsíce.

10 Slunce Slunce je centrem naší sluneční soustavy a je obrovská žhavá koule. Slunce je nejbližší hvězda Zemi. Slunce dává Zemi teplo a světlo (energii) a díky němu můžeme žít na Zemi.

11 O původu jména Název Slunce je odvozen z antické mytologie.
Hélios byl Bůh Slunce. Byl mu zasvěcen kohout, který ho ráno budil. Hélios pak vyjížděl ze svého paláce na východě nedaleko Kolchidy do paláce na západě. Héliovo sídlo bylo na ostrově Rhodu Na síti je krásně vidět zatmění, ale odkaz je přes ftp, tudíž se musí zadávat ručně: ftp://ftp.cribx1.u-bordeaux.fr/astro/anim/qtmac/ A soubor se jmenuje: Solar_eclipse_ mov[2].gz

12 Merkur Merkur je Slunci nejbližší planeta a po Plutu druhá nejmenší ve sluneční soustavě. Merkur je bůh obchodu a cestování ale i zlodějů. Staročeský název této planety je Dobropán.

13 Jeho povrch je podobný Měsíci. Na Merkuru jsou i krátery.
Má slabé magnetické pole, jádro ze železa. Teplota povrchu přivrácené strany až 500 Co, odvrácené Co Má velmi tenkou atmosféru. Nemá žádné Měsíce.

14 Venuše Venuše byla bohyní lásky
Je o něco menší než Země, má i podobný povrch. Liší se pouze tím, že je bez vody a má hustou atmosféru. Teplota jejího povrchu dosahuje až 500 Co Nemá žádné měsíce. Je pozorovatelná jako Jitřenka či Večernice

15 Země Země byla matka bohů
Je jedinou známou planetou Sluneční soustavy, kde je vědecky ověřeno, že existuje život. Rychle se otáčí kolem své osy a roztavené železné zemské jádro vytváří silné magnetické pole. Atmosféra Země nás také chrání před meteory, které díky ní, většinou shoří vysoko nad povrchem.

16 Měsíc přirozená družice Země
Měsíc obíhá kolem Země a my to vnímáme jako fáze-cykly Měsíce Čas mezi novy je 29,5 dne (709 hodin). 1. navštíven sovětskou lodí Luna 2 v r. 1959 Člověk přistál s Apollo července 1969 Způsobuje na Zemi slapové jevy

17 Mars Starými Řeky nazýván bůh války
Podobá se Zemi a Měsíci, jen má poloviční průměr Na povrchu jsou plošiny, krátery, roviny, polární čepičky (led a oxid uhličitý) Má řídkou pohyblivou atmosféru plnou prachu. Kolem obíhají měsíce Phobos a Deimos (Strach a Hrůza)

18 Jupiter Jupiter byl vládce bohů
Patří mezi velké planety (největší planeta ve Sluneční soustavě) Jeho atmosféra se skládá z vodíku, helia a dalších plynů Kolem obíhá soustava družic a měsíců; nejznámější tzv. galielovské měsíce: Io, Europa,Ganymed a Kalisto.

19 Saturn Saturn byl bohem času Jeho atmosféra se skládá z vodíku a hélia
Jako Jupiter uvolňuje energii Má prstence (astronomové je značí A-G) Kolem obíhá 30 měsíců. Nejznámější je Titan.

20 Uran V antické mytologii je Uran vládcem nebes.
Je obklopen modrozelenou atmosférou. Má 11 prstenců. Kolem obíhá 21 měsíců; neznámější Titania a Oberon (větší), Miranda a Ariel (menší).

21 Neptun Neptun byl vládcem moře.
Jeho atmosféra tvoří pásy a má modrou barvu. Má 4 prstence. Kolem obíhá 8 přirozených družic; nejznámější Triton a Nereida.

22 Pluto Pluto byl bohem podsvětí.
V roce 1978 objeven jeho měsíc Cháron (jeho velikost 3190 km a Plutova 2360 km). Pluto a Cháron tvoří jakoby dvojplanetu. Jediná planeta, která ještě nebyla navštívena žádnou kosmickou sondou (pozemského původu). I Hubbleův dalekohled dokáže rozlišit jen největší útvary na povrchu Pluta.

23 Komety Komety jsou malá tělesa sluneční soustavy, která se pohybují většinou po oválných drahách. Mění svůj vzhled při přiblížení ke Slunci. Ve velké vzdálenosti od Slunce vypadají jako mlhovinné, slabě svítící objekty. Při přibližování ke Slunci vzniká ohon, orientovaný na opačnou stranu než Slunce.

24 Odkazy http://www.seds.org/messier/ http://www.pef.zcu.cz/
ftp://ftp.cribx1.u-bordeaux.fr/astro/anim/qtmac/


Stáhnout ppt "Naše Galaxie a Sluneční soustava."

Podobné prezentace


Reklamy Google