Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Liberecký kraj Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 15, (III/2, sada C) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Zeměpis, Zeměpis, 6. ročník Klíčová slova: Česká republika, kraje ČR, Liberecký kraj Anotace: Žáci získají základní informace o Libereckém kraji a seznámí se s jeho nejznámějšími pamětihodnostmi. Materiál lze využít během výkladu učitelem na interaktivní tabuli nebo s ním pracují žáci samostatně na PC. K pohybu v prezentaci slouží tlačítka Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 6. Ověřil/a: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Liberecký kraj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je vysílač a hotel na vrcholu Ještěd u Liberce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Přírodní podmínky Přirozenou hranici s Německem a Polskem tvoří pohoří Lužické hory, Jizerské hory a Krkonoše. Kraj je převážně hornatý a značně zalesněný, do jeho jižní části zasahuje Česká tabule. Hlavní řekou je Labe s přítoky Jizera a Nisa. Nejznámější vodní nádrží je rybník Máchovo jezero. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Obyvatelstvo Krajským městem je Liberec.
V kraji výrazně převažuje městské obyvatelstvo (80%). Mezi známá města patří Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Turnov. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Hospodářství V kraji se těží sklářské písky, na jejich těžbu navazuje sklářská výroba (např. Kamenický Šenov, Nový Bor). Jablonec nad Nisou je známý výrobou skleněných šperků – bižuterie. Nejvýznamnějším odvětvím je strojírenství – např. výroba železničních vagonů v České Lípě. Velký význam má cestovní ruch. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Zajímavosti CHKO Český ráj s pískovcovými skalními městy.
Zřícenina hradu Trosky, hrad Bezděz, zámky Frýdlant, Hrubá Skála, Sychrov a Hrubý Rohozec. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Jizerské hory, Krkonoše, Máchovo jezero, Ralsko, Panská skála u Kamenického Šenova. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Libereckého kraje
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Radnice v Liberci Zámek Doksy Chrám sv. Františka v Turnově [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hrad Bezděz Hrad Bouzov Hrad Pernštejn [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zřícenina hradu Buchlov Zřícenina hradu Rabí Zřícenina hradu Trosky [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zámek Opočno Zámek Frýdlant Zámek Nové Hrady [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zámek Telč Zámek Sychrov Zámek Hrubá Skála [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zámek Valtice Zámek Hrubý Rohozec Zámek Hrubá Skála [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zámek Sychrov Zámek Velké Losiny Zámek Buchlovice [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Praděd Velká Javořina Ještěd [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Ralsko Smrk Kozákov [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Vodní nádrž Bedřichov Novozámecký rybník Máchovo jezero [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 [cit. 2012-02-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zlatý vrch Panská skála u Kamenického Šenova Dívčí kameny [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20 Konec prezentace! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Borecký D., Chalupa P., Novák S. ZEMĚPIS pro 8. ročník, 2. díl, Česká republika. 1. vyd. Brno : NOVÁ ŠKOLA, ISBN s. 59 – 61. Zdroje elektronické: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < < < < < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22 Použité zdroje Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

23 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google