Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Bartošková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Bartošková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Bartošková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. I Identifikátor: ICT/ I ČJ DUM č. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název: Sever proti Jihu Autor: Mgr. Ilona Bartošková Stručná anotace: Materiál zachycuje významné události války Severu proti Jihu.. Metodické zhodnocení: Materiál byl odpilotován ve třídě 8.A dne 19. 3. 2012. Časová dotace 1 hodina. Má sloužit jako podpora výkladu učitele. K další samostatné, popř. skupinové práci žáků je možné použít DUM Konfederační a Unionistické listy.

2 1861 – 1865 Občanská válka v USA

3 Příčiny  Jižní otrokářské státy usilovaly o větší samosprávu, severské státy prosazovaly centrální řízení.  Rozdíl v hospodářské vyspělosti obou oblastí.  Otrokářství.

4 Situace na Jihu  Společenské vrstvy: bohatí plantážníci drobní zemědělci (vlastníci 2 – 3 otroků) otroci (4 miliony)  Zdroj příjmů Jihu Pěstování bavlny a její vývoz do zahraničí – vysoká kvalita, díky otrokům nejlevnější na trhu.

5 Situace na Severu  Velké zásoby nerostného bohatství vedly k rozvoji průmyslu a železnice.  Noví přistěhovalci přicházeli na Sever.  V roce 1860 se Sever na průmyslové produkci podílel 92,5 %.

6 Spor o šíření otroctví  V roce 1820 byla přijata dohoda, že otroctví se dále nebude šířit, ale zůstane ve stávajících státech.  V roce 1854 bylo v Kansasu a Nebrasce povoleno referendum, zda tamní obyvatelé otroctví chtějí či ne – porušení dohody z roku 1820 a vyhrocení situace.

7 Povstání Johna Browna  1859 – pokus o přepadení skladu zbraní u Harpers Ferry.  John Brown byl přesvědčen, že otroctví lze odstranit jen násilnou cestou.  Povstání bylo potlačeno a John Brown popraven.

8 Zvolení Lincolna  V roce 1860 byl prezidentem USA zvolen Abraham Lincoln, který vystupoval proti dalšímu šíření otroctví.  Jižní Karolína a dalších 10 jižních států následně vystoupilo z Unie a vytvořily Konfederaci. Prezidentem byl zvolen Jefferson Davis.  15. 4. 1861 vypukla mezi státy Unie a Konfederace válka. Abraham Lincoln

9 Prvotní úspěchy Jihu  Ačkoliv převaha zbraní (30:1) i vojáků (2:1) byla jasně na straně Severu, v první fázi války Sever prohrával.  Všichni zkušení důstojníci vstoupili do služeb Jihu, Seveřané museli verbovat v Evropě.  Oslovili i Giuseppa Garibaldiho z Itálie, ale odmítl. Vlajka Konfederace

10 Zrušení otroctví  22. září 1862 bylo na území Unie zrušeno otroctví.  Od roku 1863 vznikaly první jednotky černošských dobrovolníků.

11 Bitva u Gettysburgu  1.-3. července 1863 se odehrála největší bitva na americkém kontinentu. Ztráty na obou stranách činily přes 50 000 vojáků (zabití, zranění, zajatí)  Ačkoliv vítězství Unie nebylo nijak zdrcující, Konfederace ve stejně době ztratila další důležité opěrné body a štěstí se začalo přiklánět na stranu Unie.

12 Spálená země  Jednotky Unie pod vedením generála Granta a Shermana vstoupily na území Konfederace.  Na svém postupu pálili všechna města, aby zničili jižanské hospodářství a urychlili konec války. Generál Grant

13 Kapitulace  Závěrečné boje proběhly ve Virginii. 9. 4. 1865 podepsal generál Konfederace Lee kapitulaci Jihu.  12. 4. 1865 byl na prezidenta Lincolna spáchán atentát, kterému prezident podlehl. Generál Lee

14 Důsledky  Zrušení otroctví  Devastace země  Chybějící pracovní síla byla nahrazována novými stroji (např. mlátičky obilí) – pozitivní přínos.

15 Použité zdroje:  John Brown [cit. 2012-03-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:John_Brown.jpg  Abraham Lincoln head on shoulders photo portrait [cit. 2012-03-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Abraham_Lincoln_head_on_shoulders_photo_portra it.jpg  Confederate National Flag since Mar 4 1865 [cit. 2012-03-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Confederate_National_Flag_since_Mar_4_1865.svg  Battle of Gettysburg [cit. 2012-03-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Battle_of_Gettysburg.jpg  Ulysses Grant 1870-1880 [ cit. 2012-03-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ulysses_Grant_1870-1880.jpg  Robert Edward Lee [ cit. 2012-03-18]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Robert_Edward_Lee.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Bartošková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu."

Podobné prezentace


Reklamy Google