Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které."— Transkript prezentace:

1 Procesor

2 Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které programy obsahují Má však omezenou množinu funkcí,které zvládá ale dokáže vykonat tisíce jednoduchých funkcí za vteřinu.

3 Složení Procesor obsahuje miliony mikroskopických aktivních prvků, nejčastěji tranzistorů. Pomocí jejich nesmírně důmyslného zapojení realizuje svou funkci, vykonává instrukce. Hlavní procesor je umístěn v keramickém pouzdru,které má na své spodní straně desítky tenkých rozpláclých nožiček- spojovacích vodičů,které se zasunou do patice na základní desce počítače.

4 Dělení podle délky operandu v bitech Základním ukazatelem procesoru je počet bitů, tj. šířka operandu, který je procesor schopen zpracovat v jednom kroku. Zjednodušeně se dá říci, že např. osmibitový procesor umí počítat s čísly od 0 do 255, 16bitový s čísly od 0 do 65535 atd.

5 Pro velmi jednoduché aplikace se používají čtyřbitové nebo osmibitové procesory. Pro středně složité aplikace, jako jsou programovatelné automaty, mobilní telefony nebo video hry se používají zpravidla osmibitové nebo šestnáctibitové procesory.

6 oRůzné procesory vyrábí několik desítek firem,ale procesory určené do současných osobních počítačů jsou bojištěm tří firem = Intel,AMD a IBM. Výkony konkurenčních procesorů jsou podobné.

7 Intel AMD


Stáhnout ppt "Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které."

Podobné prezentace


Reklamy Google