Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klíště obecné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klíště obecné."— Transkript prezentace:

1 Klíště obecné

2 Kde se vyskytuje vyskytuje se ve vlhkých lesích s bujným bylinným a keřovým patrem (např. lužní lesy) také na lesních okrajích a na vlhkých loukách. vyskytují se i ve výškách nad 750 m n. m.

3 Jak se dokáže přichytit
Klíště na svého hostitele velice trpělivě číhá vylézá na stébla trav a vyšší vegetace, tam se drží třemi zadními páry nohou a první přední pár vztyčí a roztáhne, a jako anténu jej natáčí do různých směrů když se zvíře nebo člověk otře o vegetaci, klíště se na něj přichytí

4 Jak jej vytáhnout klíště vytáhněte pinzetou, kleštičkami na klíště nebo speciální kartou, kterou ho uchopíte co nejblíže kůži a kývavými pohyby pomalu vyvikláte ranku po vytažení klíštěte ihned dezinfikujte. odstranění se má provést co nejdříve, snižuje se tím riziko nákazy v případě zánětlivých procesů, dlouhodobějšího svědění, rozšiřující se červené skvrny určitě vyhledejte lékaře

5 Co způsobuje Klíšťová encefalitida
Infikované klíště začne během několika minut vypouštět slinami virus do lidského organismu. Období bez obtíží obvykle trvá 7 až 14 dnů. První fáze onemocnění připomíná lehkou chřipku. Objevují se bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Po několika dnech obtíže samy odeznějí. Poté zpravidla následuje období jednoho až dvou týdnů bez příznaků. Ve druhé fázi nemoci se pacientovi přitíží – to již virus pronikl do mozku. Zpravidla nastoupí silné bolesti hlavy, které jsou provázeny horečkami a třesavkou. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení. Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, závratě, poruchy spánku a paměti, dezorientace a porucha vědomí. Lymská borelióza (též lymeská borelióza) je bakteriální onemocnění. Typickým příznakem první fáze infekce je červená skvrna, která se objevuje v místě přisátí klíštěte a později se kruhově zvětšuje. Očkování (vakcinace) proti lymeské borelióze zatím neexistuje, ale toto onemocnění lze léčit antibiotiky.

6 Jak se chránit použití vhodného oblečení, jedná se zejména o dlouhé světlé kalhoty, na kterých je klíště dobře vidět aplikace repelentů proti klíšťatům, a to především na boty a nohy omezení pohybu v travnatých či křovinatých porostech, pohybovat po zpevněných cestách a nelehat a nesedat do vysoké trávy po návratu domů je nutné se důkladně prohlédnout místa nejčastějšího přisátí klíšťat: podkolenní jamka, třísla, podpaží, za ušima, na hlavě (mezi vlasy), intimní místa důležitou ochranou jsou i repelenty. Pro správnou volbu repelentů je rozhodující obsah látky DEET, která aktivně působí na hmyz včetně klíšťat a odpuzuje ho očkovaní proti klíšťové encefalitidě v současné době existuje tato forma prevence pouze pro klíšťovou encefalitidu, nikoli pro lymeskou boreliozu či ehrlichiózu V případě zájmu můžete na níže uvedeném odkazu zjistit předpověd aktivity klíšťat. Tuto aktualizovanou informaci na víkendové dny pro Vás připravuje Český hydrometeoroligický ústav | odbor klimatologie ve spolupráci se Státní zdravotní ústav za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

7 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Klíště obecné."

Podobné prezentace


Reklamy Google