Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Manufaktury První parní stroje 5. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Manufaktury První parní stroje 5. ročník"— Transkript prezentace:

1 Manufaktury První parní stroje 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Manufaktury První parní stroje 5. ročník

2 Název: Manufaktury a první parní stroje Anotace: Výkladová prezentace pojednávající o vzniku manufaktur a objevení a využití prvních parních strojů. (J. Watt, J. Božek, J. Ressel, P. Diviš…) Vypracoval: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a společnost, Vlastivěda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování (Druh učebního materiálu: Prezentace) Ročník: 5. Datum vytvoření:

3 Vznik manufaktur V 18. století začaly být nahrazovány řemeslné dílny manufakturami. V manufakturách pracovalo více lidí, každý dělník zpracovával určitou část výrobku. (textilní manufaktura: spřádání příze, tkaní látky, barvení, čištění, stříhání šití)

4 MANUFAKTURA – velká řemeslná dílna, kde
pracovalo mnoho dělníků ( hod. denně)

5 JAMES WATT (1736 – 1819) Symbol průmyslové revoluce – PARNÍ STROJ
skotský mechanik, vynálezce v roce 1769 vymyslel zdokonalený parní stroj Symbol průmyslové revoluce – PARNÍ STROJ

6

7 Parní stroj Silniční parní lokomotiva Aveling & Porter byla podle dnešních hledisek kolovým traktorem s parním motorem.

8 První nehoda automobilu v dějinách
První nehoda automobilu v dějinách. Cugnotův parní stroj přežil náraz do zdi bez úhony

9 Nejvýznamnějším konstruktérem se ale stal George Stephenson
Nejvýznamnějším konstruktérem se ale stal George Stephenson. Konstrukcí parních lokomotiv se zabýval od roku Později sestrojil například stroj Locomotion, který dal lokomotivám jméno a především slavnou Rocket jež dosahovala rychlosti 32,5 km/h, s níž 8. září 1829 zvítězil v soutěži na trati Liverpool-Manchester .

10 Božkův parní automobil

11 Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec

12 Jako první vypustili k nebi horkým vzduchem plněný balon dne 5
Jako první vypustili k nebi horkým vzduchem plněný balon dne 5. června 1783 ve francouzském Annonay. V září téhož roku letěla i první posádka, kohout, ovce a kachna při předvádění balonu králi Ludvíku XVI. ve Versailles. A ve stejném roce vzlétla i první lidská posádka, lékárník Pilatre do Rozier a markýz d'Arlandes ze zahrady zámku La Muette v Paříži.

13 Důsledky průmyslové revoluce
růst měst, počtu obyvatel lidé jdou z venkova do měst za prací do továren = dělníci = proletariát majitelé továren = podnikatelé (kapitalisté, buržoazie) dlouhá pracovní doba (12-14 hodin) bezpečnost a hygiena na nízké úrovni nízké mzdy neexistovalo žádné sociální zabezpečení dělníků

14 zdroje http://www.erbproduction.cz/o-nas.html

15 Téma : Manufaktury a první parní stroje, 5
Téma : Manufaktury a první parní stroje, 5. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p. Tř. Windows XP Professional PowerPoint Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Manufaktury První parní stroje 5. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google