Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie."— Transkript prezentace:

1 Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie

2 Předmět výzkumu analýza vývoje počtu společností řízených z daňově výhodnějších oblastí z pohledu České a Slovenské republiky v období 2008- 2011. analýza využívaných výhodnějších daňových destinací.

3 Metodika Analýza vývoj počtu českých a slovenských společností řízených z daňově výhodnějších oblastí v období 2008-2011 vývoj nejvíce využívaných daňových rájů (daňově výhodnějších oblastí) v České a Slovenské republice v období 2008-2011 Dotazníkové šetření mezi zástupci malého a středního podnikání v České a Slovenské republice

4 Literární rešerše Rosenzweig (2010): ohrožují dlouhodobé fiskální zdraví země a snižují schopnost vlády řešit hospodářské a sociální problémy Hines Jr. (2010): daňové ráje jsou také známé jako „offshore finanční centra“ nebo „mezinárodní finanční centra“, fráze, které mohou mít mírně odlišné významy, ale přesto se používají téměř vždy zaměnitelně s „daňovými ráji“. Co je důležité, daňové ráje mění podstatu daňové konkurence mezi jednotlivými zeměmi „ Eden, Kudrle (2005), kteří považují za daňové ráje země, které mají nízké nebo nulové daňové sazby na osobní nebo korporátní příjem, udržují bankovní tajemství a tajemství pro další finanční služby a mají nízké nebo žádné omezení finančních transakcí.

5 Literární rešerše II Mazuru, Risti (2010), kteří definují daňové ráje jako „území, které nabízejí velké množství daňových výhod pro offshore společnosti, které jsou registrované na daném území Palana (2002 in Eden, Kudrle, 2005) se přiklánějí k rozdělení daňových rájů do čtyř skupin: země, které nemají daně z příjmů, společnosti hradí jen licenční poplatky. země, které zdaňují jen domácí, nikoli zahraniční příjem. země s nízkým zdaněním. země se „speciálním“ zdaněním pro určité typy společností nebo operace.

6 Vývoj počtu společností řízených z daňově výhodnějších oblastí

7 Výsledky společnosti Čekia Mezi nejvíce oblíbenými “daňovými ráji” v České a Slovenské republice v období: Nizozemí, Spojené státy americké Kypr Lucembursko Britské Panenské ostrovy Nejméně “využívanými” daňovými ráji z pohledu českých a slovenských společností v období 2008-2011: Bermudy, Kajmanské ostrovy a Nizozemské Antily.

8 „Chuť“ respondentů změnit své sídlo do daňově výhodnější oblasti

9 Závěr Počet společností, které jsou kontrolovány z daňově výhodnějších oblastí, v obou zemích, roste. Mezi nejvíce oblíbené daňově výhodnější oblasti je možné zařadit Nizozemí, USA a Kypr. Z dotazníkového šetření vyplynula nepříliš velká chuť změny svého sídla do daňově výhodnější oblasti

10 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Vývoj počtu společnosti řízených z daňově výhodnějších oblastí Ředinová Hana Paseková Marie."

Podobné prezentace


Reklamy Google