Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA

2 Funkce opěrné soustavy jsou:
______ 2) Tvary kostí mohou být: _______, které jsou tvořené střední rourkovitou částí (______) a rozšířenými konci (______) _______ - kosti ruky a nohy _______ - kosti lebky, lopatka

3 3) Stavba kosti a) Vazivová blána na povrchu kosti kromě kloubních ploch se nazývá ________. Umožňuje růst do _______. b) Další vrstvou je kostní tkáň tvořená kostními buňkami (_______) a _______ _________. Prvním druhem kostní tkáně, která je tvořena křížícími se obloukovitými trámci a je uložena v hlavicích dlouhých kostí nebo uvnitř kostí plochých a krátkých, je tkáň _________.

4 Druhým druhem kostní tkáně, kterou tvoří trubicové a plášťové lamely a která je umístěna v tělech dlouhých kostí a povrchové vrstvě kostí krátkých a plochých, je tkáň _______. c) Ve dřeňové dutině těla dlouhých kostí nebo v dutinkách mezi tkání houbovitou u kostí krátkých a plochých najdeme _______ _______.

5 4) Kosti se vyvíjí v průběhu nitroděložního vývoje při procesu kostnatění (______) – buď z _______ a nebo z _______. 5) Kostnatění začíná od ______ ______. 6) Růst kosí do délky zajišťují _____ _____, které jsou mezi ______ a _____.

6 7) Spojení kostí může být _______ nebo _________.
8) Druhy pevného spojení jsou: _______ - švy na lebce _______ - spojení žeber a hrudní kosti _______ - kost křížová 9) Kloub je tvořen kloubními plochami – vypouklá se nazývá kloubní _______, dutá se nazývá kloubní ________.

7 Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním ________
Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním ________. Jeho vnitřní vrstva produkuje _______ ____, který má tyto funkce: ___________ ____________ V kloubu jsou někdy přítomny ______ ________, které vyrovnávají zakřivení styčných ploch.

8 10) Podle počtu styčných kostí dělíme klouby na:
________ - styk 2 kostí ________ - styk více než 2 kostí 11) Podle tvaru zakřivení styčných ploch dělíme klouby na: ________

9 ŘEŠENÍ

10 Funkce opěrné soustavy jsou:
Pevná opora těla Pohyb (upínají se na ni svaly) Ochranná pouzdra pro jiné orgány 2) Tvary kostí mohou být: dlouhé, které jsou tvořené střední rourkovitou částí (diafýza) a rozšířenými konci (epifýza) krátké - kosti ruky a nohy ploché - kosti lebky, lopatka

11 3) Stavba kosti a) Vazivová blána na povrchu kosti kromě kloubních ploch se nazývá okostice. Umožňuje růst do šířky. b) Další vrstvou je kostní tkáň tvořená kostními buňkami (osteocyty) a mezibuněčnou hmotou. Prvním druhem kostní tkáně, která je tvořena křížícími se obloukovitými trámci a je uložena v hlavicích dlouhých kostí nebo uvnitř kostí plochých a krátkých, je tkáň houbovitá (spongiózní).

12 Druhým druhem kostní tkáně, kterou tvoří trubicové a plášťové lamely a která je umístěna v tělech dlouhých kostí a povrchové vrstvě kostí krátkých a plochých, je tkáň hutná (kompaktní). c) Ve dřeňové dutině těla dlouhých kostí nebo v dutinkách mezi tkání houbovitou u kostí krátkých a plochých najdeme kostní dřeň.

13 4) Kosti se vyvíjí v průběhu nitroděložního vývoje při procesu kostnatění (osifikace) – buď z chrupavky a nebo z vaziva. 5) Kostnatění začíná od osifikačního centra. 6) Růst kosí do délky zajišťují růstové chrupavky, které jsou mezi epifýzou a diafýzou.

14 7) Spojení kostí může být pevné nebo pohyblivé.
8) Druhy pevného spojení jsou: vazivo - švy na lebce chrupavka - spojení žeber a hrudní kosti kost - kost křížová 9) Kloub je tvořen kloubními plochami – vypouklá se nazývá kloubní hlavice, dutá se nazývá kloubní jamka.

15 Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním pouzdrem
Kloubní plochy jsou po obvodu spojeny vazivovým kloubním pouzdrem. Jeho vnitřní vrstva produkuje kloubní maz, který má tyto funkce: zmenšování tření výživa chrupavky přilnutí kl. ploch V kloubu jsou někdy přítomny chrupavčité destičky, které vyrovnávají zakřivení styčných ploch.

16 10) Podle počtu styčných kostí dělíme klouby na:
jednoduché - styk 2 kostí složené - styk více než 2 kostí 11) Podle tvaru zakřivení styčných ploch dělíme klouby na: kulovité válcovité kladkové

17 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř
Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_9C4 Jméno autora: Mgr. Kateřina Bajnárková Název práce: Opěrná soustava Předmět: Biologie Ročník: 3. ročník čtyřletého gymnázia Časová dotace: 15 minut Vzdělávací cíl: zopakování poznatků týkajících se opěrné soustavy Pomůcky: prezentace vytvořená v programu Powerpoint, PC, dataprojektor Poznámka: - Inovace: využití výpočetní techniky při tvorbě a frontálním promítání otázek Datum vytvoření:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA"

Podobné prezentace


Reklamy Google