Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Populární hudba 1848-1914 VY_32_INOVACE_23_Hudba do roku 1914.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Populární hudba 1848-1914 VY_32_INOVACE_23_Hudba do roku 1914."— Transkript prezentace:

1 Populární hudba VY_32_INOVACE_23_Hudba do roku 1914

2 Toto období můžeme právem považovat za vrcholnou éru v historii hudby v českých zemích. Rychlý vzestup byl umožněn hlubokou proměnou společenských a ekonomických poměrů, která se naplno projevila v atmosféře politic­kého uvolnění na počátku 60.let 19. století. Hudba se v této době stala určitě nejvýznamnějším a mezinárodně nejúspěšnějším projevem české kultury, nesené novou měšťanskou společností a odrážející postupnou transformaci mnohonárodní habsburské monarchie v moderní ústavní stát.

3 Idiofony (hřebíčkové stroje) Aerofony (flašinety – kolovrátky)
Rozvoj populární hudby umožnil i vývoj nové techniky záznamu a reprodukce zvuku : Idiofony (hřebíčkové stroje) Aerofony (flašinety – kolovrátky) Chordofony (sestrojení pianol) Spojené – smíšené (orchestriony – mincovní automaty)

4 Orchestrion je mechanický automatický hudební nástroj, který v sobě kombinuje několik způsobů vytváření zvuku - obsahuje řadu různých nástrojů podobně jako orchestr. Obvykle obsahuje dechové nástroje (podobně jako varhany) nebo strunné nástroje (podobně jako klavír) a nástroje bicí (buben, činely, triangl). První plně mechanické orchestriony byly vyrobeny v polovině 19. století. Samotný název se, ale používal již dříve pro některé kombinované hudební nástroje.

5 http://upload. wikimedia

6 Fonograf je první přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu
Fonograf  je první přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu. Jeho vynálezcem byl roku 1877 Thomas Alva Edison, který si jej 19. února 1878 nechal patentovat[1 Záznam na fonografu byl uchováván na válečku Norman Bruderhofer, 

7 Fonograf je zařízení pro přehrávání gramofonových desek, nosičů s mechanickým analogovým záznamem zvuku. Byl nejvýznamnějším přehrávačem masově šířených zvukových záznamů od počátku 20. století až do jeho 80. let. Gramofon vynalezl Emile Berliner v roce 1888 FredrikT

8 První typ gramodesek se vyráběl z šelaku.
Gramofonová deska neboli gramodeska je médium používané od konce 19. století do 80. let 20. století pro analogový záznam zvuku. První typ gramodesek se vyráběl z šelaku. TomTheHand

9 V centru úsilí o nové národní umění stála opět opera, vnímaná tehdy stále ještě jako nejaktuálnější a nejreprezentativnější hudební a divadelní druh. Koncem roku 1862 bylo v Praze otevřeno Prozatímní divadlo, určené výhradně pro česká představení.

10 Někteří skladatelé se proslavili jak v oblasti tzv. hudby vážné( tj
Někteří skladatelé se proslavili jak v oblasti tzv. hudby vážné( tj. takové, kterou skladatel komponuje především s cílem vytvořit umělecké dílo), tak hudby populární ( která chce především pobavit). taková je například operetní a taneční hudba.

11 Opereta je hudebně-dramatický divadelní útvar zábavního rázu, v němž se střídá mluvené slovo se zpěvem. Jde o kombinaci klasické divadelní činohry s operou a jedná se o přímého předchůdce dnešního muzikálu, kterému je také nejvíce podobná. Operety bývají někdy považovány za méně hodnotný umělecký žánr, často s přídechem pokleslé, popřípadě i zastaralé, lidové zábavy.

12 Jacques Offenbach (20. června 1819, Kolín nad Rýnem, Německo - 5
Jacques Offenbach (20. června 1819, Kolín nad Rýnem, Německo - 5. října 1880, Paříž, Francie) byl významný německý operetní skladatel, čelista, jeden z původců formy operety, předchůdce moderních hudebních komedií. Byl jedním z nejvlivnějších skladatelů populární hudby v Evropě v 19. století, a mnoho z jeho prací zůstává i nadále v repertoáru hudebních divadel. I přes svůj německo-židovský původ je často Offenbach díky své lásce k Paříži a jejímu životu považován za ryze francouzského skladatele.

13 Jacques Offenbach

14 František Kmoch 1. srpen 1848 Zásmuky u Kolína 30. duben 1912 Kolín

15 Milý sen – koncertní valčíky Moje krásná vlast Můj koníček
Andulko šafářova Česká muzika Dechovka hraje Duo pro dvě trubky Festivalový pochod Hoj, Mařenko! Jarabáček Jara mládí Kolíne, Kolíne Koně vraný Letem světem Měsíček svítí Milý sen – koncertní valčíky Moje krásná vlast Můj koníček Muziky, muziky Na hrazdě – kvapík Na motoru Na stříbropěnném Labi Nad Labem Plzeňský pochod Po starodávnu Pod našima okny Pode mlejnem Pošumavské stráně Překrásná Praho Romance pro křídlovku Rozmarná Roztomilá Sokol nazdar! Sokolský den Šly panenky silnicí Vraný koně Vy hvězdičky Vždy milá Za sokolským praporem Zastaveníčko Zelení hájové Zlatá Praha

16 Kmochův otec, krejčí, byl hráč na klarinet a hrál lidovou hudbu
Kmochův otec, krejčí, byl hráč na klarinet a hrál lidovou hudbu. Již jako dítě se František naučil hrát na housle a v 10 letech psal první drobné skladby. V roce 1868 studoval na pedagogické škole v Praze a roku 1869 nastoupil na místo učitele v Suchdolu. Kromě výuky hrál často v různých orchestrech, skládal hudbu a začal dirigovat.

17 Oskar Nedbal 26. března 1874 Tábor, Rakousko-Uhersko
24. prosince 1930 Záhřeb, Království Jugoslávie , Hubicka

18 výborný violista jeden z nejvýznamnějších dirigentů skladatel Jeho slavná opereta Polská krev měla premiéru 25. října 1913 ve Vídni – byl to triumf a nejúspěšnější novinka sezóny. V lednu 1914 byla česká premiéra v Praze a během jednoho roku Polskou krev uvedlo na stovku divadel v Německu a Rakousku.

19 Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2011/2012 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji pop. hudby do roku 1914 Způsob použití ve výuce: výuková prezentace


Stáhnout ppt "Populární hudba 1848-1914 VY_32_INOVACE_23_Hudba do roku 1914."

Podobné prezentace


Reklamy Google