Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kultura staroorientálních států v Mezopotámii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kultura staroorientálních států v Mezopotámii"— Transkript prezentace:

1 Kultura staroorientálních států v Mezopotámii

2 Význam písma Písmo – podmínka pro vznik a rozvoj věd
Poznatky je možné uchovat pro potomky

3 Základy věd Vznikaly hlavně takové vědy, které souvisely s každodenní prací Astronomie Bylo třeba určit kdy nastane období záplav (zjistili, že změny ročních období souvisí s pohybem Slunce na obloze. Rozdělili rok na 12 měsíců, den a noc na 12 hodin Sestavili první kalendář

4 Základy věd Matematika
Bylo nutné vyměřit plochy polí  vznikla geometrie. Pro vyměřování bylo nutné stanovit jednotky délky. Pro odhad velikosti úrody byly stanoveny jednotky objemu Další užití matematiky: Stavba kanálů Příprava staveb Při výpočtech se užívalo ustálených jednotek délkové míry, které se odvozovaly z rozměrů lidské paže: palec:(1.8cm) dlaň:(4 palce) píď (rozpětí mezi palcem a ukazováčkem) loket (asi 52.3 cm) sáh:(vzdálenost obou konců rukou při rozpažení)

5 Základy věd Nejstarší hrdinský epos o Gilgamešovi. Historické záznamy
Zjisti o čem byl! Historické záznamy Písmo umožnilo zaznamenávat historické události Víme, kdy kdo vládl Co udělal, postavil… Literatura Lidé si uchovávali vzpomínky na minulé události a vyprávěli o nich, přikrášlovalivznikaly pověsti, báje a výpravné básně = (eposy)

6 Základy věd Architektura Sochařství

7 Přehled dějin starověké Mezopotámie
Babylonská říše Vznik MS Příchod Sumerů do Mezopotámie

8 Kultura staroorientálních států v Mezopotámii
Význam písma Písmo – podmínka pro vznik a rozvoj věd Poznatky je možné uchovat pro potomky Vznikaly hlavně takové vědy, které souvisely s každodenní prací Astronomie Bylo třeba určit kdy nastane období záplav (zjistili, že změny ročních období souvisí s pohybem Slunce na obloze. Rozdělili rok na 12 měsíců, den a noc na 12 hodin Sestavili první kalendář Matematika Bylo nutné vyměřit plochy polí  vznikla geometrie. Pro vyměřování bylo nutné stanovit jednotky délky. palec:(1.8cm) dlaň:(4 palce) píď (rozpětí mezi palcem a ukazováčkem) loket (asi 52.3 cm) sáh:(vzdálenost obou konců rukou při rozpažení) Pro odhad velikosti úrody byly stanoveny jednotky objemu Další užití matematiky: Stavba kanálů Příprava stavebHistorické záznamy Písmo umožnilo zaznamenávat historické události Víme, kdy kdo vládl Co udělal, postavil… Literatura Lidé si uchovávali vzpomínky na minulé události a vyprávěli o nich, přikrášlovalivznikaly pověsti, báje a výpravné básně = (eposy)


Stáhnout ppt "Kultura staroorientálních států v Mezopotámii"

Podobné prezentace


Reklamy Google