Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování - krev a krevní cévy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování - krev a krevní cévy"— Transkript prezentace:

1

2 Opakování - krev a krevní cévy
Které orgány se podílejí na udržení vlastností krve? Jaká je hlavní funkce červených krvinek a jaká bílých krvinek? Kde se krvinky tvoří? K čemu slouží krevní destičky? Co je to trombóza? Co je to sedimentace? Jaké známe krevní skupiny? Proč se krevní skupiny určují? Kdo objevil krevní skupiny? Jakou krev vedou tepny a jakou žíly?

3 Kde dochází k okysličení krve?
Jaká je stěna tepen a žil? Jaká je stěna vlásečnic? Co probíhá ve vlásečnicích? Jaká je další funkce vlásečnic? Pojmenuj tepny a žíly.

4 Otázky a odpovědi Které orgány se podílejí na udržení vlastností krve? plíce, játra, ledviny, slezina, kostní dřeň Jaká je hlavní funkce červených krvinek a jaká bílých krvinek? červené transportují kyslík, bílé zajišťují obranu organismu Kde se krvinky tvoří? převážně v kostní dřeni K čemu slouží krevní destičky? ke srážení krve Co je to trombóza? porucha srážlivosti, sražená krev usazená v cévě zamezuje proudění krve Co je to sedimentace? rychlost klesání červených krvinek ve vzorku krve zbavené srážlivosti Jaké známe krevní skupiny? A,B,AB,O Proč se krevní skupiny určují? dostane-li člověk krev jiné skupiny (kromě O - univerzální dárce), dojde ke zdravotním komplikacím nebo smrti, výjimkou je sk. AB - univerzální příjemce Kdo objevil krevní skupiny? Jan Janský, 1907 Jakou krev vedou tepny a jakou žíly? tepny okysličenou, žíly odkysličenou

5 Kde dochází k okysličení krve? - v plicích
Jaká je stěna tepen a žil? třívrstvá, vnější vazivová, střední z hladké svaloviny, vnitřní hladká a nesmáčivá, u žil opatřena kapsovitými chlopněmi Jaká je stěna vlásečnic? jednovrstvá, oboustranně propustná Co probíhá ve vlásečnicích? k tkáňovému dýchání Jaká je další funkce vlásečnic? tepelná regulace krkavice aorta dolní dutá žíla kyčelní žíla stehenní tepna Zdroj obrázku:


Stáhnout ppt "Opakování - krev a krevní cévy"

Podobné prezentace


Reklamy Google