Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik a vývoj muzikálu, nejznámější muzikály

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik a vývoj muzikálu, nejznámější muzikály"— Transkript prezentace:

1 Vznik a vývoj muzikálu, nejznámější muzikály
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.18 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Vznik a vývoj muzikálu, nejznámější muzikály Typ: DUM – výkladový Předmět: Hudební výchova Ročník: 3. a 4. r. (6leté), 1., 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Alena Macošková Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: květen 2014

2 Metodický list Materiál je určen pro 3. i 4. ročník šestiletého studia a pro 1. i 2. ročník čtyřletého studia . Žáci se v něm seznámí s tím, co je muzikál, jak se vyvíjel, které nejznámější muzikály mohou vidět na jevišti i ve filmové podobě, jak se jmenují nejznámější autoři světových i českých muzikálů. Klíčová slova: Muzikál; Jazzová opera; Rocková opera;

3 Vznik a vývoj muzikálu Nejznámější muzikály

4 Muzikál Z anglického musical comedy, musical;
Syntetický dramatický žánr, divadelní představení, zahrnující mluvené slovo, zpěv, tanec. Kořeny: minstrelská představení, operety, singspiel; Hudební vývoj ovlivněn: klasickou hudbou, jazzem, rockem, pop music; Centrem – New York, Brodwai; Řada muzikálů byla úspěšně zfilmována.

5 Loď komediantů Hudba: Jerome Kern;
Libreto a texty písní: Oscar Hammerstein; Předloha: román Edny Ferberové; Premiéra New York 1927; Zfilmováno v r. 1936; Obsah: Loď komediantů - kolesový parník na řece Mississippi - přiváží zábavu do měst, komedianty, hazardní hráče. Poslech: Ol´ Man River – píseň černých dělníků.

6 Porgy a Bess Hudba: George Gershwin;
Libreto a texty písní: Ira Gershwin, Du Bose Heyward; Jazzová opera; Premiéra v Bostonu v roce 1930; Obsah: Porgy - mrzák žijící v černošské vesnici - usiluje o lásku dívky Bess, ochrání ji před násilníkem, kterého zabije. Bess odchází s jiným mužem do New Yorku. Porgy se vydává za ní. Poslech: Summer Time – Letní ukolébavka.

7 West Side Story Hudba: Leonard Bernstein; Libreto: Arthur Laurents
Texty písní: Stephen Sondheim Premiéra: 1957 New York; Zfilmováno: 1961; Obsah: moderní přepis Shakespearovy tragédie Romeo a Julie o nešťastné lásce dvou mladých lidí pocházejících ze znepřátelených gangů na předměstí New Yorku (američtí Tryskáči a portorikánští Žraloci). Hudebně: moderní jazz, afro-kubánský jazz; Poslech: Amerika.

8 Hair - Vlasy Hudba: Galt MacDermot;
Texty písní: Gerome Ragni, James Rado; Premiéra: 1967 Brodwai, New York; Zfilmováno v r. 1978, režie Miloš Forman; Obsah: Děj se odehrává v době vietnamské války a hnutí hippies. Vlasy symbolizují svobodu, jejich ztráta je ztrátou myšlenkové volnosti. Muzikál šokoval propagací marihuany a LSD. Mladý muž Claude Bukowski rukuje do armády, prožije několik dnů s „kmenem“ mladých lidí, kteří odmítají konvence. Poslech: Aquarius – Věk Vodnáře; Good Morning Starshine.

9 Jesus Christ Superstar
Hudba: Andrew Lloyd Webber; Libreto: Tim Rice; Rocková opera, neobsahuje mluvené scény,poprvé v opeře použit syntezátor; Premiéra: 1970, New York; Zfilmováno v r. 1974; Obsah: osud Ježíše tvoří paralelu s osudy superhvězd, které doplácí na svou slávu, příběh připomíná život Jimiho Hendrixe. Poslech ukázek.

10 Evita Hudba: Andrew Lloyd Webber; Libreto: Tim Rice;
Premiéra v r v Londýně; V roce 1996 vzniká filmová verze s Madonnou a A. Banderasem; Obsah: děj je inspirován životem Evy Perónové, manželky argentinského prezidenta Juana Peróna. Poslech písně Utiš svůj pláč, Argentino.

11 Chicago Autoři: John Kander, Fred Ebb, Bob Foss;
Premiéra v r na Brodwai; Filmová verze vzniká v r. 2002; Jazzový muzikál – děj se odehrává ve 20. letech v době jazzového věku v Chicagu. Obsah: Roxie zabije svého milence, ocitne se ve vězení, přesvědčí právníka, který se ujme její obhajoby. Ukazuje manipulaci s médií, soudem, lidmi, Roxie je nakonec osvobozena. Poslech: Cell Block Tango, Vězeňské tango.

12 Les Misérables - Bídníci
Hudba: Claude-Michel Schönberg; Libreto: Alain Boublil; Předloha: román V. Huga Bídníci; Premiéra v r v Paříži; Zfilmováno v r. 2012; Obsah: příběh vězně Jeana Valjeana, který uprchne z galejí, kde si odpykává trest za krádež chleba. Rozhodne se konat dobro, je však pronásledován komisařem Javierem, který v něm stále vidí zločince. Setkává se s Fantinou, vychovává její dceru Cosettu.

13 Fantom opery Poslech: árie Fantoma Music of the Night.
Hudba: Andrew Lloyd Webber; Podle románu Gastona Lerouxe z r. 1909; Zfilmováno v r. 2004, jeden z nejdražších filmů; Premiéra v r v Londýně; Obsah: V podzemí pařížské Opery žije Fantom, který miluje krásnou Christine Daaé. Unese ji do podzemí, ale Christine se chce vrátit na zem, protože miluje Raoula. Fantom o ni bojuje se sokem, ale pozná, že tím si její lásku nezíská. Vzdá se jí, ale zapříčiní požár divadla i několik dalších katastrof, které divadlo zničí. Poslech: árie Fantoma Music of the Night.

14 České muzikály Limonádový Joe; Starci na chmelu; Noc na Karlštejně;
Dracula; Hamlet; Johanka z Arku; Kleopatra; Úkol: zjisti autory hudby a předloh těchto muzikálů, které jméno se vyskytuje nejčastěji?

15 Použité zdroje Vlasy (muzikál). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Fantom opery (muzikál). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Evita (muzikál). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Chicago (muzikál). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Bídníci (muzikál). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: DORŮŽKA, Lubomír. Panoráma populární hudba 1918/1978: aneb Nevšední písničkáři všedních dní. 1.Praha: SPN, 1981, Máj. ISBN NEUVEDENO


Stáhnout ppt "Vznik a vývoj muzikálu, nejznámější muzikály"

Podobné prezentace


Reklamy Google