Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_SKV_20 Sada DUMSlohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Rozhovor, omluva, vzkaz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_SKV_20 Sada DUMSlohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Rozhovor, omluva, vzkaz."— Transkript prezentace:

1 Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_SKV_20 Sada DUMSlohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Rozhovor, omluva, vzkaz. Anotace Žák se v průběhu prezentace seznamuje s rozhovorem jako součástí publicistického žánru. Učí se vytvořit slušnou omluvu a jasně zformulovat vzkaz. Digitální učební materiál aktivuje žáka při této výuce. Autor Mgr. Iva Jakubcová JazykČeský jazyk Datum vytvoření 12.8. 2011 Očekávaný výstup Žák dokáže zformulovat otázky jednoduchého rozhovoru s cílem získat potřebné informace, slušně se omluvit a napsat jasný a stručný vzkaz. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Rozhovor, vzkaz, omluva, novinář. Druh učebního materiálu Prezentace. Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.1102

2 ROZHOVOR, OMLUVA, VZKAZ

3 Přečti si oba dva rozhovory:  Nazdárek, kámo, kam se valíš? Zase budeš dělat fráju na koupálku?  Čágo, zalez do bažin nebo pojď se mnou!  Dobrý den, pane učiteli. Jak se máte?  Ahoj, Kájo, já se mám výborně a co ty? Jak se ti líbí na učilišti ?  Ale jo, docela to jde! Zatím mám i slušné známky!  Tak to je dobře! Tak ať se ti daří! Na shledanou!  Na shledanou! PŘEMÝŠLEJ Kde asi proběhly tyto rozhovory? V jakém vztahu jsou ti, kteří se potkali? Myslíš, že mezi slušnými lidmi existují nějaká pravidla, která by měli při rozhovoru dodržovat?

4 Slušný člověk by měl dbát nejen na to, co povídá, ale i jak to říká! Nejvíc nepřátel si člověk nadělá řečmi ( drbáním) a pomluvami, ale také vychloubáním a hrubými slovy! Ke slovu bychom měli pustit také ostatní! Nikdo nemá patent na rozum! PŘEMÝŠLEJ! O čem se budeš bavit s kamarády : na výletě? na diskotéce? na sportovních závodech?

5 Zkus roztřídit, co je správné a co ne: SPRÁVNÉNESPRÁVNÉ Pozdravit! Skákat někomu do řeči! Pustit ke slovu i ostatní! Hádat se! Být sprostý! Všímat si, co tomu říkají ostatní! Pomlouvat! Upoutávat pozornost za každou cenu! Rozloučit se!

6 Řešení:: SPRÁVNÉNESPRÁVNÉ Pozdravit! Skákat někomu do řeči! Pustit ke slovu i ostatní! Hádat se! Být sprostý! Všímat si, co tomu říkají ostatní! Pomlouvat! Upoutávat pozornost za každou cenu! Rozloučit se!

7 Novináři používají tzv. INTERVIEW (čti intervjů), což je vlastně rozhovor, kdy novinář se ptá, určuje otázky, témata. Takové rozhovory bývají obvykle vedeny se známými a zajímavými lidmi. S kým například? s politiky s herci se sportovci se zpěváky ale také s vědci, spisovateli, tanečníky, zajímavými lidmi…

8 Např. ukázka otázek z rozhovoru s hercem J. Langmajerem v časopise Květy:  Jaký byl Váš návrat do divadla po tak dlouhé době?  Jak se dostáváte zpátky do kondice?  Jaké je to být doma pro někoho, kdo normálně hraje 9 představení týdně?  Vrátí se do „Ordinace v růžové zahradě“ Váš primář Hruška?  Léto strávíte pracovně ve Švandově divadle? ……………..

9 Každý člověk by měl také umět přiznat svoji chybu a omluvit se! Komu ses někdy omlouval(a)? Omluvil se někdy někdo tobě? Za co? Vyber si jednu z následujících situací a připrav si omluvu. Zapomněl jsi napsat domácí úkol. Nedíval ses na cestu a do někoho jsi strčil. Vylil(a) jsi čaj na ubrus. Přišel jsi domů o hodinu později, než bylo domluveno.

10 = krátká zpráva po někom poslaná. Může mít formu písemnou nebo být mluvená. Zkus sestavit vzkaz alespoň z některých těchto slov ( dej slova do správného tvaru): Kino, Petr, Vážená paní učitelko, půl chleba, v 18 hodin, omluvit, koupit, Jano, prosím, Milan, čekat, po nemoci, máma  Napiš krátký vzkaz trenérovi, že jsi po nemoci a nepřijdeš na trénink.

11 -Časopis Květy 19/2011 -O. Hausenblas – Čeština pro učně, Fortuna1993 -Obrázky Klipart -http://www.divadlopalace.cz/43/cz/jiri-langmajerhttp://www.divadlopalace.cz/43/cz/jiri-langmajer -http://www.byty-gfb.cz/images/cz/engine/img_vydra2.jpghttp://www.byty-gfb.cz/images/cz/engine/img_vydra2.jpg -http://www.maxizabava.cz/data/celebrity/images/958_kot275f4b_gott_4.jpghttp://www.maxizabava.cz/data/celebrity/images/958_kot275f4b_gott_4.jpg -http://cs.wikipedia.org/wiki/Martina_Sáblíkováhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Martina_Sáblíková -http://media.novinky.cz/146/321466-top_foto1-ve3oh.jpghttp://media.novinky.cz/146/321466-top_foto1-ve3oh.jpg -Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_SKV_20 Sada DUMSlohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Rozhovor, omluva, vzkaz."

Podobné prezentace


Reklamy Google