Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo v digitálním archivu školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo v digitálním archivu školy"— Transkript prezentace:

1 Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_CJ8_04 Sada DUM Český jazyk 8 Předmět Český jazyk Název materiálu Podstatná jména – poprázdninové opakování 3  Anotace Prezentace zvyšuje aktivitu žáka svoji interaktivitou. Žák si zopakuje určování kategorií rodu, čísla a pádu z předešlého ročníku. Pro zvýšení motivace je zařazen dětem známý videoklip J. Nohavici. Autor Mgr. Iva Jakubcová Jazyk Datum vytvoření   Očekávaný výstup Žák je schopen v textu vyhledat podstatná jména a určit mluvnické kategorie rodu, čísla a pádu. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova Podstatná jména, mluvnické kategorie – číslo, rod, pád, vzor. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 PODSTATNÁ JMÉNA Poprázdninové opakování 3

3 V minulé hodině jsme si zopakovali:
Podstatná jména jsou názvy osob, zvířat , věcí , vlastností a dějů. U podstatných jmen určujeme tyto mluvnické kategorie: ČÍSLO , ROD , VZOR a PÁD

4 Podstatná jména mají: číslo: rody: JEDNOTNÉ MNOŽNÉ STŘEDNÍ ŽIVOTNÝ
TEN TO STŘEDNÍ rody: ŽIVOTNÝ ŽENSKÝ NEŽIVOTNÝ MUŽSKÝ

5 7 PÁDŮ – 7 PÁDOVÝCH OTÁZEK:
1. PÁD - KDO, CO ? 2. PÁD - bez, u, vedle… KOHO, ČEHO ? 3. PÁD - ke… KOMU, ČEMU ? 4. PÁD - vidím,… KOHO, CO ? 5. PÁD - OSLOVUJEME, VOLÁME ! 6. PÁD - o, na, … KOM, ČEM ? 7. PÁD - s KÝM, ČÍM ?

6 Tak a teď si poslechni jednu hezkou písničku
a přemýšlej, jestli uvidíš nebo uslyšíš nějaká podstatná jména.

7 Jaromír Nohavica – grónská písnička
Daleko na severu je grónská zem, žije tam Eskymačka s Eskymákem, my bychom umrzli, jim není zima, snídají nanuky a eskyma. Mají se bezvadně, vyspí se moc, půl roku trvá tam polární noc, na jaře vzbudí se a vyběhnou ven, půl roku trvá tam polární den. Když sněhu napadne nad kotníky, hrávají s medvědy na četníky, medvědi těžko jsou k poražení, neboť medvědy ve sněhu vidět není.

8 Pokaždé ve středu přesně ve dvě zaklepe na iglů hlavní medvěd
Pokaždé ve středu přesně ve dvě zaklepe na iglů hlavní medvěd. Dobrý den, mohu dál na vteřinu? nesu vám trochu ryb na svačinu. V kotlíku bublá čaj, kamna hřejí, psi venku hlídají před zloději, smíchem se otřásá celé iglů, medvěd jim předvádí spoustu fíglů. Tak žijou vesele na severu, srandu si dělají z teploměrů, my bychom umrzli, jim není zima, neboť jsou doma a mezi svýma.

9 A teď se pokusíme určit pády:
na SEVERU na kom, na čem? 6. pád grónská ZEM kdo, co? 1. pád s ESKYMÁKEM s kým, čím? 7. pád snídají NANUKY koho, co? 4. pád jsou k PORAŽENÍ ke komu, čemu? 3. pád trochu RYB koho, čeho? 2.pád ve STŘEDU v kom, čem? 6. pád KAMNA hřejí kdo, co? 1. pád z TEPLOMĚRŮ z koho, čeho? 2. pád před ZLODĚJI před kým, čím? 7. pád

10 A teď zkus určit pády samostatně do sešitu:
PODSTATNÉ JMÉNO PÁDOVÁ OTÁZKA PÁD (na) SNĚHU LEDOVEC HOSTŮM ( bez ) KOSTÍ MEDVĚDI ( pro ) DĚTI MRAZY ( na ) PÓLU ( v) KOŽICHU TÁTO!

11 SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ    PODSTATNÉ JMÉNO PÁDOVÁ OTÁZKA PÁD (na) SNĚHU
KOM,ČEM? 6.p. LEDOVEC KDO, CO? 1.p. HOSTŮM KOMU, ČEMU? 3.p. ( bez ) KOSTÍ KOHO, ČEHO? 2.p. ( s ) MEDVĚDY KÝM, ČÍM? 7.p. ( pro ) DĚTI KOHO, CO? 4.p. MRAZY ( na ) PÓLU KOM, ČEM? ( v) KOŽICHU TÁTO! OSLOVUJEME! 5.p.

12 Tak jak se ti dařilo? Nic moc! Musím se víc snažit, občas chybuju!
Všechno jsem zapomněl(a)! Budu dávat větší pozor! Nic moc! Musím se víc snažit, občas chybuju! Dařilo se mi výborně!!! Vše jsem uměl(a) a nic jsem nezapomněl(a)!

13 Prameny: obrázky Klipart


Stáhnout ppt "Číslo v digitálním archivu školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google