Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ICT – Informační a komunikační technologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ICT – Informační a komunikační technologie"— Transkript prezentace:

1 ICT – Informační a komunikační technologie
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460

2 Agenda O předmětu Literatura Podmínky absolvování
Konzultace a podrobnosti Úvod do předmětu

3 O předmětu – ICT Kurz poskytne studentům kompetence ve třech oblastech IT, tj. hardware, software a ostatní IT kompetence, které využijí při samostatné práci na počítači a jeho správě. Studenti získají základní znalosti o používání a komponentách PC, procvičí si práci s kancelářskými balíky, se systémem Windows, Linux a získají povědomí o bezpečnosti v síti, zejména na Internetu. Kompetence z oblasti software aplikují studenti v rámci kurzu při tvorbě seminárních prací. Studenti se dále naučí používat pokročilejší funkce kancelářských balíků.

4 2. Hardware kompetence: jednotlivé součásti počítače a práce s nimi, práce s periferiemi počítače, bezpečné používání počítače, počítačové sítě 3. Software kompetence (operační systém): představení aktuálně používané verze operačního systému MS WINDOWS, orientace v systému, práce se složkami správa systému na úrovni uživatele, základní programy, komprimace dat 4. Software kompetence (operační systém): operační systém Linux, přehled základních distribucí, orientace v systému, live distribuce, práce v konzoli, stabilita, srovnání s MS WINDOWS 5. Software kompetence (MS WORD): základní formátování písma a odstavce, aplikace odrážek, číslování v dokumentu, tvorba vlastních stylů, tvorba základních seznamů (obsah, seznam obrázků, vlastní seznam), vkládání obrázků, tabulek a jiných objektů, záhlaví, zápatí, použití oddílů. 6. Software kompetence (MS WORD): tvorba uceleného dokumentu typu seminární, bakalářské práce a dopisu, sdílení dokumentu a hromadná korespondence. 7. Software kompetence (MS EXCEL): základní nastavení a úprava dokumentu, formátování dat v buňce, tvorba a formátování jednoduchých tabulek, použití základních funkcí 8. Software kompetence (MS EXCEL): tvorba a formátování grafů, efektivní práce s daty, podmíněné formátování, tvorba grafů pomocí programu Gnuplot. 9. Software kompetence (MS EXCEL): ucelené zpracování dat, statistické zpracování dat, tvorba schémat 10. Software kompetence (MS POWERPOINT): zásady tvorby odborné prezentace, způsoby prezentace, nastavení vzhledu snímků, formátování textu a použití objektů. 11. Software kompetence (MS POWERPOINT): tvorba odborné prezentace a nejčastější chyby. 12. Ostatní IT kompetence: základní přehled, bezpečné používání veřejné počítačové sítě, netiketa, novinky v oblasti IT (hardware, software, aplikace)

5 Literatura Povinná literatura: Doporučená literatura:
BUDAI, D., BROŽA, P., POLZER, J.: MS Office bible - Průvodce pro každého, Zoner Press, Brno, 2010. Podpora - Office.com [online] [cit ]. Dostupné z: Doporučená literatura: HORÁK, J.: Hardware: učebnice pro pokročilé. Computer Press, Brno, 2007. PECINOVSKÝ, J., PECINOVSKÝ, R.: Office Grada Publishing, Praha, 2011. SIECHERT, C., STINSON, C., BOTT, E.: Mistrovství v Microsoft Windows 7. Computer Press, Brno, 2010. Jakákoli vhodná literatura pokrývající látku kurzu + Internet

6 Podmínky absolvování 80% účast na seminářích (2 absence ve 13 týdnech výuky). Studenti, kteří požádají o opravení úvodního testu a napíší ho alespoň na 90% nemusí (mohou) navštěvovat seminář, ovšem platí pro ně všechny ostatní podmínky absolvování (seminární práce a závěrečný test). Odevzdání zadaných úkolů a seminární práce. Úspěšné absolvování souborného testu ve 13. týdnu výuky – POVINNÉ pro všechny.

7 Konzultace a podrobnosti
Konzultační hodiny Místnost CN460 Aktuální termín KH najdete na Běžně úterý 8h do 10h a pátek od 11h do 12h Kontaktní Vždy uveďte do předmětu u čas a den konání vašeho semináře! Podrobnosti o předmětu najdete ve STAG

8 Otázky a odpovědi …

9 Osnova semináře Společný test základních vstupních znalostí

10 Test uložen na vtan.ujep.cz/mesicek Jméno: student Heslo: skola
Balík si stáhněte, rozbalte a splňte zadané úkoly. Průběžně ukládejte práci. Oba soubory zabalte a odevzdejte v jednom balíku ZIP pojmenovaném: Čas_začátku_semináře_Prijmeni_Jmeno Příklad: 10_Novak_Frantisek.zip Pokud si myslíte, že máte alespoň 90% ze všech úkolů přidejte nakonec názvu souboru ZIP slovo OPRAVA.


Stáhnout ppt "ICT – Informační a komunikační technologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google