Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nonsens Skupinová výstava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nonsens Skupinová výstava"— Transkript prezentace:

1 Nonsens Skupinová výstava
Autor výstavního konceptu: Vladimír Groš, Miloš Černý a členové Společnosti Za Veselí veselejší (ZVV) Anotace výstavy pro Technické muzeum v Brně Motto: SMYSL hledám v NESMYSLU

2 Brýle BESIP Vladimír Groš: „Není důležité vidět, ale být viděn!“
Slogan BESIP (Bezpečnost silničního provozu)

3

4 (1) Impulsem k vytvoření výstavního souboru „Nonsens“ byla účast Vladimíra Groše na semináři o nesmyslu, který se uskutečnil 14. a 15. listopadu 2003 v rakouském Herrnbaumgartenu, kde se nachází specializované NONSEUM (ředitel Fric Gal, Již za deset dní (24. listopadu) se sešlo čtrnáct Grošových přátel a známých a založilo Společnost Za Veselí veselejší, na jejímž kontě je za necelých pět let existence již 45 akcí - výstav, oživlých sousoší, odhalování pamětních desek, rekonstrukcí historických událostí apod.

5 Kolo pro manželský pár

6 (2) Mezi nejzajímavější patří rekonstrukce čekání na návštěvu prezidenta Masaryka na nádraží v Blatnici pod sv. Antonínkem, přejmenování téhož nádraží ve shodě s katastrální mapou na Milokošť pod sv. Antonínkem, proměna vagónu motoráčku v jídelní vůz cestou z Veselí na Slovensko, Smutný konec jednoho páru (akce na brněnském hlavním nádraží), instalování pamětní desky slavnému cyklistovi a milokošťskému rodáku Josefu Zimovčákovi, nebo Invaze trpaslíků do Veselí.

7

8 (3) Pověstná jsou i oživlá sousouší na uprázdněném místě po pomníku únorového vítězství – např. Ratibořické údolí (jedna babička, dva psi a čtyři děti podle Guttfreunda), Stalin na Letné, Mosfilm, Génius probouzející národ (uskutečněné sousoší podle neuskutečněného Guttfreundova návrhu). K 10. výročí záplav byla v Milokošti uspořádána vzpomínková akce pod heslem „Když Morava byla velká“.

9

10 (4) Společnost Za Veselí veselejší (ZVV) hledá smysl v nesmyslu
(4) Společnost Za Veselí veselejší (ZVV) hledá smysl v nesmyslu. Smysluplnost nesmyslu spočívá v jeho nesmyslnosti. Ovšem - (!) tato nesmyslnost musí být i krásná. Užívaná terminologie: Nonsens (lat.) - nesmysl, nesmyslnost Non – nesmyslný předmět (báseň, nápad atd.) Jeden non – jednotka nesmyslnosti

11

12 (5) Patroni, jimž budou Společností ZVV postupně odhalovány pamětní desky:
Edward Lear (1812–1888) Christian Morgenstern ( ) Lewis Carrol ( ) Jacques Carelman T. R. Field ( ), alias Theodor Adalbert Rosenfeld, alias Bohdan Vojtěch Šumavský Všichni otcové Járy Cimrmana René Margitte ( )

13

14 (6) Koncepce výstavy volně navazuje na některé dřívější Grošovy projekty, zejména na výstavu sochařsky v majolice ztvárněných významných osobností, spjatých rodem nebo působením s územím Moravy (autorská výstava „Velká Morava“) a na pokus o rehabilitaci jednoho geometrického tvaru (skupinová výstava „Kosočtverec“). Zejména výstava „Velká Morava“ získala velkou popularitu a dočkala se mnoha repríz.

15

16 (7) Část autorů je z Veselí nad Moravou (Vladimír Groš, Jaroslav Válek, Josef Fišer), část z Kyjova (Miloš Černý) a část z Brna (Miroslav Pokora, František Borovec). Někteří jsou profesionálními výtvarnými umělci, část autorů nemá s výtvarným uměním mnoho společného, ale jsou erudovanými hudebníky, techniky nebo zručnými řemeslníky. Všechny spojuje chuť vymanit se alespoň občas a formou hry a nadsázky z novodobého nevolnictví, vyprodukovaného dnešní racionální společností.

17

18 (8) V Zarazicích v krajním domě, kde měla společnost ZVV své první sídlo, byla postupně soustředěna základní kolekce budoucí výstavy a byla představena přátelům a známým. Bylo zde již univerzální trojkladívko vhodné pro jemnou, střední i hrubou práci (Vladimír Groš), elektromechanická pomůcka pro poslouchání náročnějších kompozic, zapůjčila hudební polepšovna Kyjov nebo hudební cep a housle vz. 57 (Miloslav Inocenc Černý) a noční sluneční brýle nebo brýle pro číšníka (Miroslav Pokora).

19

20 (9) Původní soubor byl během následujícího roku rozšířen na více než 50 exponátů a také okruh autorů, kteří byli osloveni nebo se sami k tématu přihlásili se rozrostl. Ve dnech 4. prosince 2005 až 26. února 2006 měla v Muzeu ve Veselí nad Moravou výstava svou premiéru za hudebního doprovodu brněnského hudebníka a cimrmanologa Jana Beránka.

21

22 (10) Exponáty jsou nyní rozptýleny mezi autory a budou opět svezeny a vystaveny v listopadu 2008 v Tišnově a po ukončení výstavy mohou být v lednu 2009 převezeny a uloženy v Technickém muzeu a připraveny pro brněnskou reprízu. Kontakty: Vladimír Groš, , František Borovec, , Oskar Brůža, ,

23 Josef Fišer: Poctivá dubová kamna

24 Vladimír Groš: Volební urna pro předem prohrané volby


Stáhnout ppt "Nonsens Skupinová výstava"

Podobné prezentace


Reklamy Google