Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Exkurze Berlín 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Exkurze Berlín 2011."— Transkript prezentace:

1 Exkurze Berlín 2011

2 Koncentrační tábor Ravensbrück
Nacistický koncentrační tábor Ravensbrück,tábor určený především pro ženské vězeňkyně, se nacházel na severu Německa asi 90 km od Berlína poblíž vesnice Ravensbrück. Tábor byl situován v těsné blízkosti rekreačního střediska pro vysoce postavené oficíry. Budování tábora začalo v listopadu 1938 pod vedením Heinricha Himmlera. Po vypálení Lidic sem byly transportovány ženy, které tento zločin přežily. V roce 1944 začal v souvislosti s vyklizením ghett a přivážením žen z Varšavského povstání narůstat počet těhotných žen. Dle záznamů z období září duben 1945 se v táboře narodilo celkem 560 dětí. U 266 dětí je zároveň uvedeno i datum úmrtí. Na konci války, z obav před postupující Rudou armádou, se Němci rozhodli evakuovat tábor a vypravili vězně (asi ) na tzv. pochod smrti. Následně tábor obsadili Rusové a k dnešnímu dni se v Ravensbrücku dochovalo jenom několik zděných budov.

3 KONFERENCE VE WANNSEE 20.ledna 1942 proběhlo setkání nacistických pohlavárů v zámečku na břehu jezera Wannsee. Cílem konference bylo „vylepšení“ konečného řešení židovské otázky. Předsedající celé akce byl Reinhard Heydrich.

4 BERLÍNSKÁ ZEĎ Berlínská zeď je nejznámějším symbolem studené války, dostavěna 19. srpna Rozdělovala Berlín na západní a východní část. Výstavba začala v roce 1949, trvalo 12 let, než byla zeď vybudována. V tomto období utekly na Západ 3 miliony lidí. Tato překážka rozdělovala město do roku Celková délka zdi činila 165 kilometrů, výška byla přibližně 3,5 metru.

5 ŽIDOVSKÝ PAMÁTNÍK Židovský památník je jednou z nejnovějších památek v centru Berlína. První návrh na tento památník pochází již z roku Po dlouhých a velice sporných diskusích stavba začala až roku Památník byl otevřen 10. května Památník má rozlohu 13 100 m². Velký počet kvádrů, které jsou různě vysoké v nás mohou vyvolávat pocit bezmocnosti a úzkosti, mají připomínat, jak se oběti holocaustu cítily.

6 Braniborská brána Braniborská brána patří k nejznámějším pamětihodnostem Berlína a k jeho významným symbolům. Brána stojí v centru města na rozhraní dvou známých a velkých tříd, na východ od ní pak pokračuje historická třída Unter den Linden (Pod Lipami). Braniborská brána byla zbudována roku 1734 jako celní brána v opevnění Berlína. Potom ji pruský král Friedrich Wilhelm II. nechal přestavět v dnešním stylu raného klasicismu, práce provedl architekt Carl Gotthard Langhans. Roku 1793 dostala brána kvadrigu, zhotovenou Johannem Gottfriedem Schadowem.

7 MUZEUM PERGAMON Pergamon se nachází na Ostrově muzeí v Berlíně a je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí umění v Německu. Exponáty jsou historické vykopávky ze starověkého Řecka a Blízkého východu. Nejcennější vystavované objekty jsou např. brána Miletus a brána bohyně Ishtar.

8 CHECKPOINT CHARLIE Nejznámější berlínský hraniční přechod mezi americkým a sovětským sektorem během studené války. Po pádu berlínské zdi byly všechny předměty připomínající tento přechod odvezeny a pravděpodobně zničeny. V roce 2000 byly podle dobových fotografií opět zhotoveny.

9 ŽIDOSVKÉ MUZEUM Berlínské Židovské muzeum patří k nejoblíbenějším ve městě. V muzeu jsme viděli exponáty z židovské historie, také jsme si mohli prohlédnout různé dochované předměty, dopisy a věci osobní potřeby z koncentračních táborů. Muzeum je vystavěno v neobvyklé architektuře architekta Daniela Libeskinda. V muzeu se např.nachází zahrada, kde jsou betonové hranoly vztyčených do šestimetrové výšky. Z vrcholu hranolů vyrůstají rozeklané olivové stromy symbolizující mír.


Stáhnout ppt "Exkurze Berlín 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google