Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor knih "K-PAX" a "On a beam of light" (česky „Svět podle prota“ a „Na světelném paprsku“ v jednom svazku v překladu Richarda Podaného vydal Knižní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor knih "K-PAX" a "On a beam of light" (česky „Svět podle prota“ a „Na světelném paprsku“ v jednom svazku v překladu Richarda Podaného vydal Knižní."— Transkript prezentace:

1

2 Autor knih "K-PAX" a "On a beam of light" (česky „Svět podle prota“ a „Na světelném paprsku“ v jednom svazku v překladu Richarda Podaného vydal Knižní klub roku 2008): Gene Brewer

3 Kniha "K-PAX" byla zfilmována (česky coby „Svět podle prota“ vydal na DVD Film X roku 2010).

4 Jak velká je vaše planeta?
Asi jako váš NEPTUN. A jak početné je obyvatelstvo? Asi tak patnáct milionů našeho druhu, pokud tím myslíte tohle. Ale kromě nás tam žije i spousta dalších bytostí. Jakých bytostí? Různých, některé se podobají zvířatům, co žijí na ZEMI, jiné ne.. A ta zvířata jsou divoká, anebo domestikovaná? My žádné z našich bytostí „nedomestikujeme“. Nechováte žádná zvířata pro potravu? Na K-PAXu nikdo „nechová“ žádnou bytost k žádnému účelu, a už vůbec ne pro potravu. Nejsme kanibalové..

5 Co obě děti mojí dcery Abby chodí do školy, začala pracovat jako redaktorka princetonského časopisu „Práva zvířat“. To by se protovi zamlouvalo. Abby by ráda věděla, jak přimět víc lidí na celém světě, aby soucítili s utrpením zvířat. „Nepotlačujte přirozenou náklonnost svých dětí k nim,“ radil prot. Kdoví, co všechno bychom dokázali, kdybychom byli s to soustředit své myšlenky tak naléhavě jako prot, anebo kdybychom jednoduše měli dostatečně silnou vůli?

6 Než dojíte, rád bych se vás na něco zeptal… Hodláte o nás napsat další zprávu?
Nene (odpověděl prot mezi hlasitým srkáním). Leda by tu od mojí poslední návštěvy nastaly nějaké významné změny (odmlčel se a věnoval mi jeden z těch nevinných, upřímných pohledů). A ty nenastaly, co? Myslíte na Zemi? Na ní jsme, nebo ne? Myslím, že vy byste žádnou z nich za významnou neoznačil. Toho jsem se obával. Ale žádná světová válka (oznámil jsem zvesela). Jen pár desítek těch místních. I to je pokrok, nemyslíte? (Na to se jen ušklíbl:) To je jedna z těch věcí, které jsou na tomhle místě nejsrandovnější. Zabíjíte dnes a denně miliony a miliony bytostí, ale když jich nazítří zabijete o pár míň, div si nepřerazíte ruce, jak se poplácáváte po zádech. Na K-PAXu by z vás lidí pukly smíchy. Ale jděte, prote, my přece nezabíjíme „miliony a miliony“ lidí denně. Kdo říkal, že lidí? (Další pecka zazvonila v míse jako veselé zacinkání zvonečku. Málem jsem zapomněl, že považuje za stejně významná i všechna zvířata, včetně hmyzu.)

7 Vážený pane Prote! Můj syn Troy má deset roků. Když viděl v televizi pořad o tom, jak nezabíjíte žádná zvířata a nejíte maso, už ho nejí taky. Nevím, co mu mám dávat. Připadá mi zdravý, ale mám strach, že nedostává dost vitamínů, co jsou v mase. Nevím, co mám dělat. Prosím napište mu a vysvětlete, že jste to nemyslel tak, jako že by lidi ze Země měli být jako vy. Děkuji. S úctou Glen Burnieová, Maryland

8 Až si přestanete myslet, že zabíjení je báječná věc, tak budete na cestě k dospělosti..
Lvi zabíjejí. A orli a medvědi a... Ti nemají na vybranou. Vy ano. I vy na K-PAXu zabíjíte rostliny, ne? Rostliny nemají mozek ani nervovou soustavu. Necítí bolest ani úzkost. To je hlavní podmínka? To je jediná podmínka.

9 To vám jednou přijde medvěd do baru a všechno to tam vystřílí
To vám jednou přijde medvěd do baru a všechno to tam vystřílí. Přijedou policajti a zatknou ho. „Co je?“ brání se medvěd. „Lidi nejsou na seznamu ohrožených druhů!“ Mnoha lidem je líto delfínů, kteří umírají v sítích na tuňáky. Kdo ale bude oplakávat tuňáky? Některé lidi trápí ničení jejich životního prostředí a s tím související hubení jiných druhů. Myslí to dobře, ale kdyby je víc trápilo blaho jednotlivých bytostí, kterých se to týká, nebylo by potřeba si s úbytkem druhů dělat starosti.

10 Abby nejspíš v našem mimozemském příteli vycítila spojence a vzala to jako šanci udělat to, k čemu roky nenašla odvahu, totiž zeptat se mě, jestli mi už došlo, že pokusy na zvířatech byly nejnákladnější omyl v dějinách medicíny. „Ne že by z nich nevzešlo vůbec nic dobrého,“ pokračovala dřív, než jsem stačil odpovědět, „ale to platí i pro skoro všechny takhle posrané přístupy k vědeckým problémům. Musíme si ale položit otázku, o kolik dál bychom už pokročili, kdyby se před desítkami let vyvinuly metody lepší.“ Upozornil jsem svou jako vždy zásadní dceru, že by i ona mohla udělat znatelný pokrok, kdyby se vyjadřovala slušněji, a zrovna tak ochránci zvířat, kdyby přestali násilím vnikat do laboratoří a terorizovat výzkumníky. „Tati, když ty jsi tak uprděně konformní. Jako kdyby majetek a to, čemu říkáš neslušnost, byly důležitější než zvířata, co dnes a denně přicházejí o život. Těm, kdo protestovali proti válce ve Vietnamu, taky říkali teroristi, pamatuješ? Dneska víme, že to byly kecy. Měli pravdu. A úplně stejné je to teď s hnutím za práva zvířat.“ (Pak se usmála a políbila mne na tvář. Naštěstí všechny naše hádky končí takhle.)

11 (Gene protovi před tókšou:) Na vašem místě bych divákům nevykládal, že jsou parta blbců a rakovina na tváři Země. Jasně - vy lidé snášíte pravdu dost obtížně. (Moderátorka:) Ve své zprávě o Zemi jste napsal, že my lidé se jistých věcí musíme vzdát, chceme-li coby druh přežít. Jednou z těch věcí je náboženství. Můžete to rozvést? Jistě. Všimla jste si, že obrovská část vašich nynějších problémů se zakládá na nesnášenlivosti jedné skupiny věřících k jiné? Ano, ale jak bychom se mohli vzdát něčeho, co tak neoddělitelně patří k lidské povaze? Je to jen ve vašich rukou. Podle všeho jen nemáte dost kuráže. Kuráže? Jak to myslíte? Náboženství je založeno především na strachu. Začalo tak a pokračuje do dneška. Na strachu z čeho? Z ledačeho. Myslíte ze smrti? Mimo jiné. A co peníze? Co má být s penězi? Jak bychom se mohli vzdát peněz? Co bychom používali místo nich? K čemu? Třeba k tomu, abychom si koupili pračku. Proč potřebujete pračky? Protože šetří čas a energii. Jinak řečeno, zaplavili jste si svět pračkami a auty a umělohmotnými lahvemi a televizory, abyste měli víc času a energie? Ano. A aby se ekonomika udržela v chodu, potřebujete víc a víc lidí, kteří budou kupovat víc a víc výrobků. Říkám to zatím správně? Hm, růst je dobrý pro všechny. Jistě ne pro miliardy příslušníků jiných živočišných druhů na této PLANETĚ. A co se stane, až váš svět bude plný lidí a aut a praček a na nic jiného tu nezbude místo?

12 Podle všeho na nás vidíte hodně špatného
Podle všeho na nás vidíte hodně špatného. Musíte však uznat, že máme i nějaké přednosti. Kdybyste měl vybrat jediné slovo, které vystihuje náš druh, které by to bylo? (prot protočil panenky - přemýšlel) Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli to je nevědomost, anebo prostě hloupost. A proto si myslíte, že lidstvo nebude s to provést ta opatření, podle vás nezbytná k tomu, abychom se zachránili. Nicméně je hodně takových, kdo se domnívají, že tyto obtíže překonáme a tento boj vyhrajeme. Proč si vy myslíte, že to nepůjde? Nemožné to není. Podařilo se to bytostem na jiných PLANETÁCH. Tady je na to už pozdě. Už jste si začali domov ničit. To je začátek konce. Takže, co se s námi podle vašeho názoru stane? To byste neradi slyšeli. Docela bych to chtěla vědět. Co na to naše obecenstvo? (vlažný potlesk) No dobrá, váš funus, ne můj... Ze začátku to bude pozvolný úpadek, jako u rakoviny či aids. Ničeho zvláštního si nevšimnete, když nepočítám mizení dalších mimolidských bytostí a obvyklé válčičky všude možně. Začnou docházet pohonné hmoty a nerostné suroviny. Začnou se konat mimořádná jednání zástupců národů, ale jako vždy tam převládnou sobecké zájmy a ti zoufalejší nebo chamtivější začnou vznášet požadavky nebo ultimáta. Druzí jim nevyhoví, a tak propuknou větší války. Zároveň se bude hroutit celý váš ekologický podpůrný systém. Na lidstvo, včetně těch, kdo ještě vládnou bohatstvím a mocí, dopadne obrovské utrpení. Pak už to pro každého z vás bude jen otázka času. Smrt bude přicházet mnoha různými způsoby. (moderátorka na prota upírá oči) Já vás varoval, že byste to neradi slyšeli. Život na Zemi prostě skončí? Život tu bude dál, jenom lidé se sem už nikdy nevrátí. Nanejvýš se mohou vyvinout vám podobné druhy. A není jak tomu zabránit? Ale jistě. Úplně stačí, když začnete od znovu a na zcela jiných předpokladech. Máte tím na mysli odstranit peníze, rodinu, náboženství, státy a tak? Není to vlastně tak těžké. Jenom si musíte zvážit, jestli jsou tyhle věci důležitější než vaše vlastní přežití. Tak třeba - přestala jste kouřit, viďte? Hm, ano, přestala. Ale... Bylo to lehké? Bylo to peklo. Ale teď už vám to vůbec nechybí, že? Podívejte... co kdybyste zkusili na deset dvacet let žít bez válek, náboženství, vraždění jiných bytostí a bez toho všeho? Kdyby se vám to nezamlouvalo, můžete se kdykoliv zase vrátit k té nenávisti a zabíjení a neustálému růstu.

13 Povídali jsme si s protem, návštěvníkem z planety K-PAX, kde je vše mnohem jednodušší než tady na Zemi. Prote, náš čas vypršel. Přijdete ještě někdy, navštívíte nás znovu? Jak to - vy jste neposlouchala? Děkuji za pozornost, tarsan,


Stáhnout ppt "Autor knih "K-PAX" a "On a beam of light" (česky „Svět podle prota“ a „Na světelném paprsku“ v jednom svazku v překladu Richarda Podaného vydal Knižní."

Podobné prezentace


Reklamy Google