Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_07_A_01 Tematická oblast: Stejnosměrný proud a Elektrochemie Téma: Elektrický zdroj Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTROTECHNIKA, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 ELEKTRICKÝ ZDROJ Elektrický zdroj je zařízení, které mezi dvěma místy vytváří a trvale udržuje el. napětí a to působením vnějších neelektrických příčin. Např. přeměnou mechanické energie, světelného záření, chemickou reakcí.

4 ELEKTRICKÝ ZDROJ Jako zdroje el. energie se používají generátory, akumulátory a galvanické články. Místa mezi nimiž zdroj udržuje napětí se nazývají póly (svorky). Jedna svorka je kladná (+) a druhá záporná (-). Napětí mezi svorkami zdroje nazýváme svorkové napětí.

5 ELEKTRICKÝ ZDROJ Směr napětí je od kladné svorky k záporné. Zjistíme – li směr napětí na zdroji, určíme tím kladnou a zápornou svorku zdroje, tj. stanovíme polaritu svorek. U - U1 - + + U2 + -

6 ELEKTRICKÝ ZDROJ OPAKOVÁNÍ:
Jakými způsoby je možné udržovat el. napětí na svorkách zdroje? …………………………………………………………… Jaká zařízení se používají jako zdroje el. energie? …………………………………………………………… Jaký je směr napětí na svorkách zdroje? …………………………………………………………...

7 ELEKTRICKÝ ZDROJ Vocabulary: voltage – napětí
power supply – elektrický zdroj positive terminal – kladná svorka negative terminal – záporná svorka

8 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google