Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:"— Transkript prezentace:

1 Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Autor Mgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne 21. ledna 2012 Odpilotováno dne 16. února 2012 ve třídě VI.A Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Hudební výchova Tematický okruh Hudební nauka Téma Písně a jejich vývoj Klíčová slova písně, vývoj, F. Schubert, prokomponované, strofické

3 Písně a jejich vývoj Píseň vznikla s potřebou lidí vyjádřit se jinak než slovy a gesty: Nejstarší zapsaná píseň – Seikilova píseň (z antického Řecka) Naše nejstarší zapsaná píseň – Hospodine, pomiluj ny (10.století) století – oblíbené byly rytířské zpěvy 17.století – jednohlasé madrigaly a canzonetty (mají nejblíže k dnešní podobě písní) konec 18.století – velmi oblíbené písně (období romantismu) Nejvýznamnější skladatel písní – Franz Schubert ( – ) Za 31 let života vytvořil stovky děl, z toho více než 600 písní (nejznámější je píseň Pstruh a především Ave Maria) Další díla – opery, komorní hudba, 9 symfoniií (Nedokončená) Jeho dílo je romantické, plné citu, klidu, pohody

4 Písně a jejich vývoj Písně dělíme na:
Prokomponované (vytvořeny jako jednotný celek, každá sloka je zhudebněna jinak, doprpvod je často zvukomalebný, příkladem je píseň Pstruh od F.Schuberta) Strofické (stejná melodie pro všechny sloky, je to většina písní, i lidové) Ve 20.století se stala píseň nejužívanější hudební formou (písně jazzové, trampské, folkové, rockové atd).

5 Písně a jejich vývoj Odpovězte na otázky: Jaká je nejstarší zapsaná píseň na světě? Jak se jmenuje naše nejstarší píseň? Ze kterého je století? Co to byly rytířské zpěvy a kdy byly rozšířené? Kterým druhům písní ze 17.století se nejvíce podobají písně dnešní? Kdo byl v období romantismu nejvýznamnějším skladatelem písní? Co o něm víte? Čím je pro umění charakteristické období romantismu? Jak dělíme písně? Čím se od sebe oba druhy písní liší? Ve kterém století se staly písně nejrozšířenější hudební formou?

6 Mgr. Renáta Jehličková 21. ledna 2012 Určeno pro 6.ročník
ANOTACE Výklad Seznámení s písní jako hudební formou a jejím historickým vývojem Seznámení s Franzem Schubertem jako nejvýznamnějšímu autorovi písní v historii Seznámení se způsobem dělení písní Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

7 Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:"

Podobné prezentace


Reklamy Google