Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mýty a pověsti Tematická oblast

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mýty a pověsti Tematická oblast"— Transkript prezentace:

1 Mýty a pověsti Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy a mediálními sítěmi. Datum vytvoření Ročník 1. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Tvořivé úkoly s náměty pověstí a mýtů Způsob využití Postupně procházíme stranami prezentace. Po zadaném úkolu žáci samostatně pracují za přiměřené podpory vyučujícího. Autor Petr Faron Kód VY_32_INOVACE_38_EFAR07 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

2 Do bájí neboli mýtů jsou vtěleny dávné představy lidí o vzniku světa a jeho povaze; o životě bohů; přírodních jevech a jejich příčinách; o člověku, jeho vzniku a jeho pozemském i posmrtném životě atd. Tyto fantaskní příběhy se pokouší určitým způsobem vykládat zmíněné dříve nevysvětlitelné jevy. Jednotlivé mýty postupem času splynuly ve vzájemně spjaté soubory mýtů jednotlivých národních (nebo širších) společenství a tak vznikly mytologie čili bájesloví (řecká, slovanská, germánská atd. mytologie). Pověst je prozaický útvar zachycující lidové vyprávění odehrávající se v minulosti. Pověst se váže k určité události, osobě, místu či předmětu. Většinou vychází ze skutečné události, která je doplněna o fantaskní prvky. Příběh je tedy zpravidla částečně nebo zcela vybájen, ale „tváří se“ jako naprosto věrohodné vyprávění. Najdi báji nebo pověst, která se nějakým způsobem váže ke kraji, městu nebo místu kde bydlíš a pokus se interpretovat obsah příběhu krátkým kresleným komiksem.

3 Vytvoř si vlastního bájného hrdinu do současného světa
Vytvoř si vlastního bájného hrdinu do současného světa. Popiš všechny jeho vlastnosti a schopnosti a svou představu výtvarně zpracuj.

4 Pozorně si prohlédni obrázky
Pozorně si prohlédni obrázky. Vyber si jeden a k obrázku vymysli nějakou pověst.

5 Vytvoř název legendy, o které vypráví tento reliéf. (Práce žáka 1
Vytvoř název legendy, o které vypráví tento reliéf. (Práce žáka 1. ročníku osmiletého gymnázia)

6 Rozhodni zda mýtus o monstru z vesmíru na obrázku bude nebezpečný vetřelec nebo zachránce planety Země a vytvoř vlastní monstrum, které bude protikladem a postaví se proti němu.


Stáhnout ppt "Mýty a pověsti Tematická oblast"

Podobné prezentace


Reklamy Google