Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK"— Transkript prezentace:

1 VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Tematická oblast ESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření Ročník Prima - tercie Stručný obsah Žáci se seznámí s pojmem kýč a vytvoří dílo z papíru pomocí techniky quilling Způsob využití Postupně procházejte prezentací, na konci je zadán výtvarný úkol se seznamem pomůcek. Autor Mgr. Lenka Michalcová Kód VY_32_INOVACE_38_EMIC18 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

2 VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Máte rádi Vánoce? Co na nich máte rádi? A co vám naopak vadí? Už jste slyšeli, že jsou Vánoce svátkem konzumu a kýče? Co je to kýč?

3 KÝČ Co je to kýč? Jaké jsou znaky kýče?
Kýč zobrazuje témata, která jsou považována za krásná, nebo která mají silný emocionální náboj. Téma zobrazované kýčem musí být okamžitě identifikovatelné. Kýč neposkytuje divákovi nic nového (prožitek, zkušenost, poučení,…) Znáte nějaké techniky, které jsou vhodné pro vytváření kýče? (ubrousková technika, zářivé barvy, flitry,…)

4 Inspirujeme se některými tvary vánočních ozdob a vytvoříme dekorativní dílo. Jednou z technik vytváření nejen vánočních ozdob je: QUILLING Technika spočívá v tom, že na špendlík (hřebíček) připevněný na tužce (nebo nějaké ručce) se natáčí proužky papíru, které se potom dál různě tvarují a spojují navzájem. Viz. obrázky:

5

6

7

8 Utvořte skupiny po třech, čtyřech členech
Utvořte skupiny po třech, čtyřech členech. Domluvte se na tvarech, které každý z vás vyrobí – čím více, tím lépe, ale minimálně každý deset. Nastříhejte si pruhy měkkého papíru (omezte si barevnost od jedné do tří barev). Pomocí výše vysvětlené techniky quillingu vytvořte požadované tvary. Spojte je dohromady, nejprve je jen rozložte na stůl – vymyslete zajímavou kompozici. Poté je slepte.

9 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%BD%C4%8D


Stáhnout ppt "VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK"

Podobné prezentace


Reklamy Google