Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Intervaly Anotace: Studentům je přednesen výklad o základních pojmech týkajících se intervalů, dále rozdělení intervalů a přehled intervalů pomocí tabulky. Všechny pojmy jsou doplněny názornými ukázkami ve formě obrázků. Klíčová slova: Interval, omezený interval, neomezený interval, uzavřený interval, otevřený interval, polouzavřený interval, znázornění intervalů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 3 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MSV1_06

3 Intervaly

4 Co je to interval? Interval je podmnožina množiny reálných čísel, která se na číselné ose zobrazí jako úsečka, polopřímka nebo jako celá číselná osa.

5 Rozdělení intervalů

6 Rozdělení intervalů

7 ZNÁZORNĚNÍ NA ČÍSELNÉ OSE
Přehled intervalů Množina a,b  R, ab ZÁPIS INTERVALU ZNÁZORNĚNÍ NA ČÍSELNÉ OSE NÁZEV INTERVALU {x  R; x  a} a, ) zleva uzavřený interval od a do plus nekonečna {x  R; x  a} (a, ) otevřený interval od a do plus nekonečna {x  R; x  a} (-, a zprava uzavřený interval od minus nekonečna do a {x  R; x  a} (-, a) otevřený interval od minus nekonečna do a {x  R; a  x  b } a, b uzavřený interval a, b {x  R; a  x  b } (a, b polouzavřený interval a,b (zleva otevřený, zprava uzavřený) {x  R; a  x  b } a, b) polouzavřený interval a, b (zleva uzavřený, zprava otevřený) {x  R; a  x  b } (a, b) otevřený interval a, b a a a a a b a b a b a b

8 Znázornění intervalů Uzavřené intervaly tvar intervalu
označení v grafu zápis nerovnosti Otevřené intervaly

9 Interval představuje celou množinu reálných čísel ( ) .
Tento interval je na číselné ose znázorněn jako přímka (tedy jako celá tato osa)

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monografie: Použité zdroje [1]HUDCOVÁ, M.; KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro střední odborné školy, střední odborná učiliště a nástavbové studium. 1. vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google