Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lineární rovnice a nerovnice III.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lineární rovnice a nerovnice III."— Transkript prezentace:

1 Lineární rovnice a nerovnice III.
Předmět: Matematika Ročník: 1. ročník večerního nástavbového studia Autor: Iveta Smolková Lineární rovnice a nerovnice III. Anotace: Materiál je praktickou ukázkou řešených příkladů lineárních rovnic o jedné neznámé. Na počátku je doplněna teorie výkladem o provádění zkoušky. Dále následují řešené příklady včetně zkoušky. Studenti si nejprve opíší zadání příkladů, pokusí se vypracovat řešení se zkouškou a následně si vše ověří podle promítnutého řešení. Klíčová slova: Řešení lineárních rovnic o jedné neznámé pomocí ekvivalentních úprav, zkouška řešení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 4 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MSV1A_03

3 Lineární rovnice-řešené příklady

4 Lineární rovnice –řešené příklady
Zkouška U lineárních rovnic, kde použijeme ekvivalentní úpravy rovnice, není nutno provádět zkoušku. Zpravidla je však vhodné i v tomto případě, zvláště u složitějších rovnic, ji udělat. Můžeme si tak ověřit, jestli jsme se v procesu řešení nedopustili nějaké (například numerické) chyby. Zkoušku provedeme dosazením vypočítaného řešení do levé a pravé strany rovnice a ověříme, zda platí:

5 Lineární rovnice-řešené příklady
Řešte dané rovnice v R a proveďte zkoušku: a, b, c, d,

6 Lineární rovnice-řešené příklady
Řešení: a,

7 Lineární rovnice-řešené příklady
b,

8 Lineární rovnice-řešené příklady

9 Lineární rovnice-řešené příklady

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Monografie: [1]POLÁK, J. Středoškolská matematika v úlohách vydání. Praha: Prometheus, s. r. o., s. ISBN Internetové zdroje: [2] Kliparty [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:< Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Smolková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Lineární rovnice a nerovnice III."

Podobné prezentace


Reklamy Google