Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_2005_nar.hospodarstvi Téma: Stát a hospodářství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Stát a hospodářství. Zabývá se národním hospodářstvím a hospodářskou politikou státu. Je promítána na interaktivní tabuli a doplněna animacemi, díky nimž mají žáci před zobrazením řešení možnost samostatně přemýšlet. Obsahuje úkoly a závěrečné shrnutí, kdy se žáci přesvědčí, že vše pochopili. V závěru je aktivní hypertextový odkaz na krátké vtipné animované video o České národní bance, je tedy nutné připojení na internet a možnost zvukového přehrávání.

3 Stát a hospodářství

4 Co musí člověk udělat pro uskutečnění a splnění svých potřeb ?
Lidské potřeby seberealizace Potřeba úcty Potřeba lásky Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Co musí člověk udělat pro uskutečnění a splnění svých potřeb ? PRACOVAT

5 Národní hospodářství Odvětví
výrobní - výrobky(průmysl,lesní a vodní hospodářství,nákladní doprava,obchod, zemědělství) nevýrobní – nehmotné statky nebo osobní služby školství,zdravotnictví,kultura, cestovní ruch,peněžnictví,obrana a bezpečnost,věda a výzkum aj.)

6 Jaký význam mají nevýrobní odvětví pro společnost ?

7 Cíle hospodářské politiky státu
vysoká úroveň a dynamika ekonomiky (růst HDP) vysoká zaměstnanost (nízká nezaměstnanost) stabilita cenové hladiny (průměrná inflace) vyrovnaná bilance zahraničního obchodu

8 Nástroje hospodářské politiky státu
monetární politika (nositelem je Česká národní banka - hlídá inflaci - znehodnocení peněz) systém veřejných rozpočtů důchodová politika (regulace mezd, regulace cen) vnější obchodní a měnová politika

9 Sociální politika hlavním nástrojem - sociální zabezpečení
cíl - vyrovnání sociálních nerovností ve společnosti příjmy i výdaje - pojištění a sociální dávky (finance pro nemocné, nezaměstnané nebo důchodce)

10 Zopakuj si … Uveď příklad výrobních a nevýrobních odvětví národního hospodářství. Jmenuj cíle hospodářské politiky státu. Jmenuj nástroje hospodářské politiky státu. Jaký má význam finanční podpora státu?

11 Jak funguje ČNB ???

12 Citace Kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google