Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny"— Transkript prezentace:

1 Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Románský sloh VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny

2 Identifikátor materiálu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT, 09
Anotace Žáci si prohlížejí fotografii rotundy sv. Jiří (obrázek se objeví po kliknutí myší na obrázek slunce). Žáci získávají informace o znacích románského slohu a o rotundě, na základě těchto informací skrytým perem spojují základní znaky románského slohu s obrázkem rotundy sv. Jiří (v případě potřeby je k dispozici nápověda, která se objeví po kliknutí na červené pole s otazníkem). Žáci se zabývají informacemi o hoře Říp, v interaktivním cvičení vybírají správné odpovědi (elipsa se správnou odpovědí změní barvu a zazní potlesk, ostatní elipsy zmizí). Žáci se dozvídají, že základním znakem románského slohu je půlkruh. Skrytým perem vytvářejí z půlkruhu kruh. Prohlížejí si fotografii rotundy sv. Kateřiny. V interaktivním cvičení žáci odpovídají na otázky (v případě, že kliknou myší na špatnou odpověď, obrazec se vytratí, pokud zvolí obrazec se správnou odpovědí, obrazec „vycestuje“ pod pole s úsměvem, nápovědou mohou být žákům shodně volené geometrické tvary). Žáci skrytým perem dopisují správné a škrtají chybné odpovědi v závěrečných opakováních. Autor Období vytvoření materiálu Mgr. Naděžda Korcová Červenec 2011 Speciální vzdělávací potřeby ADHD, dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Člověk a společnost Dějepis Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Druh interaktivity Využití interaktivní tabule a práce s PC Možnost dopisovat rukopisné poznámky přes skrytá tlačítka v rámci nového softwaru Cílová skupina  Žák – s lehkým mentálním postižením Stupeň a typ vzdělávání Základní škola praktická – 2. stupeň Typická věková skupina 13 – 15 let, 7. ročník Přílohy Pracovní list v MS Word

3 Románský sloh

4 Rotunda sv. Jiří Rotunda sv. Jiří se nachází na hoře Říp. 1
Klikni na mě!

5 Znaky románského slohu
V románském slohu se stavěly většinou kostely. V románském slohu jsou v Čechách a na Moravě postaveny první kamenné stavby. Rotunda je nejstarším typem románského kostela.

6 Rotunda Rotunda je okrouhlá stavba s půlkruhovým výstupkem pro oltář.
Strop má tvar polokoule. Rotunda má věžičku, která se nazývá lucerna. Lucernou proudí do kostela světlo.

7 půlkruhový výstupek pro oltář strop ve tvaru polokoule
Rotunda sv. Jiří (Pomocí skrytého pera označ jednotlivé časti kostela, pro nápovědu klikni na červené pole s otazníkem.) Typické znaky: 1 půlkruhový výstupek pro oltář lucerna strop ve tvaru polokoule Použij skryté pero!

8 Hora Říp Rotunda sv. Jiří se nachází na hoře Říp.
Hora Říp se nachází u Roudnice nad Labem. Další informace o hoře Říp se dozvíš, když klikneš na červené pole se šipkou. Informace o Řípu Použij skryté pero!

9 Hora Říp (Elipsa se správnou odpovědí po kliknutí myší změní barvu.)
Hora Říp je vysoká: ____________m Na horu Říp vystoupil praotec: __________ 460 – 5 = = = Čech Ámos Karel Použij skryté pero!

10 Půlkruh Půlkruh je nejvýznamnějším znakem románských staveb.
Ve tvaru půlkruhu se stavěla okna, stropy i vchody. Pokus se domalovat druhou část půlkruhu tak, aby vznikl kruh. Použij skryté pero!

11 Rotunda sv. Kateřiny 2 Rotunda svaté Kateřiny se nachází na Moravě, ve Znojmě.

12 Víš nebo uhodneš? (Klikni myší na správnou odpověď.)
V románském slohu je postavena: Věžička s okny se nazývá: OBI zámek Hluboká ro- tunda sv. Jiří sví-tilna lucerna lucerna baterka

13 Opakování Hlavními znaky románského slohu jsou:
_________ __________ výstupek pro oltář _________, kterou do kostela proudí světlo strop ve tvaru ____________ Použij skryté pero!

14 Opakování Rotunda sv. Jiří je: a, ve Znojmě b, na hoře Říp
Rotunda sv. Kateřiny je: a, ve Znojmě Rotunda je: a, nejstarší typ kostela b, hrad (Špatné odpovědi škrtni skrytým perem.) Použij skryté pero!

15 Zdroje obrázků: 1 BORAK, Matt. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2 SZCZEPAŃCZYK, Maciej. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google