Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Architektonická kompozice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Architektonická kompozice"— Transkript prezentace:

1 Architektonická kompozice
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Architektonická kompozice VY_32_INOVACE_45_896 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 45 Anotace Stručný úvod do problematiky architektonické kompozice Klíčová slova Architektonická kompozice, harmonie, skladba, provozně dispoziční řešení, estetické řešení Předmět Architektura Autor, spoluautor Ing. arch. Ota Zápotocký Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace Potřebné pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, následná diskuze Stupeň a typ vzdělávání Střední škola Cílová skupina 3. ročník, žáci 16 – 18 let Speciální vzdělávací potřeby ne Zdroje Seznam viz poslední strana

2 Architektonická kompozice
Architektonická kompozice řeší hmotové uspořádání stavebního díla, jeho tvar a velikost, ztvárnění jeho povrchu i interiéru a způsob jeho začlenění do blízkého či širšího okolí. Architektonická kompozice je hlavním prostředkem k dosažení kvalitního a harmonického účinku stavby na uživatele nebo pozorovatele. Samo slovo kompozice znamená skladbu, v užším slova smyslu skladbu uměleckých, např. výtvarných složek uměleckého díla.

3 Jaké jsou hlavní aspekty tvorby architektonické kompozice? Jsou
tři: - provozně dispoziční řešení - materiálově konstrukční řešení - výtvarně estetické řešení Vzájemný vztah těchto tří složek není nikdy pevně dán, mění se v závislosti na čase a na typu stavby a jejího okolí. Někdy je důležitější dokonalé provozní řešení, jindy zase dáváme přednost výtvarnému řešení, jindy zvolíme např. trvanlivý materiál a robustní konstrukci.

4 Dobré dispoziční řešení je jednoduché a přehledné, účelné, s dobře promyšleným provozem. Dobře vyřešená dispozice se nám jeví jako příjemná k užívání, dobře uspokojuje funkční požadavky, které na ni klademe a dokonce nám šetří provozní náklady. Materiálově konstrukční řešení zase ovlivňuje vzhled jednotlivých částí stavby, jejich životnost, cenu a snadnou nebo naopak složitou proveditelnost, trvanlivost, krásu nebo naopak ošklivost časem získané patiny. To, jaké použijeme materiály a jak je při výstavbě zpracujeme, má také vliv na provozní náklady, na častost a cenu údržby, oprav a modernizací či rekonstrukcí.

5 Estetické řešení, kromě toho, že je vlastně kombinací provozně dispozičního a materiálově konstrukčního řešení, má své vlastní zásady, kterými se budeme podrobně zabývat. Jsou to např. barevné řešení, kontrast, harmonie, rytmus, tektonika, modulace, gradace, měřítko, atd. Svou výtvarně estetickou stránkou působí stavební dílo na psychologickou soustavu člověka a podmiňuje jeho tělesnou a duševní pohodu, jeho náladu; ovlivňuje pozitivně, ale i negativně jeho emocionalitu.

6 Příklady různých kompozic:

7

8 Otázky pro opakování a k zamyšlení:
dokážete jmenovat různé druhy kompozic? jakou kompozici tvoří sochař, malíř, typograf, dítě se stavebnicí aj.? mohou mít stejné stavby různé materiálové varianty? Jmenujte! Vyhledejte konkrétní případy ve svém okolí! může mít volba materiálu vliv na estetické řešení a naopak? Uveďte příklady! co je u stavby důležitější? Provozně dispoziční řešení, materiálově technické nebo estetické a proč?

9 Použité zdroje pérové kresby:
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje pérové kresby: Pechar Josef a kol., Učebnice architektury pro 3. ročník SPŠ stavebních, 1. vydání Praha: SNTL - Nakladatelství technické literatury 1981, ISBN 000.


Stáhnout ppt "Architektonická kompozice"

Podobné prezentace


Reklamy Google