Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů."— Transkript prezentace:

1

2 Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů

3 Rozdělení počítačové grafiky
Počítačovou grafiku můžeme rozdělit na dva druhy Počítačová grafika Vektorová Rastrová (bitmapová)

4 Ve vektorové grafice jsou veškeré objekty popsány matematicky
Ve vektorové grafice jsou veškeré objekty popsány matematicky. Výkres je tvořen pomocí geometrických tvarů – body, přímky, křivky, polygony (mnohoúhelníky). V rastrové grafice je obrázek tvořen jednotlivými body – pixely. Každý bod obrazu sebou nese informaci o barvě, jasu, kontrastu. Každý druh je pak vhodný pro různá použití. Nedá se říci, že existuje univerzální použití jednoho nebo druhého druhu. Nelze tedy říci, že tento druh je lepší než druhý. Vždy je nutné přihlédnout k použití.

5 Příklad zobrazení bodu ve vektorové grafice:
Příklad zobrazení bodu v rastrové grafice:

6 Výhody vektorové grafiky:
Protože jsou objekty popsány matematicky, lze přesně určit jejich rozměry, umístění. Každý objekt, který tvoří výkres lze upravovat zvlášť. V paměti PC je tedy pro popsání objektu zapotřebí méně informací. Např. pro popsání kruhu jsou zapotřebí 3 údaje (kruh, poloměr, výplň). Výhody rastrové grafiky: Protože je celkový obrázek popsán jednotlivými body, je snadné zachovat barevnou věrnost. Je snadné pořízení obrázků (sken, fotografie.)

7 Použití vektorové grafiky
Používá se v programech pro konstrukci a navrhování pomoci výpočetní techniky – V CAD systémech (Zkratka znamená computer-aided design tedy  počítačem podporované projektování nebo computer-aided drafting - počítačem podporované kreslení. ) Při tvorbě diagramů V počítačové sazbě Použití rastrové grafiky V digitální fotografii Při tvorbě archivu – skenování Reklamní grafika

8 Nevýhody vektorové grafiky:
Složitější pořízení Nehodí se pro věrné uchování barevných ploch Při velké složitosti vektorového výkresu, jsou úpravy již náročné na výpočetní výkon zařízení (PC) Nevýhody rastrové grafiky: Manipulace s obrázkem (zvětšení, zmenšení) vede ke zhoršení kvality Složitá manipulace s jednotlivými částmi, nemožné určení přesného rozměru jednotlivých částí.


Stáhnout ppt "Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů."

Podobné prezentace


Reklamy Google