Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdělení inventáře, MSI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdělení inventáře, MSI"— Transkript prezentace:

1 Rozdělení inventáře, MSI
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Rozdělení inventáře, MSI Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře a jeho základního rozdělení. Žáci se seznámí s běžně používaným malým stolním inventářem. Klíčová slova: inventář, MSI, velký stolní inventář, pomocný inventář, nábytek a zařízení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_02

3 Pojem inventář: Pravidla pro používání:
inventářem rozumíme předměty a pomůcky používané při obsluze a stolování. Pravidla pro používání: - v provozovnách musíme mít dostatečné množství inventáře - na každý pokrm nebo nápoj používáme odpovídající inventář - pravidelně kontrolujeme stav inventáře, ošetřujeme ho a vyměňujeme nepoužitelný. Obr. č. 1

4 Rozdělení inventáře: - malý stolní inventář - používá ho host k dochucení pokrmů, má i funkci estetickou a hygienickou - velký stolní inventář - textilní, porcelán, skleněný, kovový a příbory - pomocný inventář – ulehčuje práci číšníkovi - nábytek a zařízení.

5 MSI umístěný na stole hosta:
umístěný uprostřed stolu: solničky pepřenky párátníky vázičky stojánek s JL a NL někdy popelník.

6 MSI připravený na příručním stole:
- menážky - karafy - dresinky, kečup - cukřenky - hořčičníky - papírové ubrousky - stojánky (čísla stolů, rezervé) - popelníky, vázy, svícny - slámky - oplachovače prstů a ovoce - kvedlátka na šumivé víno apod.

7 Druhy MSI (malého stolního inventáře):
vázičky - musí být stabilní, ne příliš velké. Nejvhodnější jsou ze skla nebo porcelánu popelníky - mají být přiměřeně velké a zabraňovat padání hořící cigarety na ubrusy sypátka - na sůl, pepř, papriku. Otevřené z hygienických důvodů nepoužíváme karafy - nádoby se zabroušeným hrdlem a zátkou na ocet, olej, větší na vodu nebo víno hořčičníky - nádoby s víkem z neoxidujícího materiálu a lžičkou menážky - soubor dochucovacích prostředků, používají se ve vyšších skupinách párátníky - musí být uzavřené, hygienicky balená párátka i v otevřených ostatní - pivní tácky, rozetky (podložky pod nápoje), papírové ubrousky, srkací stébla, ohříváčky na pivo, kvedlačky na šumivé víno, oplachovač prstů, oplachovač ovoce, cukřenky na moučkový, sypký a kostkový cukr, rezervační stojánky, čísla stolů, mlýnky na koření ap.

8 Ukázky MSI: obr. č. 2 - 5 menážky karafy na olej a ocet
mohou být z různých materiálů často jsou součástí menážek mlýnky na koření

9 ohříváček na pivo: cukřenky:
Ukázky MSI: ohříváček na pivo: cukřenky: je z nerezu, dovnitř se nalévá jsou z různých materiálů, k běžným horká voda, host si ho zavěsí teplým nápojům se dává hygienicky do sklenice s pivem balený cukr (na moučkový, sypký a kostkový) obr. č obr. č. 7

10 Ošetřování MSI: vázičky - každý den vyměňujeme vodu a čistíme je
popelníky - nesmíme je vysypávat u stolu hosta, špinavý vyměňujeme za čistý sypátka - denně čistíme povrch a doplňujeme. Do soli se přidávají zrnka rýže proti zvlhnutí. Jedenkrát týdně se vymývají a leští. Sůl dáváme do 2/3, pepř do 1/3 karafy - denně čistíme a doplňujeme, dbáme na čistotu uzávěrů hořčičníky – denně se musí vyprázdnit, vymýt a znovu naplnit menážky – každý den se čistí párátníky – čistíme a doplňujeme ostatní – máme nachystané na příručním stole.

11 Kontrolní otázky Jak se rozděluje inventář:
K čemu slouží MSI a jak se rozděluje? Co jsou to menážky? K čemu slouží karafy? Jak se ošetřují solničky, pepřenky a hořčičníky? Vyjmenuj ostatní MSI.

12 Správné odpovědi Inventář se rozděluje na MSI, velký stolní inventář,
nábytek a zařízení. 2. Používá ho host k dochucení pokrmů, plní i funkci hygienickou a estetickou. Rozděluje se na založený na stole a připravený na příručním stole. Menážky jsou soubor dochucovacích prostředků. Karafy jsou láhve na vodu, olej, ocet apod. Každý den se čistí, 1x týdně vymývají a vyměňuje se obsah. Pepře dáváme do 1/3, soli asi do 2/3 sypátka. 6. pivní tácky, rozetky (podložky pod nápoje), ubrousky, oplachovače, kvedlačky, míchátka, karafy…

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Obrázky: č. 1 až 7 - vlastní fotografie. Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Rozdělení inventáře, MSI"

Podobné prezentace


Reklamy Google