Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_38_George Bizet – život a dílo Téma G. Bizet – život a dílo, rozbor opery „Carmen“ Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Život a dílo, rozbor opery „Carmen“
Georges Bizet Život a dílo, rozbor opery „Carmen“

3 Anotace Prezentace je určena žákům 9. tříd.
Opakují si již známé hudební formy, které se v průběhu let na II. stupni v hodinách hudební výchovy učili (opera – zpěvohra, jednání v operách, druhy operního zpěvu….). Prezentace je zaměřena na představitele opery 19. století G. Bizeta a rozbor jeho nejznámější opery Carmen na jednotlivá dějství.

4 Život George Bizeta * 1839 - Paříž + 1875 – Bougival u Paříže
Jeho život není moc znám, je zpracováno jen málo údajů, ale jsou pro nás velice cenné. Jeho otec byl učitelem zpěvu, vedl Georgeho k hudbě. Byl přijat na hudební konzervatoř v Paříži, kde se učil kompozici (skládání). Několik let působil v Itálii, později se vrací do Paříže, kde je zaměstnán jako operní skladatel. Jeho smrt je připisována k „nezdaru“ jeho díla.

5 Dílo George Bizeta Většina jeho díla je obsáhlá v oblasti opery.
I když za svůj život napsal více než 20 oper, nejznámější je opera z roku 1875 – CARMEN. Další opery: Don Procopio 1867 – Dívka z Pethu (též Kráska z Perthu) Džamilé 1873 – Lovci perel 1875 – Carmen

6 George Bizet – opera Carmen
Text opery podle novely Mériméeovy napsali Meilhac a Halévy. Do češtiny text přeložila Eliška Krásnohorská. Premiéra opery byla uveřejněna 3. března 1875, těsně před Bizetovou smrtí. Děj opery se odehrává ve Španělsku kolem roku 1830. Hlavní postava – cikánka Carmen, temperamentní žena, která pracuje v továrně na tabák. Tato opera má 4 dějství.

7 Hlavní postavy opery Cikánská dívka – Carmen – mezzosoprán
Don José, voják – tenor Micaela – soprán Escamillo, toreádor – barytón Zuniga, poručík - bas

8 1. dějství opery - rušné náměstí v Seville
Na rušném náměstí se setkává don José s Micaelou (přináší mu vzkaz od jeho matky). Na rušném Sevillském náměstí je rušno, do tohoto ruchu vycházejí dělnice z továrny na tabák (mezi nimi i ohnivá Carmen s květem akátů v ústech). Carmen má být odvedena spoutaná do vězení, protože vyprovokovala hádku a následně bitku mezi dělnicemi. Don José má Carmen přivézt do vězení, ta mu však hodí květy akátů a José se do ní zamiluje. Carmen se s Josém domluví na útěku a následnou schůzku v osamělé krčmě za hradbami Sevilly.

9 2. dějství opery Uplynuly dva měsíce a don José se vrací z vězení (zde si odpykával trest za úprk Carmen). Vrací se na jejich smluvené místo do krčmy za hradbami Sevilly (zde Carmen laškuje s jeho nadřízeným Zunigou, je též zamilovaná do toreádora Escamilleho). Carmen má laškovné, přelétavé srdce, které nemiluje jen jednoho muže. Ze žárlivosti don José Zunigu napadne a tak mu nic jiného nezbývá, než odejít z vojenské služby a přidat se ke Carmen a její skupině pašeráků.

10 3. dějství opery Don José je členem pašerácké tlupy, ale stále se mu nepodařilo získat si srdce Carmen. Ta je zamilovaná do toreadora Escamilla, který jí zve do Sevilly na býčí zápasy. Don José ztropí žárlivou scénu, ve které chce Carmen jen pro sebe, avšak do všeho přichází Micaela, která přináší zprávu o umírající matce dona Josého. Carmen zabrání střetu mezi Josém a Escamillem, ale don José vyhrožuje, že se brzy vrátí.

11 4. dějství opery Po smrti své matky se don José vrací do Sevilly, kde se konají býčí zápasy. Carmen si už na dona Josého a jeho lásku ani nezvpomene, je pevně zamilovaná do Escamilleho, který je jako toreádor oslavován celou Sevillou. Don José marně připomíná Carmen svou lásku, ta se však vyznává k lásce nové. Takovou potupu José nepřenese přes srdce, vytáhne dýku a Carmen probodne. Pak se jako její vrah nechává zatknout a odvézt do vězení.

12 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :56 - [cit ]. Dostupné z: HOSTOMSKÁ, Anna. Heslo: G. Bizet - Carmen. In: Opera, průvodce operní tvorbou. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 229 – 230.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google