Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít i konkrétní knihy, návštěvu divadelních představení, ilustrací pověsti v podobě komiksu, dramatizace pověstí apod. Prezentace je určena žákům 4. ročníku. Pomůcky: kniha A.Jiráska Staré pověsti české Pilotáž: Prezentace byla pilotována ve 4. ročníku jako součást výuky. V závěru hodiny děti zdramatizovaly pověst O Čechovi a doplnily obrázky postav.

3 Ze starých pověstí Po rozpadu Sámové říše nemáme žádné písemné zprávy
Předci si začali vymýšlet příběhy, pověsti Šířily se ústním podáním Později je zaznamenávali kronikáři a spisovatelé

4 Kosmas Na počátku 12. století napsal první kroniku o našich předcích

5 Alois Jirásek Autor knihy Staré pověsti české
Náměty čerpal ze starých kronik

6 Pověst O Čechovi Vypráví příběh o tom, jak přišli Slované pod vedením praotce Čecha k vrcholu hory Říp Úkol: a) přečtěte si ve škole nebo doma tuto pověst a pokuste se ji sami zdramatizovat B) najděte všechny dostupné informace o hoře Říp a o rotundě sv. Jiří C) vypište si věty, které pronesl praotec Čech, když sestoupil z hory

7

8 O Krokovi a jeho dcerách
Po smrti Čecha vládl Krok, který měl tři dcery: Kazi, Tetu a Libuši. Po jeho smrti vládla kněžna Libuše z hradu Vyšehrad. Úkol: A) zjistěte jméno Libušina manžela B) co předpověděla Libuše Praze?

9

10 Další z pověstí: Přemysl Oráč O Horymírovi Založení Prahy
Ctirad a Šárka Přečtěte si další pověsti a pokuste se namalovat postavy, které vás zaujaly Podívejte se na video: Dějiny udatného českého národa

11 Citace VILÍMEK,Jan , 22:19[cit ].File: Jan Vilímek - Alois Jirásek.jpg.Dostupné z www: < MATHAUSER,Josef , 14:57[cit ].File: Josef Mathauser - Praotec Čech na hoře Říp.jpg.Dostupné z www:< MATHAUSER,Josef , 14:57[cit ].File: Josef Mathauser - Kníže Krok s dcerami (Kazi, Teta, Libuse).jpg.Dostupné z www: <


Stáhnout ppt "Anotace Materiál obsahuje prezentaci nejstarších českých pověstí. Slouží jako doprovodný materiál o nejstarších událostech v pověstech. Je možné využít."

Podobné prezentace


Reklamy Google