Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí."— Transkript prezentace:

1 Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Všichni lidé náleží k biologickému druhu Homo sapiens sapiens. Lidé jsou velmi různorodí, rozlišují se podle biologických a kulturních znaků.

2 Lidské rasy

3 Proč na Zemi žijí lidé různých ras?
Lidské rasy vznikly v důsledku přizpůsobování se rozmanitým přírodním podmínkám v různých částech Země. Lidské rasy jsou velké skupiny lidí se shodnými tělesnými znaky, které se dlouhodobým vývojem v určitých přírodních podmínkách staly dědičnými (zůstávají zachovány i v případě změny prostředí). Kde se vyvinuly hlavní lidské rasy europoidní, mongoloidní, negroidní a australoidní?

4 Europoidní rasa Švédové Peršané Španělé Indové Arabové Irové

5 Mongoloidní rasa Kečuové Japonci Amazonští Indiáni Číňané Mongolové

6 Negroidní rasa Hausové Surmové Sanové (Křováci) Himbové Mursiové
Masajové

7 Australoidní rasa Austrálci (Aborigines) bumerang a didgeridoo

8 Smíšené rasy vznikly v místech kontaktu hlavních ras a také v důsledku migrací Kde docházelo k mísení hlavních ras v důsledku dálkových migrací? Výsledkem mísení tří hlavních ras je obyvatelstvo Latinské Ameriky. Co je Latinská Amerika? Střední a jižní Amerika, část Ameriky, kterou kolonizovali Španělé a Portugalci a její obyvatelstvo dnes hovoří španělštinou a portugalštinou.

9 Rasová skladba států Latinské Ameriky
Kolumbie 58% mestici, 20% běloši, 14% mulati Peru 45% indiáni, 37% mestici, 15% běloši, 2% černoši Kostarika 84% běloši, 7% mestici, 2% indiáni, 1% černoši Haiti 95% černoši, 5% mulati a běloši Kdo jsou mestici, mulati a zambové?

10 Mexiko 60% mestici % indiáni % kreolové (běloši narození v Americe) Haiti 90-95% černoši % mulati Peru 45% indiáni % mestici % běloši Paraguay 95% mestici Argentina 97% kreolové % mestici, indiáni a Asiaté

11 Zambové jsou míšenci mongoloidní a negroidní rasy.
Mestici jsou míšenci mongoloidní a europoidní rasy. Mulati jsou míšenci negroidní a europoidní rasy.

12 Rasová skladba obyvatel USA
324 milionů obyvatel ( 2016 ) Bílí Američané 65 % (původem z Evropy, severní Afriky, středního východu, např. Arabové) Hispánci % Afroameričané 13 % Američané asijského původu 5 % Indiáni  % Původní obyvatelé Havaje a ostatních pacifických ostrovů 0,2 % Hispánci jsou Američané, kteří pocházejí ze španělsky mluvících zemí (Španělsko a Latinská Amerika)

13 Čechoameričané Madeleine Albright, bývalá ministryně zahraničních věcí, narozena v Praze jako Marie Jana Korbelová Anton Cermak, starosta Chicaga 1931–1933, narozen v Kladně jako Antonín Josef Čermák Martina Navrátilová, tenistka, 9x vítězka Wimbledonu Miloš Forman, režisér, držitel dvou Oscarů za režii

14 Rasová skladba obyvatel Kanady
35 milionů obyvatel ( 2016 ) 77% běloši % Asiaté % původní indiáni a inuité % černoši % míšenci 17% obyvatel má rodiště v zámoří Největší skupinou míšenců jsou míšenci Indiánů a Francouzů a označují se jako MÉTIS

15 Rasová skladba obyvatel Austrálie
23 milionů obyvatel ( 2016) 20% obyvatel má rodiště v zámoří 85% běloši evropského původu (36% britského původu) % Asiaté ,5% Austrálci

16 Rasová skladba obyvatel Nového Zélandu
4, 5 milionu obyvatel ( 2016) 71% běloši evropského původu % Maorové % Asiaté % pacifický původ

17 Co to je rasismus? Nevědecká teorie založená na přeceňování rasových rozdílů, které jsou základem pro tvrzení o nadřazenosti nebo naopak podřazenosti určité rasy. Uveď příklady projevů rasismu z historie i současnosti. Zjisti, co to byl apartheid a kde (ve které zemi) se stal oficiální státní politikou.


Stáhnout ppt "Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí."

Podobné prezentace


Reklamy Google